Bugün sizlere 14 Kasım Dünya Diyabet Gününün tarihçesi ve Diyabetin öneminden bahsedeceğim. 

Birçok insan için 14 Kasım sıradan bir gündür. 

Dünyada ve Ülkemizde yüz binlerce diyabetli için ise 14 Kasım en az kendi doğum günleri kadar önemlidir; çünkü 14 Kasım, geçen yüzyılın başlarında  (1921) insülini bularak onlara umut ışıkları açan Kanadalı Doktor Frederick Banting’in doğduğu gündür.

Frederick G. Banting, asistanı Charles H. Best, biyokimyacı James B. Collip ve fizyolog J.J.R.Macleod ilk kez 1921 yılında köpeklerin pankreasından insülini izole ettiler. 

Daha sonra ise ilk kez 23 Ocak 1922’de 14 yaşındaki Leonard Thompson’a insülin içeren serumu verdiler ve durumu ağır olan hastanın hızla iyileştiğini gösterdiler.  

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da 2007’den itibaren 14 Kasım Günü’nü resmi olarak “Dünya Diyabet Günü” olarak tanımıştır. 

Dünya Diyabet Federasyonu her yıl Dünya Diyabet Günü’nün temasını belirlemekte ve dünya çapında bu tema çerçevesinde aktiviteler yapılmaktadır. 

Dünya Diyabet Günü’nün sembolü; ‘Mavi Halka’, yaşam ve sağlık döngüsünü anlatmakta,  mavi renk ise gökyüzünün ve Birleşmiş Milletlerin rengini sembolize etmektedir

Dünya Diyabet Federasyonunun açıkladığı rakamlara  göre, dünyada 400 milyon kişinin diyabetli olduğu, her yıl 5 milyon kişinin diyabet nedeniyle yaşamını yitirdiği ve çoğunluğu komplikasyonların tedavisi için olmak üzere yılda 550 milyar doların diyabet için harcandığı belirtilmektedir.

Ülkemizde ise 6 milyondan fazla erişkinin diyabet hastası olduğu, bir o kadar kişinin de diyabet gelişimi açısından risk grubunda olduğu tahmin edilmektedir. 

Ülkemizde diyabet 10 yıl içinde yüzde 100 artarak Avrupa’nın 4 katı artış göstermiştir. 

Yine ülkemizde Diyabetin farkındalık oranı yüzde 36 civarındadır. 

Coğrafi bölgelere bakarsak Diyabet en az yüzde 6,1 oranla Doğu Anadolu Bölgemizde en çok ise yüzde 17 oran ile Güneydoğu Anadolu Bölgemizde de görülmektedir. 

Diyabetin artmasının nedeni gelişen teknolojiyle birlikte gelen hareketsiz yaşam, yoğun ve stresli bir hayat tarzı ve bununla doğru orantılı olarak hızlı ve çabuk beslenme zorunluluğu -yani "fast food" kültürü- diyabet hastalığının artışında büyük rol oynamaktadır. 

Ayrıca ülkemizde 25 Bin dolayında çocuğun diyabetli olduğu ve bu sayının arttığı gözlemlenmiştir.

“GELECEĞİMİZİ KORUYALIM HAYALLERİMİZİN ÖNÜNDE DİYABET OLMASIN “

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol