Dünya, güneş sistemindeki güneşe yakın olan canlı, su ve cansız barındıran gezegenlerden birisidir.

Kâinat sözcüğü de dünya, evren, herkes anlamında olup algı itibarı ile daha geniş kapsamlıdır.

Alem sözcüğü de evren, dünya, cihan, canlılar sınıfı, herkes, ortam, çevre, durum, simge eğlence gibi anlamlara gelmektedir. Alem ve dünya sözcükleri ayrıca gerçek anlamları dışında mecazi anlamlarda da kullanılmaktadır.

İnancımıza göre dünya, kâinat, alem yeryüzünde Hz. Âdem AS ve Hz. Havva AS ile başlar. Bir başka ifade ile insanlığın Babası Hz. Âdem AS, Annesi de Hz. Havva AS’dır.

Semavi kitapların en sonuncusu olan Kuran-ı Kerim’de de kâinatın en yüce varlığı, halifesi Allah-u Teala’nın muhatabı, her şeyin emrine sunulan ve kendisi de başı boş yaratılmayan insandır. (Âdem)

Allah’tan başka ezeli ve ebedi olan hiçbir şey yoktur. Yani insanın doğumu ile başlangıcı, ölümü ile sonu vardır. Yani ister saat ister gün ister yıl; ya da yıllar olsun inanın ömrü kâinatta, dünyada sınırlıdır.

Rivayetlere göre Hz. Âdem AS 930, Hz. Nuh AS 950 (bir rivayete göre de 350 yaşında vahiy gelmiş, 950 yıl da kavmini davetle geçmiştir.), Şit AS 912, Hz. İdris AS 365, Hz. İbrahim AS 175, Hz. İsmail AS 137, İsrailiyat’a; Yahudi ve Hıristiyan kaynaklarına göre Hz. Süleyman AS 53, İslami kaynaklara göre 500, en son peygamberimiz Hz. Muhammed. SAV de 63 yıl yaşamıştır.

Bunun dışında yine kayıtlara göre dünyada en uzun ömürlü olan insanın Fransız Jeanne 122 yıl 6 ay yaşayarak 1995 yılında vefat etmiştir.

Sırasıyla Elon Musk (Tesla, SpaceX) ile Jeff Bezos (Amazon, Washington Post) 200 milyar dolar üstü, Bernard Arnault (Louis Vuitton, Givenchy) ile Bill Gates (Microsoft) 150 milyar üstü, Larry Page (Google) ile Murk Zuckerberg (Facebook, Instagram, WhatsApp) 100 milyar üstü… mal varlıkları ile dünyanın en zenginleri olarak kayıtlara geçen kişiler.

Kuran-ı Kerim’e göre en büyük zenginlik Hz. Süleyman AS’dır. Zenginliğin; ihtişamın kıymetini bilmeden malı ile birlikte yok olan ise Kuran-ı Kerimde geçen Karun’dur. Karun’a söktüren, kibirleri ile saltanatlarını bitirenlerin başında İblis-Şeytan, Firavun, Nemrut…gelmektedir. 

FORBES’e göre Türkiye'nin en zengin 24 ismi şu şekilde sıralanıyor: Murat Ülker (Yıldız Holding), Ferit Şahenk (Doğuş Holding), Hamdi Ulukaya (ABD'de en çok satılan süzme yoğurt markası Chobani'nin sahibi), Erman Ilıcak (Rönesans Holding), Filiz Şahenk (Guccio Gucci, Emporio Armani, Loro Piana, ve Tod's'in Türkiye temsilcisi), Sezai Bacaksız (Limak Holding), Nihat Özdemir (Limak Holding), İbrahim Erdemoğlu (Merinos Halı), Semahat Sevim Arsel (Koç Holding), Hamdi Akın (Akfen Holding), Ahmet Çalık (Çalık Holding), Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding), Faruk Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding), Ali Erdemoğlu (Merinos Halı), Mustafa Rahmi Koç (Koç Holding), Mustafa Küçük (LC Waikiki), Mehmet Ali Aydınlar (Acıbadem Sağlık Grubu), Deniz Şahenk (Doğuş Holding), İpek Kıraç (Koç Holding), Turgay Ciner (Ciner Grubu), Aydın Doğan (Doğan Holding), Mehmet Sinan Tara (TARA Holding)…

İnsanın aklına hemen halk arasında kullanılan şu ifadeler geliyor.

Malın mı var, derdin var.

Gözünü kara toprak doyursun.

Zenginin malı züğürdün çenesini yorar

Bu dünya ne sana ne de bana kalmaz, Sultan Süleyman’a kalmadı.

Bir dost, bir post yeter bana. Benim sadık yârim kara topraktır.

Kimler geldi, kimler geçti.

Gururlanma insanoğlu senden büyük Allah var.

Öyle ya da böyle ekonominin tanımındaki kıt, sınırlı kaynaklar ve imkanlar gibi ömür de mal da makam da sınırlı, muayyendir insan için. Önemli olan kişinin bunların gerçek sahibi olmadığını, kendisine emanet verildiğini, helal dairede hareket etmesi gerektiğini, dünyaya bel bağlamadan mal ve makamına güvenilmemesi gerektiğini bilmesi, kibirli olmaması, cömert olması, zalim olmaması, adaletli olması…dır.

"Dünyasına dünyasına,

Aldanma dünyasına,

Dünya benim diyenin,

Dün vardık, dün yasına..."  

Evet insanın kendine ait bir alemi, dünyası var. Kişinin ölmesi de bir noktada kendisinin kıyameti, yok olması demektir.

İnsanoğlu öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i cariye (hayrı devam eden iyilik), istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat." buyuruyor Resulullah sav.  Ölüm hak ve vaki ise…

Hani İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneğinin kuruluşundan beri ifade ettiği ve sloganlaşan amaç, hedef, faaliyetleri doğrultusunda arkasında durdukları; asıl mesele var ya!

Makamların, rakamların, hesapların insanı değiştiremediği, bir kelime ile Davasını Tavaya feda etmeyen, Vefanın vefaT ettirilmediği, bedenen ölse bile geride bırakılan hoş bir sada, ölümsüz bir eserlerle hiç ölmeyecek bir hayat ile gönüllerde hep yaşayabilen şekelden öte adam olabilmek…

Asıl mesele de bu şekilde duruşu olan, defosuz, türünün son örneği de olsa hasbi, kırmızı çizgileri olan, ölümlü bir hayatı ölümsüzleştirmek değil mi?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol