Öne Çıkanlar GÜRKAN: HER YENİ İŞ ZİRVESİ YENİ BİR EKONOMİK HEYECAN VE TİCARİ FIRSATTIR BAŞKAN YILDIRIM BALIĞA ALKIŞ Bursa Yıldırımspor BASKİLE YATIRIM MÜJDESİ

Bu haber kez okundu.

Anne Adaylarına Uzman Şeneş’ten Tavsiyeler

ÖZEL HABER: İREM KARAKAYA

 Hava sıcaklıklarının yılın en yüksek seviyelerine çıktığı yaz aylarında pek çok sağlık sorunu da görülebiliyor. Yaz hastalıkları ve bu dönemde ortaya çıkan sağlık sorunları konusunda en riskli gruplar arasında anne adayları yer alıyor. Anne adaylarının yazın bazı noktalara dikkat etmesi hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığı açısından önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Fatma Şeneş, Gazetemiz aracılığıyla yaz aylarında rahat bir gebelik için anne adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.

 “YAZ AYLARI RAHATLATICI KOŞULARIN SAĞLANMAMASI DURUMUNDA GEBELER İÇİN YAŞAMI  ZORLAŞTIRABİLİYOR

 Gebelerin aşırı sıcağın getirdiği birtakım sıkıntılar ile karşı karşıya kalabileceğini ifade eden Uzman Dr. Fatma Şeneş, “Yaz aylarında sıcak hava ve nem, gebe olsun olmasın herkes için bir sorun teşkil ediyor. İnsan vücudunun en rahat olduğu sıcaklık, uyanıklık esnasında 22-23 dereceyken, uykuda ise 20 derece olarak belirtiliyor. Hamileliğini sıcak havalarda geçiren kadınların, gebeliklerinin doğal olarak vücut ısısını yükselttiğini düşünürsek, yaz ayları rahatlatıcı koşuların sağlanmaması durumunda gebeler için yaşamı  zorlaştırabiliyor.”diye konuştu.

GAZLI SODA TÜRÜ İÇECEKLERDEN KAÇINMAK GEREKİR

Gebelikte özellikle de sıcak havalarda ağızdan bolca sıvı alımına dikkat edilmesi gerekildiğine dikkat çeken Uzman Dr.Şeneş, “Çünkü vücudun susuz kalması rahimde kasılmalara dolayısıyla erken doğum sancılarına ve erken doğuma neden olabilir. Ancak sıvı alırken dikkat edilmesi gereken husus, sık idrara çıkarttığı için vücutta sıvı kaybına yol açan kahve, çay ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmasıdır. Yine içerdiği tuzlar nedeniyle vücutta şişliği arttırdığı için gazlı soda türü içeceklerden kaçınmak gerekir. Günde en az 2.5-3 litre su içilmesi önerilir. Buzlu, nane ve limon aromalı içecekler denenebilir. Bunun yanında mevsim meyvelerinden hazırlanan komposto da tüketilebilir.” dedi.

11 İLE 15 SAATLERİ ARASINDA DIŞARI ÇIKILMAMALI

Hamilelerin sıcaktan daha çok etkilendiğini belirten Şeneş, “Hamileler mutlak ve gerekli olmadığı sürece saat 11.00 ile 15.00 arasında güneşli havada dışarı çıkılmamalı ve daima gölge ve hafif esintili yerler tercih edilmeli. Direkt gün ışığına maruz kalındığında vücuttaki su kaybı miktarı artacaktır. Sıcak havalarda klimalı ortamlar tercih edilmeli ama ortam çok da soğuk olmamalı. Ani ısı değişiklikleri vücut direncini etkileyebiliyor.” İfadelerini kullandı. 

GÜNEŞ KREMİ KULLANILMALI

Hamilelerin, değişen hormonları nedeniyle hızlı bronzlaşma ve çeşitli cilt lekelenmeler yaşayabileceğine vurgu yapan Uzman Şeneş, “Hamilelikte doğal olarak artan melatonin hormonuna bağlı cilt kolayca bronzlaşmaya ve lekelenmeye eğilimlidir. Cilde güneşe çıkmadan 20 dakika önceden uygun UVB koruyucu içeren güneş kremi uygulanmalı. Artık günümüzde gebeliğe özel güneş kremleri de piyasada bulunuyor.” diyerek anne adaylarının yaz döneminde rahat bir gebelik geçirmesi için dikkatli olmalarını önerdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol