Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK suriye MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI

Bu haber kez okundu.

BAŞKAN DOĞAN “ÜRETİCİLER OLARAK TÜKENME NOKTASINA GELDİK”

Elazığ Şavak Der Başkanı Naim Doğan “Bizler Elâzığ ve Tunceli illerinde hayvancılıkla uğraşan insanlarız.

Bilindiği üzere 17.10.2022 tarihinde genel toprak mahsulleri ofisi tarafından 2022-2023 arpa satış fiyatı 5 bin 250 TL olarak açıklanmış küçük hayvan başına aylık 18 kilo olmak üzere dağıtımların yapılacağı belirtilmiştir.

Açıklanan arp satış fiyatlarına nakliye giderlerini de eklediğimizde önümüzde ton başına 6 bin TL’yi geçecek bir tablo çıkmaktadır.

Öncelikle belirtmek gerekir ki açıklanan arpa satış fiyatı üreticinin beklentilerini karşılamanın çok uzağında olup üreticinin somut durumunu hayvancılık sektörünüm yaşadığı krizi v üreticilerin alım gücünde meydana gelen azalmayı dikkate almadan belirlenmiştir.

Geçen seneye göre ofis arpa satış fiyatı yaklaşık yüzde 40 civarında artmış buna rağmen küçükbaş hayvan satış fiyatları ise geçen seneye göre değişkenlik göstermemiş peynir ve benzeri hayvansal ürünlerin fiyatlarında ise artan maliyetler karşısında makul bir fiyat artışı yapılmamış hayvancılık sektörü bitme noktasına gelmiştir.” Şekline konuştu.

DOĞAN “BAZI ÜRETİCİLER HAYVAN SAYISINI AZALTMA YOLUNA GİTMEKTE”

Başkan Naim Doğan “Üreticiler olarak yem, arpa, saman fiyatlarındaki fahiş artıştan dolayı birçoğumuz hayvanlarımızı satmak zorunda kalmış olup bazı üreticiler ise hayvan sayısını azaltma yoluna gitmektedirler.

En sık karşılaştığımız sorun ise artan yem, saman ve özellikle de arpa fiyatlarıdır. Üretici olarak bizler TMO tarafından yapılacak arpa dağıtımından dolayı yaz aylarında da yerli üreticilerden arpa temini yoluna gidemedik.

Zira hepimizin beklentisi arpa satış fiyatının makul seviyede olacağı yönündeydi. Ancak denetimsiz kontrolsüz serbest piyasa fiyatlarının referans alınarak 5 bin 250 TL fiyatının belirlenmesi hakkaniyete aykırı olduğu gibi üreticinin yaşadığı hali hazırdaki ekonomik sıkıntıları daha da derinleştirecektir.

Zira sadece arpa, saman, yem fiyatları değil nakliye, yayla, lira parası da ciddi oranda artmıştır.” Dedi.

DOĞAN “BİZLER MAĞDUR OLMAKTAYIZ”

Başkan Naim Doğan “Unutulmamalıdır ki hayvancılık sektöründe yaşanılan sıkıntılı süreç sadece biz üreticileri etkilememekte tarım, gıda sektörünü de etkilemektedir.

Bu durumdan kaynaklı artan yem, arpa fiyatlarına artık dur denilmelidir. Zaten iki yıldır yöremizde yaşanan kuraklıktan dolayı ciddi sıkıntı yaşadık, yaşıyoruz.

Ekim ayının sonlarına gelmemize rağmen hayvanımızı yayladan kışlaklara getiremiyoruz.

Bu durumdan kaynaklı hem hayvanlarımız telef olmakta hem de soğuk havadan dolayı hayvanlarımız, çobanlarımız ve bizler mağdur olmaktayız.” İfadelerini kullandı.

Biz üreticiler olarak yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı aşağıdaki taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz diyen Başkanı Naim Doğan; 1) 17.10.2022 tarihinde müdürlüğünüz tarafından açıklanan arpa satış fiyatının makul seviyeye çekilmesini 2) Arpa satış fiyatının tespit sürecine üreticinin de katılmasını sağlayıcı mekanizmaların oluşturulmasını 3) Kontrolsüz bir şekilde artan arpa, saman ve yem fiyatlarıyla ilgili denetimlerin sıklıkla yapılmasını 4) 2 ayda bir değil her ay düzenli olarak arpa satışının yapılmasını, arpa dağıtımının hayvan sayısı gözetilerek ve hayvanın sağlıklı beslenmesini gözetecek miktarda yapılmasını 5) Arpa satış fiyatlarıyla işitilecek takvim hususunda üreticinin bilgilendirilmesini ve her sene Eylül ayı başına kadar sürecin tamamlanarak fiyatların açıklanmasını talep ediyoruz.

Son olarak gıda ve tarım hayvancılık bakanlığına TMO genel müdürlüğüne ve ilgili tüm kurumlara buradan sesleniyoruz.

Üreticinin sesini duyun.

Üreticiler olarak bizler tükenme noktasına geldik.

Yem, arpa fiyatlarını derhal indirin ve üreticiye destek olun diyoruz.” İfadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol