Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

FACİAYA DAVETİYE ÇIKARIYORLAR!

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespiti sonucunda “hafif hasarlı” olarak yapılan tespite itiraz eden apartman sakinleri ,”Binamız Az Değil, Ağır Hasarlı” dediler.

Gazetemize ulaşan İzzetpaşa Mahallesi’nde bulunan Beşkardeşler Apartmanı bina sakinleri 24 Ocak 2020 yılında meydana gelen depremde binalarının hasar aldığını, deprem sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hasar tespit çalışmalarında binaya orta hasar raporu verildiğini belirttiler. Ancak bina sakinlerinin iddiasına göre birkaç ev sabinin bu duruma itiraz ederek, binada ofisi bulunan avukatın yardımıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki temasları ve gayretleri sonucu, binaya verilen orta hasar raporunun, az hasarlıya çevrildiğini söylediler.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde tekrar hasar alan 40 yıllık binaya yine az hasarlı raporu verilmesine bina sakinleri itiraz ederek, “yönetici de dahil olmak üzere hiçbir kat sakini kiracı ve mal sahibi binaya girmekten korkmakta ve başka mahallelerde ev tutarak veya akrabalarına sığınırak binaya dönmemeye karar vermişlerdir.” dediler.

Binanın 40 yıl önceki yönetmenliğe göre yapıldığını, matkap ile delik açarken bile binanın betonunun kül gibi olduğunu söyleyen bina sakinleri,  olası bir facianın basit bir heyetin üzerine yıkamayacak kadar ağır vebal ve sorumluluğunun ağır olacağına dikkat çektiler. Yetkililiklere çağrıda bulunan bina sakinleri,  amaçlarının büyük bir facianın önüne geçmek olduğunu, evlerine ağır hasar raporu verilerek yıkılmasını istediler.

24 OCAK 2020 DEPREMİNDE ORTA HASAR

Hafif hasarlı olarak yapılan tespitin usulüne uygun yapılmadığını ve binanın gerçek hasar durumunu yansıtmadığını iddia eden bina sakinleri , “24 Ocak 2020 tarihli Elazığ depreminde Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü tarafından binada arka arkaya gerçekleştirilen ilk ve ikinci hasar tespitlerinde binanın durumu “Orta hasarlı” olarak belirtilmiş ve bu hasar durumu 2ZNZC askı kodu ile ilan edilmiştir.  Ancak daha sonra bu tespit aşağıda anlatacağım olay zincirinden sonra “hafif hasarlı”ya dönüştürülmüş ve yaşanan son depremden sonra bir kez daha “hafif hasarlı olarak tespitte bulunulmuştur.” ifadelerini kullandılar.

BİNANIN DURUMUNU "HAFİF HASAR" DÖNDÜRMÜŞLERDİR

24 Ocak 2020 depreminde orta hasar tespiti yapılan binaya birkaç ev sabinin duruma itiraz ederek az hasarlıya çevirdiğini söyleyen bina sakinleri; “24 Ocak 2020 depreminde  A-Blok’ta oturan kat sakinlerinin 2/3’ü derhal taşınarak apartmanı terk etmiştir. Covid 19 salgını nedeni ile toplantı yapılamamış ve depremden sonra apartmanda oturmaya kararlı olan kat sakinleri, yıkılma korkusu nedeniyle apartmanı terk etmiş olan yöneticiden yönetimi devir almıştır. Oturmaya devam eden yeni yönetici ve yeni kiracılar ve binanın altında bulunan dükkân ve ofis sahipleri Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda girişimlerde bulunarak binanın durumunu "hafif hasar"a döndürmüşlerdir. “ dediler

AVUKATA ÜCRET

Binada ofisi bulanan avukatın Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki temasları ve gayretleri az hasarlıyı çevrildiğini söyleyen bina sakinleri, “  Bunu başarırken binada ofisi bulunan bir avukata ücret toplanmıştır. Ancak herhangi dava açılmaksızın kat sakinlerinin tespite itiraz dilekçesi üzerine yeni gelen bir heyet ile binanın durumu “Hafif hasarlı” duruma çevrilmiş ve bunu söz konusu avukatın Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki temasları ve gayretleri ile başardığı ve ödenen paranın karşılığının avukatın bu hizmeti olduğu beyan edilmiş ve kendilerine teşekkür edilmiştir. “ şeklinde konuştular.

ORTAK TEMEL OLMASI

Bina sakinin beyanına göre, “35-40 yıl yaş aralığında bulunan binamızın hafif hasarlı olmasına gerekçe olarak da A-B-C bloklardan oluşan ve ortak temele sahip binalarımız için A ve B bloklara ilk tespitlerde Orta hasar verilmesine rağmen daha düşük kat sayısına sahip C- Blok’un hafif hasarlı olmasını gerekçe gösterilerek ortak temel olması hasebiyle diğer iki bloğunda (A ve B blokları) hafif hasarlıya dönüştürülmesi gerekçesiyle yeni tespit talebinde bulunduklarını ve bu şekilde başardıklarını beyan etmişlerdir.” ifadelerini kullandılar.

DENETİM FİRMASININ KAROT ÖRNEĞİ ALARAK TESPİT YAPILMASI GEREKLİ

Binanın yaşının büyük olduğuna dikkat çeken bina sakinleri, “Oysaki geçmişte A-Blok altındaki dükkanda kolon kesildiği ihbarı üzerine dönemin yöneticisi müdahale etmiş ve çalışmayı durdurmuştur. Aynı apartmanda oturan binanın müteahhidi hayatta iken binanın yapılan dönemin fen ve tekniğine uygun olarak yapıldığını ancak binanın yaşının bir hayli yüksek olduğunu ve bir denetim firmasının karot örneği alarak tespit yapmasının gerekli olduğunu tavsiye etmiştir.” dediler.

OTOBÜS GEÇERKEN BİLE NORMALİN ÜSTÜNDE BİR SARSINTI

Matkap ile delik açarken bile binanın betonunun kül gibi olduğunu belirten bina sakinleri, “Binada oturanlar olarak deneyimlediğimiz bir başka husus kiriş ve kolon üzerine matkap ile delik açarken binanın betonunun kül gibi olduğunu ve matkabın zorlanmadan ilerlediğini ve önündeki caddeden otobüs geçerken bile normalin üstünde bir sarsıntının olduğunu hepimiz bilmekteyiz.” ifadelerini kullandılar.

6 ŞUBAT’TA BİNA YAŞANMAZ HALE GELDİ

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde tekrar hasar aldığını ve binada yaşayanların evlerini terk etiğini belirten bina sakinleri, “06 Şubat 2023 depreminden sonra ise durum çok daha vahim bir şekilde cereyan etmiş ve daha önce kalmakta olan komşulardan ve sonradan taşınmış olan kiracılardan A-Blokta oturmakta olan 14 daireden sadece 1 daireye oturmaya devam etmiş. Mevcut yönetici de dahil olmak üzere hiçbir kat sakini kiracı ve mal sahibi binaya girmekten korkmakta ve başka mahallelerde ev tutarak veya akrabalarına sığınarak binaya dönmemeye karar vermişlerdir.” dediler.

BİNANIN YIKILMASI HALİNDE HİÇBİR YETKİLİ BU DURUMU İZAH EDEMEZ

Binanın 40 yıl önceki yönetmenliğe göre yapıldığını, olası bir facianın  basit bir heyetin üzerine yıkamayacak kadar ağır vebal ve sorumluluğunun ağır olacağına vurgu yapan bina sakinleri, “Binanın konumu olarak şehri meydanına en hâkim bina olan ve kat sayısı ofisler ve bitişik nizamdaki diğer bloklar ile birlikte çok heybetli olan bu binanın yıkılması halinde hiçbir yetkili bu durumu izah edecek bir mazeret bulamayacak ve yaşanacak olası bir faciayı basit bir heyetin üzerine yıkamayacak kadar ağır vebal ve sorumluluk sahibi olacaktır. Zira binanın doğal tespit süreçlerinin bir şekilde etki altına alındığı ve binanın doğal özelliklerine verdiği acil durum reflekslerine (çatlaklar, komşuların hissettiği ve yaşadığı binanın deprem performansı ) ve alarmlarına rağmen bu hantal, eskimiş 40 yıl öncenin yönetmeliğine göre yapılmış binanın hafif hasarlı ve sağlam olduğuna azınlık durumdaki hak sahibi ve menfaat sahipleri dışında kimse inanmayacaktır.” dediler.

AMACIMIZ, BÜYÜK BİR FACİANIN ÖNÜNE GEÇMEK

Amaçlarının, büyük bir facianın önüne geçmek olduğunu, evlerine ağır hasar raporu verilerek yıkılmasını isteyen bina sakinleri, “ Uzun uzadıya yazılan bu uyarıları tüm devlet kurumlarına göndermekteki amacım, büyük bir facianın önüne geçmek ve basireti bağlanmış ve ufak menfaatler için canlarını ve geleceklerini hiçe sayan hak sahiplerinin Devletin Kurumları eliyle can güvenliklerini emniyet altına almak ve yaşanan şüpheli süreçleri tarafsız ve yetkin ekipler ile tam denetlemek ve bu olası çok riskli binanın tespiti durumuna karar verirken tüm mesuliyeti göğüsleyebilecek isabetli bir tespitte bulunmaya vesile olmaktır.” ifadelerini kullandılar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol