Öne Çıkanlar Sözlerini Misliyle Kendisine İade Ediyoruz Merhum Necmettin Erbakan Dualarla Anıldı Dünyanın En Etkili Bilim İnsanı Arasında F.Üden 8 İsim Çalışmaları Yerinde İnceledi elazığsondakikahaber

Bu haber kez okundu.

Fay Hattı Olmayan İller Hangileri?

ÖZEL-HABER: DİLEK YILDIRIM

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve toplam 11 ili etkileyen depremde binlerce bina yıkıldı on binlerce can kaybı yaşandı. Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve Malatya, Sivas, Elazığ, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Kilis, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da da büyük yıkımlara neden olan 7.7'lik ve 7.6'lık depremlerin ardından uzmanlar diğer illerdeki olası risklere dikkat çekti. AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan ve deprem riskinin en az olduğu iller şunlar.

Aksaray, Ankara, Antalya, Artvin, Bartın, Edirne, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Mardin, Nevşehir, Niğde, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Yozgat ve Zonguldak
FAY NEDİR?
AFAD'ın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre; yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir.
Birbirlerinin hareketini engelleyen levhalar arasında sürtünme başlar. Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol