Öne Çıkanlar Türkiye RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ YKS sonuçları personel alımı DEMİRBAĞ: BİZİM ARZUMUZ MADENDE BİR ETİ KROM FACİASININ YAŞANMAMASI

Bu haber kez okundu.

Gastronomi Müzesi İçin; Biçilmiş Kaftan!

PTT Başmüdürlüğü farklı bir binada hizmet vermek amacıyla yeni bir binaya taşınma gibi bir planlama içinde olduğu konusunda duyum aldığını ifade eden Yapıcı;  Boşaltılacak olan bu binanın gerekli tadilat, tamirat ve restorasyon çalışmalarının ardından müze olarak hizmete sunulması amacıyla bir kuruma devredilmesi ya da tahsis edilmesi, şehrin turizmi ve tanıtımına önemli katkılar sunacağını söyledi…

ÖZEL HABER-ÖZGÜR YILDIRIM

Günışığı ve Yeni Ufuk Gazeteleri Köşe Yazarı Araştırmacı-Yazar Süleyman Yapıcı Akpınar Mahallesi’nde bulunan ve 1938 yılında hizmete açılan ve Cumhuriyet sonrası önemli taş binalarımızdan biri olan PTT Başmüdürlüğü Hizmet Binası’nın, gerekli tadilat, tamirat ve restorasyon çalışmalarının ardından Gastronomi Müzesi için biçilmiş kaftan olduğunu yazdı.  

*YEREL VE ULUSAL BASINDA OLUMLU TEPKİLER

5 Eylül tarihinde köşesinde Mekteb-i İdadi-i Hamidiye-i Mülkiye-i Şahane başlıklı yazısında son Osmanlı dönemine ait elde kalan iki tarihi binadan bahsetmiş  Askerî yerleşke içinde kalan  tarihi eser binanın aslına uygun olarak yapılacak olan düzenlemeler sonucunda  Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilerek 2016 tarihinden beri kapalı olan  Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin buraya taşınması veya Askeri Müze yapılarak halkımızın hizmetine sunulması önerisi yerelde ve ulusal bazda olumlu tepkiler almıştı.

Araştırmacı Yazar Süleyman Yapıcı son yazısında ise Akpınar Mahallesi’nde  boşaltılması gündemde olan PTT Başmüdürlüğü Hizmet Binası’nın gerekli düzenlemeler yapılarak Gastronomi Müzesi yapılması konusunda siyasileri bir kez daha göreve davet etti.

* GASTRONOMİ MÜZESİ İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN

Süleyman Yapıcı, Yemeğin kültürel geçmişine tanıklık edeceğimiz tarihsel bir yolculuğa çıkmaya aday olan bu binanın Gastronomi Müzesi olarak hizmete tahsis edildiği takdirde bu binada hem popüler yemekler hem de her saat hazır olacak şekilde yöresel yemeklerin tanıtımı, ikramı ve satışının da yapılacağı bir müze haline getirilebileceğini bildirdi.

RANT UĞRUNA TARİH YOK EDİLDİ

Cumhuriyet Dönemi’ne ait Binaların çoğunun rant uğruna yıkıldığını sadece birkaç binanın günümüze kadar geldiğini satırlarında işleyen Süleyman Yapıcı; “Cumhuriyetten hemen sonra Elazığ’da çok ciddi bayındırlık faaliyetleri ve hizmetleri başlatılmış ve Elazığ’a birçok yatırımlar yapılmıştır. Bu yatırımların başında sağlık, eğitim, ticaret ve üretim gelmektedir. Bu faaliyetlerin yapıldığı erken Cumhuriyet dönemine ait binalardan birkaç tanesi ancak günümüze kadar gelebildi. Diğerlerini hep rant uğruna yıktık, yok ettik. Bunların başında 1928 yılında yapılan Cumhuriyet Hanı ve Kapalı Çarşı, 1934 yılında yapılan Halkevi ve Tren Garı, 1937 yılında faaliyete geçen Atatürk İlkokulu ve Zahire ve Ticaret Borsası (Buğday Hanı/Şirket Hanı), bu haftaki yazımızın konusu olacak olan 1938 yılında hizmete giren Dördüncü Müfettişlik Binası’dır.”dedi.

*TÜM ŞARTLAR OLUŞMUŞ DURUMDA

Gastronomi Müzesi için önerilen ve günümüze ulaşan Cumhuriyet sonrası önemli taş binanın tarihçesi’nden bahseden, konumu itibariyle Elazığ’ın tanıtımında büyük rol oynayacak PTT Başmüdürlüğü Hizmet Binası’nın “Müzeler Şehri Elazığ” projesi kapsamında değerlendirilerek tematik bir müze olarak halka açılması için tüm şartların oluştuğunu yazdı.

*“PTT BAŞMÜDÜRLÜĞÜ HİZMET BİNASI TARİHÇESİ” TANITIM LEVHASINDAN ÖĞRENİYORUZ

Araştırmacı Yazar Süleyman Yapıcı’nın köşesinden satır başları şunlar;

“Elazığ’da 6 Ocak 1936’da Dördüncü Umumî Müfettişlik kurulmuş ve müfettiş olarak 10 Ocak 1936’da Hüseyin Abdullah Alpdoğan tayin edilmiştir. Aynı yıl yapımına başlanan Dördüncü Müfettişlik Binası 1938 yılında bitirilerek hizmete açılmıştır. Günümüze ulaşan Cumhuriyet sonrası önemli taş binalarımızdan biri olan bu bina ile ilgili bilgileri binanın girişinde bulunan “PTT Başmüdürlüğü Hizmet Binası Tarihçesi” tanıtım levhasından öğreniyoruz:

“Bu bina Elazığ’ın Akpınar Mahallesi’nde 1938 yılında üç katlı dış cephesi taraklı mozaik serpme sıvalı olup ön cephe giriş kapısının her iki tarafından dörder adet olmak üzere toplam sekiz adet kesme taş sütun vardır. Giriş kapısı üçlü silme ile çevrilmiştir.”

*ASKERİ HASTANE OLARAKTA HİZMET VERDİ

“Bina 1938 tarihinden 1948 yılına kadar 4. Genel Müfettişlik Binası olarak, 1948 yılında Dördüncü Genel Müfettişliğin tasfiye edilmesinden sonra bu tarihten 1968 yılına kadar 10. Piyade Tümen Komutanlığının ve Aynı tümenin Topçu Alayı’nın karargâh binası olarak kullanılmıştır. Ayrıca 1955-1962 yılları arasında zemin katına Askerî Hastanesi de yerleştirilmiştir. 10. Piyade Tümen Komutanlığının 1968 yılında Tatvan’a intikalini müteakip 18 Temmuz 1969 yılında Malatya’dan Elazığ’a intikal ettirilen 8. Ordu Komutanlığı’nın karargâhı bu binaya yerleştirilmiştir.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan satın alınarak 20.03.1990 tarihinde PTT Genel Müdürlüğü adına tapuda tescil ettirilen bina, 8. Ordu Komutanlığı’nın 07 Eylül 1992 tarihinde yeni yapılan karargâh binasına taşınmasında sonra PTT Başmüdürlüğü Hizmet Binası olarak kullanılmaktadır.”

* MERHUM HAMZA YANILMAZ BU TARİHİ BİNAYI ALMAK İÇİN UĞRAŞTI AMA MUVAFFAK OLAMADI…

Bu bilgilere şunu da ilave etmemiz gerekiyor. 8. Ordu Komutanlığı binasının geçmişte Elazığ Belediyesine yeni kolordu binasının yapılması ve iç mefruşatının döşenmesi karşılığında devri teklif edilmiş, ancak dönemin  Belediye Başkanı merhum Prof. Dr. Mustafa Temizer, yeni kolordu binasının yapımı ve iç mefruşatının döşenmesi maliyetinin çok fazla olmasından dolayı bu teklifi kabul etmemiş, daha sonraki  Belediye Başkanı merhum Hamza Yanılmaz bu tarihi binayı PTT’den satın ya da tahsisini almak için mücadele etmişse de muvaffak olamadığına dair bilgiler kamuoyunda sıklıkla dillendirilmektedir.

BU TARİHİ VE OTANTİK BİNA “MÜZELER ŞEHRİ ELAZIĞ” PROJESİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİ

“Bu bina, güney-kuzey doğrultusunda geniş “U” plan şemasında konumlandırılmıştır. İki katıyla, anıtsal ölçekli ve görünümlü simetrik düzenlenmiş uzun taş sütunlarıyla, uzun koridorlara açılan mekanlarıyla, bodrum ve çatı katıyla, kulesiyle, şeref holüyle, zemin ve birinci katta manzaraya açılan balkonlarıyla, yetişmiş ağaçlarla bezeli 20 dönümden fazla alanıyla ve özellikle mükemmel bir görüş mesafesi sağlayan şehir merkezinde olması konumuyla büyük bir imkân olarak karşımızda duruyor.”

* ŞEHRİMİZİN TURİZMİ VE TANITIMINA ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAKTIR

Elazığ, gastronomi alanında da yadsınamaz bir zenginliğe sahip olduğunu, Gastronomi turizmi kapsamında şehre gelecek olan yerli ve yabancı turistler, ilin ve bölgenin kültürel özelliklerini öğrenme ve deneyimlenme isteklerini bu gastronomi müzesiyle gidermeye çalışacağını aktaran Yapıcı;  “Aldığımız bazı duyumlara göre PTT Başmüdürlüğü farklı bir binada hizmet vermek amacıyla yeni bir binaya taşınma gibi bir planlama içinde. Boşaltılacak olan bu binanın gerekli tadilat, tamirat ve restorasyon çalışmalarının ardından müze olarak hizmete sunulması amacıyla bir kuruma devredilmesi ya da tahsis edilmesi, şehrimizin turizmi ve tanıtımına önemli katkılar sunacaktır.

Bu bina şehir merkezinde ve konumu itibarıyla uygun olması dolayısıyla, kamuoyunda eksikliği sıklıkla dillendirilen ve hissedilen yöresel yemek ve Gastronomi Müzesi için ideal bir mekân durumunda.

Özellikle son yıllarda yükselen seyahat trendlerinden biri de gastronomi turizmi olduğu düşünülürse önemli bir kültürel mirasa sahip olan Elazığ, gastronomi alanında da yadsınamaz bir zenginliğe sahip. Gastronomi turizmi kapsamında ilimize gelecek olan yerli ve yabancı turistler, ilimiz ve bölgemizin kültürel özelliklerini öğrenme ve deneyimlenme isteklerini bu gastronomi müzesiyle gidermeye çalışacaklardır.” İfadelerini kullandı.

*YEMEĞİN KÜLTÜREL GEÇMİŞİNE TANIKLIK EDECEĞİMİZ TARİHSEL BİR YOLCULUĞA ÇIKMAYA ADAY OLAN BİR BİNA”

Ulaşım ve otopark sorunu bulunmayan bu bina için şehrin yöneticilerinin ve siyasilerinin harekete geçmesi ve bu binayı Gastronomi Müzesi’ne dönüştürülmesi noktasında gerekli adımları atacaklarına inandığını belirten Süleyman Yapıcı; “Yemeğin kültürel geçmişine tanıklık edeceğimiz tarihsel bir yolculuğa çıkmaya aday olan bu bina, Gastronomi Müzesi olarak hizmete tahsis edildiği takdirde bu binada hem popüler yemekler hem de her saat hazır olacak şekilde yöresel yemeklerimizin tanıtımı, ikramı ve satışının da yapılacağı bir müze haline getirilebilir.”dedi.  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol