Öne Çıkanlar elazığyerelhaber google seçim Elazığspor SARIÇİÇEK

Bu haber kez okundu.

“GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK”

HABER: ESMA YILDIRIM

İl Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” etkinliğine “Elazığ Vali Yardımcısı Recep Gündüz, Ak Parti Milletvekili Sermin Balık, Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, Proje Koordinatörü Nuray Akan Yaltıraklı, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören, kurum müdürleri, ve esnaf odaları başkanları katıldı.

Etkinlikte üretilen gıdanın üçte birinin israf olduğunu açıklayan İl Tarım Müdürü Ali Kılıç, yaklaşık 420 milyon insanın sağlıksız gıda tüketilmesinden dolayı hayatını kaybettiğini belirtti.

Türkiye’nin G-20 ülkesi olduğunu vurgulayan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören, dünyada üretilen her üç gıdadan birinin israf edildiğinin altını çizdi.

Dünyanın gıdaya ulaşmakta zorluk çektiğini ifade eden AK Parti Milletvekili Sermin Balık, çiftçiler ile birlikte artık yerli tohum üretimine geçtiklerini kaydetti.

KILIÇ: 420 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Vatandaşları bir ürün alırken ambajlarına ve tarihlerine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulunan İl Tarım Müdürü Ali Kılıç, “İnsanların temel ihtiyacı beslenmedir. Sağlıklı beslenme de gıdanın güvenirliğinden geçer. Bizler de vatandaşlarımızın sağlıklı gıda tüketebilmesi için sürekli çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Gıda konusundaki denetimlerimize devam ediyoruz. Bakanlık olarak geçen yıl 7 bin 250 gıda deneticilerimiz ile birlikte 1,4 milyon denetim gerçekleştirdik. Birinci üretimden tüketicinin son noktasına kadar üretimin her aşamasında gıdanın sağlıklı bir şekilde taşınması ve tüketilmesinde ciddi bir şekilde sahada kontrollerimizi yapıyoruz. Burada şunu ifade etme istiyorum. Lütfen bozulmuş, ambalajı yırtılmış ürünleri kesinlikle almayın. Bir ürünü alırken mutlaka ürünün son kullanma tarihini kontrol edin. Yaklaşık 420 milyon insanın sağlıksız gıda tüketilmesinden dolayı hayatını kaybediyor.Bır kısım vatandaşımızda obezite ile mücadele ediyor. Dünyada var olan gıda üretiminin doğru bir şekilde tüketildiği takdirde herkese yetecek kadar ürün var. Bu ürünleride israf etmeden tüketmeliyiz ”diye konuştu.

KILIÇ: İHRACATÇI BİR ÜLKEYİZ

Üretilen gıdanın üçte birinin israf olduğunu açıklayan Müdür Kılıç, ”Bakanlık olarak bizde üretim ve satış aşamasında üretilen gıdanın üçte birinin israf olduğunu biliyoruz. Gıda ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 136’dır.Ülkemiz bu rakama göre ihracatçı bir ülkedir. İsraf konusunda çok hassas olmalıyız. İsraf insan hayatının en önemli ilkelerinden bir tanesidir. Bakanlığımızın da düzenlemiş olduğu bu etkinlik hepimiz için bu anlamda hayırlara vesile olur”ifadelerini kullandı.

YALTIRAKLI: İSRAFIN AZALMASI İÇİN PROJELER YÜRÜTÜYORUZ

İsrafın önlenmesine yönelik projeler hazırladıklarını belirten Proje Koordinatörü Nuray Akan Yaltıraklı,”Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye’de gıda israfının azalması ve önlenmesine yönelik proje yürütüyoruz. Bu proje kapsamında israf olmasın afiyet olsun temalı bir etkinlikle bir araya geldik”diye kaydetti.

GÜNGÖREN: İSRAFI ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORUZ

Gıda kaybında israfın önemine değinen Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören, “Türkiye bir G-20 ülkesidir. Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinin bir araya geldiği platformdur. 2015 yılında G-2O dönem başkanlığı görevini yürüttük. Bu ve benzeri etkinlikler ile gıda israf konusunu önlemeye çalışıyoruz” dedi.

GÜNGÖREN: ÜRETİLEN HER ÜÇ GIDADAN BİRİ İSRAF EDİLİYOR

İsraf ederken sadece gıdanın değil, üretim aşamasında da emeğin israf olduğunu vurgulayan Güngören,” Maalesef dünyada üretilen her üç gıdadan biri ya kaybediliyor ya da israf ediliyor. Kaybedilen yalnızca gıda değil, harcanan emek, enerji, toprak ve su da israf ediliyor. Pandeminin bize verdiği bazı imkanlar sayesinde gıda ve israfı önlemeyi görevimiz olarak kabul ettik. Sizlerin desteği ile de bu konuya farkındalık katmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

BALIK: DÜNYA GIDAYA ULAŞMAKTA ZORLUK ÇEKİYOR

Doğayı tahrip ederek sorunların gün geçtikçe ortaya çıktığını kaydeden Milletvekili Sermin Balık, “Bu programın yapılması Elazığ’a farkındalık katacaktır. Dünya küçülüyor. İnsan sayısının artmasıyla oluşan bir iklim değişikliği var. Dünya gıdaya ulaşmakta zorluk çekiyor. Henüz ülkemizde böyle bir zorluk yok. Biz kendi üretimimizi yaparken tüketici konumuna da geçebiliyoruz. Çünkü üreticiler ellerini çektiler. Zamanla doğayı tahrip etmemiz ile kaynaklanan sorunlar ortaya çıktı. Öncelik olarak kendi gıdalarımızı korumalıyız. Çiftçilerimiz ile artık kendi yerli tohumumuzu üretmeye geçtik. Daha çok verim kazandıracak toprak sistemine geçerek gıdamızı arttırma çabasındayız. Elimizde olan gıdaları paylaşmalıyız. Gıdalarımızı israf etmeyerek korumaya çalışalım ”dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol