Öne Çıkanlar TAZİYE EVİNİN KABA İNŞAATI TAMAMLANDI 23 ELAZIĞ FK SERİYE BAĞLADI 01 Elazığdaki kaçakçılık operasyonunda 40 bin adet bandrolsüz makaron ele geçirildi İLHAN AYDININ ACI GÜNÜ torba yasası

Bu haber kez okundu.

Kışa Hazırlık Zor

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Elazığ’da yaz aylarının sonlarına doğru kışlık hazırlıkları yapılıyor. Semt pazarında esnaflar satışlardan memnun olduklarını dile getirirken vatandaşlar ise fiyatları yüksek bulduğunu söylediler.

Elazığ’da vatandaşlar salça, konserve, turşu gibi gıda hazırlıklarını yapmaya başladı. Pazarlarda salçalık domates ve biber, turşuluk ürünler, biber, lahana, fasulye gibi ürünler vatandaşlara sunuluyor. Pazarları hareketlendiren vatandaşlar ise fiyatlardan şikâyetçi olsa da kışın zorluk yaşamamak için almak zorunda olduklarını ifade ettiler. Sabit gelirlilerin bu dönemde zorlandığını dile getiren Elazığlılar,  kışa hazırlık yapmanın ev ekonomisine büyük bir katkı sağladığı kaydettiler.

“FASULYENİN YANINA YAKLAŞILMIYOR”          

Bulgurundan, kurutmalık biberine, patlıcanından, tarhanaya kadar tüm gıda ürünlerinde yüzde 100 aşan zamlar nedeniyle alışverişlerinin yarı yarıya düştüğünü söyleyen vatandaşlar, “Yapmaya çalışıyoruz. Domates, biber, patlıcan alacağız. Fasulyenin yanına yaklaşılmıyor. Kilosu 45 lira.  Önceki yıllarda biberi çuvalla alırdık kurutmak için. Şimdi kilo olarak alıyoruz.”dedi.

HER ŞEY ÇOK PAHALI

Kış mevsimindeki yüksek sebze-meyve fiyatından etkilenmek için kışa hazırlığın zorunluğu olduğunu kaydeden Esra Çınar, yaz aylarında tarladan ürünün gelmesine rağmen yüksek olduğunu belirterek, “Yavaş yavaş yapmaya başladık. Her şey çok pahalı her hafta 1-2 kilo alarak kurutmalık yapıyorum. Turşuluk malzemeler çok pahalı. Fazla yapabileceğimi düşünmüyorum. Her şeyden azar azar. Kışlık hazırlamak  önemli. Hazırlamasak kışın ne yiyeceğiz. Yazın ürün tarladan geldiği için domates 8 lira, biber 12 lira. Kışın sebzelerin kilosu çok uçuk fiyatları buluyor. En azından yazın kuruttuğumuzu yiyebiliyoruz ama ekonomi öyle bir hale geldi ki yazın bile alamıyoruz artık maalesef.” diye konuştu.

FİYATLAR BANA GÖRE YÜKSEK

Kış hazırlığı için menemenlik alışveriş yaptığını  ifade eden bir diğer vatandaş ise, “Gecen seneye göre bu sene daha az alacağım. Fiyatlar bana göre yüksek. Daha önce ki seneler 100 kilo domates alıyorduk. Konservemizi, kurutmalığımızı yapıyorduk. Artık 100 kiloyu almak mümkün değil.” İfadelerini kullandı.

SATIŞLARIMIZDAN MEMNUNUZ.

Satışlardan memnun olduğunu belirten esnaflar ise, “Kurutmalık Elazığ’ın kültüründe var. Kurutmalıkta geçen yıla göre azalma yok. Vatandaş kurutmalıkları yaparak tasarruf sağlıyor. Fiyatları yüksek bulsalar da vatandaşlar bana göre şu an yaptığı kışlık hazırlıkla yine kârda. Vatandaşın 30 kilo patlıcan, biber aldığını düşünün, 360 TL tutuyor. Bu parayla  aldığını 4 ay boyunca tüketebiliyor. Satışlarımızdan memnunuz.” dediler.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol