Öne Çıkanlar O Hadis-i Şerif Bir Kez Daha Hatırlattı ENDİŞELİ BEKLEYİŞ Halis Zafer Koç Korgeneralliğe Terfi Etti FIRAT FESTTE KONSER VE SİNEMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ ARPA FİYATLARI GÖZDEN GEÇİRİLSİN

Bu haber kez okundu.

"REFLÜ ŞİKAYETLERİNİ HAFİFE ALMAYIN"

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, Reflü hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Mehmet YALNIZ, halk arasında Reflü olarak bilinen hastalığın çok net olarak bilinmediğini, artık günümüzde her beş kişiden birinde Reflü hastalığının mevcut olduğunu, bunun sebebinin de yenilen gıdalar, kilo, yaşlandıkça kullanılan ilaçların Reflü hastalığına yol açtığını, hastaların tedavi olmak için bir Gastroenteroloğa başvurması gerektiğini aksi takdirde hastalığın ilerleme gösterebileceğini ve hayat kalitesini bozacağını, yediği, içtiği şeylere kısıtlama geleceğini, uyku bozukluğu yapabileceğini dile getirdi. Reflünün önemli bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. YALNIZ, reflünün ağızda ekşi, acı tat vermesi şeklinde ortaya çıktığını ve bu iki şikâyetin olması Reflü tanısında yeterli olduğunu söyledi.

İstemsiz belirgin bir kilo kaybının olması, kanama, yutma güçlüğü gibi üç ana belirtinin kendilerinde önemli olduğunu ve bu belirtileri gösteren hastalarda ek tahlil yapılması gerektiğini, ek tetkik için endoskopi yapılması gerektiğini, endoskopinin hastalığın ilerlemiş olup olmadığını tespit edebilmek için yapıldığını dile getiren Dr. YALNIZ, eğer kötü bir hastalıktan şüpheleniliyorsa erken teşhis için endoskopi yaptırmanın önemli olduğunu söyledi.  

Dr. YALNIZ, ‘az az sık sık yemenin bütün hastalıklar için dünyada en geçerli diyet şekli olduğunu’ yağlı yiyeceklerin mide boşaltımını geciktirdiği için bu tür yiyeceklerden kaçınılması, alkol ve sigaranın reflüyü arttırdığı için bunlardan uzak durulması gerektiğini dile getirdi. Dr. YALNIZ, en az iki üç saat boş mide ile uzanılması gerektiğini, kilo vermenin reflünün önemli tedavi yöntemlerinden biri olduğunu, gazlı, asitli içeceklerin ve portakal domates gibi yiyeceklerden özellikle Reflü hastalarının uzak durması gerektiğini söyledi.

Dr. YALNIZ, yatağın ayak kısmından kırk beş derecelik bir açı şeklinde yükseltme yapılmasının önemli bir tedbir olduğunu, ilaç tedavisinde üç tane temel ilaç tedavisi yapıldığını, şurup şeklinde olan ilaç tedavisinin hafif reflüde etkili olduğunu, mide koruyucu ilaçlar ve çok seçilmiş hastalarda genel cerrahi bölümü tarafından kapalı Reflü ameliyatlarını önerdiklerini sözlerine ekledi. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol