Öne Çıkanlar İl Özel İdare Farklı Branşlarda da Ses Getirme Hedefinde! Polis Ekipleri Maske Uyarısı Yapıyor ACILAR DİNDİRİLECEK  Elazığda 2. Etap 3 Bant Bilardo  Dünya KİCK BOKS Federasyonu

Bu haber kez okundu.

Sıcaklara Karşı Uzmandan Uyarı

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Yaz aylarında yeme – içme düzeninin iş hayatı ve sosyal hayat gibi değişebildiğini söyleyen Diyetisyen Beyza Güner, gazetemize yaz aylarında sağlıklı beslenme ile ilgili önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Yeterli miktarda sıvı tüketiminin, vücutta biriken atıkların dışarı atılmasında oldukça etkili olduğunu dile getiren, Diyetisyen Beyza Güner, "Su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine bir-iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek de içebilirsiniz."dedi.

ÖĞÜN ATLASANIZ BİLE GEÇ SAATLERDE YEMEK YEMEYİN

Tatillerde uyku ve yemek düzeni bozulduğu için öğünler tam saatinde yapılamadığını söyleyen Güner, "Bazen kahvaltı öğlen yemeği yerine geçebiliyor. Bu durumlarda öğün atlamamaya özen göstermek hem kilo kontrolünüzü kolaylaştıracak hem de daha rahat bir tatil geçirmenizi sağlayacaktır. Atlanan öğle yemeği akşama yeme isteğinizi artırabilir ve açık büfeyi sizin için daha dayanılmaz hale getirebilir. Öğleden sonra küçük de olsa yapacağınız bir ara öğün akşam yemeğinde daha kontrollü olmanıza yardımcı olacaktır. Uzun yaz akşamlarında gece yemelerine de dikkat etmek gerekir." diye konuştu.

YAZ MEYVELERİNE DİKKAT

Meyvelerin günlük beslenme de asla ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Güner, "Vitamin ve mineral desteği, lif oranı ve daha birçok sebepten dolayı günlük olarak 2 – 3 porsiyon meyveyi mutlaka tüketmelisiniz. Ama her şeyin fazlasının yağa dönüştüğünü unutmadan meyvede de dengeli tüketim çok önemli. Yani sağlıklı besinleri de aşırı tüketirseniz bu size kilo olarak geri dönecektir. Meyveleri sofranızdan ihmal etmeden, yeterli oranda tükettiğinizden emin olun. Karpuzu, kavunu, kirazı, eriği ve daha birçok yaz meyvesini çeşitli tutarak tüketmeye özen gösterin. Eğer ara öğün olarak tüketmek yetmiyorsa yanında peynir veya yoğurt gibi protein kaynağı bir besinle 2-3 porsiyon meyve ana öğün olarak da tercih edilebilir." ifadelerini kullandı.

HAFİF TATLILARI SEÇİN

Tatlı sevenlere, yaz aylarında haklarını hafif tatlılardan yana kullanmaları gerektiğini dikkat çeken Güner, " Ağır şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı veya dondurma gibi hafif tatlıları tercih etmek hem kalsiyum alımınızı destekler hem de sıcak yaz günlerinde serinlemenize yardımcı olurMiktarına ve porsiyonlarına dikkat ederek, sevdiklerinizle paylaşarak haftada 1-2 kez tercih edebilirsiniz." şeklinde konuştu.

SIVI TAKVİYESİ ŞART!
Yeterli, kaliteli ve güvenli su tüketimine yönelik bilgiler veren Diyetisyen Güner, “Vücudumuzdaki sıvı kaybı; ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur. Yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir; terlediğinizi görmeniz şart değil! Kadınların günde ortalama 2 litre, erkeklerin ise 2.5 litre suya ihtiyacı vardır. Ancak egzersiz yapıldığında, bu miktara her yarım saat için 1-2 bardak daha eklenmelidir. Maksimum su ihtiyacı 3 litredir, denilebilir. Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için. Ama su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine bir-iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek de içebilirsiniz."dedi.

UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN

Yaz aylarında artan sosyalliklerin uyku düzenini değiştirebildiğini de  işaret eden Diyetisyen Güner, "Değişen uyku düzeni kilo almanızı tetikleyebilir.  Yeterince kaliteli bir uyku alamadığınızda vücudumuz açlık hormonlarını düzenlemekte zorlanır. Açlık hormonu olan ghrelin’in artması ve tokluk hormonu olan leptin’in düşmesi açlık hissetmemize yol açabilir. Ayrıca Chicago Üniversitesindeki araştırmacılar uykusuz kalmanın vücuttaki endocannabinoids adlı bir kimyasalı uyardığını söylüyor. Bu kimyasal ise tatlı, tuzlu ve yağlı şeyleri yeme isteğinin artmasına sebep oluyor. Yani uykusuz kaldığınızda aslında fiziksel olarak aç olmasanız bile açlık hissedebilirsiniz. Günde en az 6 saat uyumaya özen gösterin." diye konuştu.

 DİYETİSYEN GÜNER'DEN DİYET İÇECEKLER

Güner,  son olarak yazın bunaltıcı sıcaklarından kurtulmak için evde kolayca hazırlanabilecek ve diyet listelerine ekleyebilecek  5 içecek tarifi de günışığı okurları için paylaştı. İşte Diyetisyen Güner'in  5 önerisi:

KARPUZ – MADEN SUYU (60 KALORİ)

200 ml maden suyu

2 ince üçgen dilim karpuz

1-2 damla limon

Bol buz

BUZLU SÜTLÜ ÇAY (70 KALORİ)

200 ml az yağlı süt

1 tutam vanilya

1 tutam tarçın

100 ml soğuk siyah çay/kahve

Buz

BUZLU YEŞİL ÇAY (5 KALORİ)

200 ml yeşil çay

Taze nane yaprağı

1 dilim şeftali

Buz

KIRMIZI MEYVELİ KEFİR

200 ml Kefir

3-4 adet çilek

5 adet ahududu

5 adet böğürtlen

1 tatlı kaşığı keten tohumu

Buz

YEŞİL İÇECEK (115 KALORİ)

200 ml maden suyu

1 minik yeşil elma

1 tutam maydanoz

1 adet salatalık

1 tatlı kaşığı keten tohumu

Buz

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol