Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK

Bu haber kez okundu.

Yargı Paketinde Genel Af Var Mı?

HABER: GÜLÇİN TURGUT

Daha önce kamuoyuna yetkililer tarafından açıklanan konularla ilgili düzenlemelerin yargı paketi kapsamında olmadığını belirten Avukat Aziz Dinç, “Hazırlanan Yargı Paketinin beklentileri karşılamadığını söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 7’nci Yargı Paketi çalışmalarında sona gelindi. Uyuşturucu ile mücadele başta olmak üzere çeşitli konularda düzenlemeler içeren paket, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulmayı bekliyor. Bakan Bekir Bozdağ tarafından sunumunun yapılması beklenen yargı paketinde nafaka, infaz düzenlemesi, genel af, icra, uyuşturucu, denetimli serbestlik, göçmen kaçakçılığı, avukatlık ve adli yardım gibi konularda düzenleme yapıldığını belirten Avukat Aziz Dinç, Yapılması planlanan değişiklikleri başlıklar halinde gazetemize değerlendirdi.

Dinç, 2023 gündemdeki yerini koruyan 7’nci Yargı Paketi ile ilgili yaptığı açıklamada,  usul hukukuna ve maddi hukuka ilişkin düzenlemeler olduğunu söyleyerek, “On yedi kanunun bazı maddelerinde değişiklik ön görüyor.” dedi.

NETLEŞMİŞ GİBİ GÖZÜKÜYOR

7’nci Yargı Paketinde yer almayan düzenlemeler olduğunu kaydeden Avukat Aziz Dinç “Kamuoyunu uzun süredir meşgul eden yargı paketinde nelerin olup olmadığı açıklanan taslakla netleşmiş gibi gözüküyor.  Yargı paketi 17 kanunun bazı maddelerinde değişiklik ön görüyor.” dedi

NAFAKA ÖDEME SÜRELERİ

7’nci Yargı Paketi’nin beklentileri karşılamadığını belirten Dinç, “Örneğin milyonlarca kişiyi ilgilendiren nafaka ödeme süreleriyle ilgili hükümleri  yargı paketi kapsamına alınmamış. Bir hukukçu olarak daha kapsamlı bir yargı paketi bekliyordum. Beklentilerimi karşılamadığını söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.

KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİ

Daha önce kamuoyuna yetkililer tarafından açıklanan konularla ilgili düzenlemelerin yargı paketi kapsamında olmadığını dile getiren Avukat Aziz Dinç; “İstanbul  Sözleşmesi doğrultulusunda yürürlüğe koyulan 6284 Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun  bazı maddelerinde değişiklik bekliyordum.” dedi.

6136 SAYILI KANUNDA DEĞİŞİKLİK BEKLİYORDUM

Silahla işlenen suçlar kanununda da değişiklik olması gerektiğini söyleyen Avukat Aziz Dinç, “Bunların dışında İhaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma suçlarında son yıllarda silahla işlenen suçlar nedeniyle 6136 sayılı kanunda değişiklik bekliyordum.” dedi

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI DÜZENLEMESİ DİKKAT ÇEKİCİ

Yapılması planlanan değişikliklerde beklentileri sıralamaya devam eden Avukat Aziz Dinç, “Özelikle infaz süresi içerisinde hükümlülerin kendisine ve ailesine ekonomik katkı sağlaması amacıyla ceza evlerinde çalışmaya ilişkin düzenleme bekliyordum. Göçmen kaçakçılığı ile ilgili düzenlemede dikkatimi çekti. İcra İflas Yasasındaki hacizlerle ilgili düzenlemenin ticari hayatı nasıl etkileyeceğini yasa yürürlüğe girdikten sonra göreceğiz. Bunlar ilk etapta aklıma gelenler.” şeklinde konuştu.

USUL HUKUKU VE MADDİ HUKUKA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Yargı paketinde yer alan düzenlemelerden bahseden Avukat Aziz Dinç, “Kamuoyunda 7. Yargı paketi olarak bilinen, Adalet Bakanlığınca hazırlanan bazı kanunlarda ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi taslağıyla; 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede bir takım yeni düzenlemeler öngörülmüştür. Bu düzenlemelerin bir kısmı usul hukukuna ilişkin olup bir kısmı ise maddi hukuka ilişkin düzenlemelerdir.”

KONUTTA HACİZ UYGULAMASI

 7’nci Yargı Paketi’nin çat-kapı haciz uygulamasını ortadan kaldıracağını ifade Dinç, “Konutlarda hakim kararı olmadan haciz işlemi yapılamayacak. Konutlarda yapılacak hacizler bakımından; icra müdürünün verdiği haciz kararının ancak "hakim onayından geçmesinin ardından" yerine getirilebilmesi sağlanacak. Ayrıca, aile bireylerine ait ibadete özgü veya kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına dahil edilecek.

Buna göre evde ailenin ortak kullanımındaki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve yatak ile baza gibi eşyalar alınamayacak. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde (taşkın) haciz yapılması kesin tabirle yasaklanacak. Örneğin borç 50 bin TL ise 50 bin limitli eşya üzerinde haciz olacak.” dedi.

ARABULUCULUKLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEMELER

Avukatlık mesleğinin icrasında ve arabuluculukta iyileştirmeye gidileceğini aktaran Av. Aziz Dinç, “Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla alakalı uyuşmazlıklar zorunlu ara buluculuk dahiline alınacak.

Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu ara buluculuk dahilinde olduğu açık bir şekilde düzenlenecek. Uyuşmazlığın asıl tarafının ara buluculuk süreci ile ara buluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda ara bulucuya zorunluluk getirilecek.” diye konuştu.

BAĞIMLILAR İÇİN ÖZEL CEZAEVİ

Uyuşturucu ile mücadele için düzenlemeler yapıldığını kaydeden Avukat Aziz Dinç, “Bağımlılık yapma özelliği fazla olan sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik cezai yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesi için, sentetik katinin ve türevleri, sentetik doping ve türevleri ile etaminin ve türevleri uyuşturucu madde olarak kabul edilerek, bunlar da ceza dahiline alınıyor.

Böylelikle anılan maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı, 10 seneden 15 sene hapis cezasına çıkarılıyor. Ayrıca tedavi ve rehabilitasyon programlarının yapılacağı müstakil ceza infaz kurumlarının açılabilmesine veya mevcut ceza infaz kurumlarının bir bölümünün bu amaç için düzenlenebilmesine imkan tanınacak. Yine, uyuşturucu kullanmak suçundan dolayı mahkum olup da denetimli serbestliğe ayrılan hükümlülere, ilaveten tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılma zorunluluğu getirilecek.”  dedi

KANUN YOLUNA BAŞVURU SÜRELERİ DÜZENLENECEK

Dinç, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi;  “2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve 4675 sayılı İnfaz Hakimliği Kanunusanide yer alan itiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri "iki hafta" şeklinde düzenlenecek ve öylelikle tekdüze hale getirilecek.” dedi

BİREYSEL DOSYA BAŞVURULARI

Dinç, Geçici maddeyle, halen Anayasa Mahkemesi önünde derdest olan uzun yargılamadan kaynaklı bireysel başvuruların, Adalet Bakanlığı bünyesindeki Tazminat Komisyonuna aktarılabilmesi ve bu Komisyon tarafından incelenerek bir an evvel çözüme kavuşturulmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır.” diye konuştu.

GÖÇMEN KAÇAKLIĞI CEZALARI ARTACAK

Göçmen kaçakçılığı suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması için suçun cezasının alt sınırının 3 yıldan 5 yıla çıkarılacağını dile getiren Avukat Aziz Dinç, “Göçmen kaçakçılığı suçu, 6136 sayılı Kanun'un ek 12'nci maddesi dahilinde olacak. Böylelikle, "Göçmen Kaçakçılığı" suçu sebebiyle el konulan araç, gereç ve malzemenin, milli savunma veya iç güvenlik hizmetleriyle doğrudan ilgili olması durumunda bunların Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına tahsis edilebilmesine imkan sağlanabilecek. Adli işlemler çerçevesinde "yurt dışına çıkamamak" şeklinde adli kontrol kararı verilen yabancılar hakkında, ilgili valiliğe Cumhuriyet Başsavcılığı üzerinden bu kararın kaldırılmasını talep etme yetkisi verilmesine ve idarenin yurt içinde kalmasını tehlikeli gördüğü yabancıların sınır dışı edilmesini sağlamak için hakim kararı alabilmesine imkan tanınacak.” dedi

7’NCİ  YARGI PAKETİNDE AF VAR MI?

Yargı Paketinde genel affa ilişkin herhangi bir hüküm bulunmadığını söyleyen Dinç;  “Denetim süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmakta ve şüphelinin daha uzun süre kontrol altında tutularak denetlenmesi sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TARİHTEN SONRAKİ DAVALAR İÇİN UYGULANACAK

Kanun değişikliklerinin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki davalar için uygulanacağını kaydeden Avukat Aziz Dinç,  “Kanunun tamamı için yürürlük tarihi öngörülmemiş olup kimi hükümleri kanun kabulü ile derhal yürürlüğe girecektir. Yargı paketi açılan ve görülmeye devam eden davaları etkilemeyecek kanun değişikliklerinin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki davalar için uygulanacaktır.” dedi

elazığavukat aziz dinçhaberTürkiyehizmetGENEL

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol