Evet, elçiye zeval olmaz.

İl dışındaki diasporamız hatırlattı.

Çok ağır konuştular, “Süreçten dolayıdır” diyerek yumuşatmaya çalıştık tepkilerini.

Haklılardı, “Elimizden geldiğince yerel basınımızı takip ediyoruz ama takdir edersiniz ki böyle bir süreçte resmi kaynaklar önem arz ediyor. Bu nedenle sık sık Elazığ Valiliğinin resmi web sitesine giriyoruz ama hiçbir bilgi alamıyoruz çünkü hiçbir bilgilendirici bir şey bulamıyoruz hasretini çektiğimiz şehrimize dair.” Diyorlardı.

“Ortalıkta bilgi kirliliği var” diyen bir başka Elazığlı hemşehrimiz özellikle Elazığ’ın Afet bölgesi olarak ilan edilip edilmemesine takılmış en doğru bilgilendirmeyi Valilik sitesinden alırım diyerek ziyaret etmiş ama nafile; tatmin edici hiçbir bilgiye rastlamadığını iddia etmişti.

İş yoğunluğundan bizim de ihmal ettiğimiz bir durummuş meğer, devleti temsil eden bir kurumun internet sitesinde nelerin olup olmadığını gözden geçirmek.

Bir göz attık, il dışında yaşayan hemşehrilerimizin hepsi de haklıydı.

Koskoca Valiliğin internet sitesinde sürece dair bilgilendirici bilgi neredeyse yok denecek kadar azdı.

Az olduğu için de ilgilisinin dikkatini çekmek için 6 Şubat depreminden bu yana Valiliğin resmi Web sitesinde neşet bulan bilgileri derledik.

20 günlük deprem sürecinde koskoca Elazığ Valiliğinin resmi Web sitesinde dikkat çeken bilgiler kronolojik sıraya göre şöyleydi:

6 Şubat 2023 – Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin duyurulması.

8 Şubat 2023 – Palu İlçesinde 7 Şubat 2023 tarihinde saat 22:54’te meydana gelen depremin duyurulması. (bir gün sonra)

8 Şubat 2023 – 6.02.2023 tarihinde meydana gelen depremde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce oluşturulan 21 hasar ekibinin ivedi olarak çalışmalara başladığının duyurulması.

11 Şubat 2023 – Elazığ’da yürütülen ön hasar tespit çalışmalarıyla ilgili kısa bilgi.

15 Şubat 2023 – Ağır hasarlı bina yıkımlarına ilişkin bilgilendirmede 6 adet bina ve 7 minarenin yıkım süreciyle ilgili çalışmaların yürütüldüğünün duyurulması.

17 Şubat 2023 - Elazığ Merkez yol üstü köyünde 17.2.2023 tarihinde saat 18.34'te 4.6 MV büyüklüğünde meydana gelen deprem bilgisi.

18 Şubat 2023 – Elazığ’ın OHAL İlan edilen iller arasında yer almadığının bildirilmesi ile birlikte Genel Hayata Etkili Afet bölgesi İlan edildiğinin duyurulması ve Elazığ’ın 16 Şubat 2023 tarihinde Mücbir Sebep Hali ilan edilen iller arasında bulunmasını bildirme. (Alınan kararlardan 2 gün sonra)

Depremin meydana geldiği tarih: 6 Şubat.

Bugün, günlerden: 26 Şubat yani, depremin üzerinden 20 gün geçivermiş.

Bu 20 gün içerisinde koskoca Elazığ Valiliğinin resmi internet sitesinde yer alan haber veya bilgilendirmeler sadece 8 sayısıyla sınırlı ise burada bir sıkıntı var demektir.

Onun için Elazığ dışında yüreği Elazığ için çarpanlar sitemlerinde de serzenişlerinde de haklılar.

‘En doğru haberi veya bilgileri resmi kaynaklardan almak işitiyoruz.’ diyenlere diyecek hiçbir şeyimiz olmayabilir ama Elazığ Valiliğinin ilgili personellerinin bu bilgi akışını sağlamamasına çok şeyler söyleyebiliriz; aldığınız maaşın hakkını verin gibisinden.

Bu yazıdan sonra kendilerince yeni savunma refleksleri geliştirebilir, deprem yoğunluğu bahanelerine sığınabilirler ama öyle değil işte.

Depremin en acısını komşumuz Malatya yaşadı.

Malatya Valiliğinin internet sitesine giriyor, Vali’den haberler butonuna basıyorsunuz karşınıza o kadar detaylı bilgilendirme tabloları çıkıyor ki bir kez daha gıpta ediyorsunuz yaralı şehre.

Bizim Valiliğin internet sitesine girip Validen Haberler butonuna bastığınızda karşınıza Sayın Vali adına yayımlanmış kandil ve gazeteciler günü mesajları çıkarken Malatya Valiliğin sitesinde ilgili butona bastığınızda karşınıza ne çıkıyor biliyor musunuz?

AFAD tarafından yapılan bilgilendirmeler çıkıyor.

10 Şubat 2023 tarihinden bu tarafa her gün deprem bilgilendirmelerinin yapıldığı tablolar paylaşılmış ve bu tablolarda Malatya’nın tüm deprem bilgileri yer almış.

Mahalle mahalle, sokak sokak, cadde cadde nerede ne kadar bina yıkılmış, ne kadar bina yıkılacak ve binaların hasar tespit durumları en açık ve belirgin şekilde insanların bilgilerine sunulmuş.

Bunların haricinde, depremde hayatını kaybedenler, yaralılar ve kurtulanlara kadar bir sürü detay.

Bir Malatyalı kendisinin ve yakınının deprem bilgilerini bu siteden rahatlıkla alabiliyor.

Dolayısıyla il dışında yaşayan Elazığlılar bütün bu sitem ve eleştirilerinde haklılar.

Depremi yaşayan kentler bile işlerini aksatmayıp bihakkın yerine getirebiliyorlarsa Elazığ resmi kurumlarında hiç kimsenin bu tür basit bahanelerin arkasına sığınmaya hakkı yoktur.

Elazığ’ın Genel Hayata Etkili Afet kapsamına alındığı bilgisi Elazığ Valiliği sitesinde var ama bu kapsama alınmanın şehir adına getirilerinin neler olduğu hakkında hiç bir bilgi yok.

Mücbir sebep hali ilan edildiği ile ilgili kısa bir bilgilendirme var ama Mücbir Sebepten kastın ne olduğu ili ilgili hiçbir bilgi yok.

Vatandaş; “Biz bu bilgileri resmi kaynaklardan alıp doğru bilgilendirilmek istiyoruz.” diyorsa vatandaşın bu isteklerini kimsenin göz ardı etmeye hakkı yoktur.

Kaldı ki diğer İllerin Valilik internet sitelerinde verilen bilgiler yazılı bir şekilde verilirken bizim Valiliğimizin sitesine girilen bilgi ve haberler gayet özensiz, baştan savma olduğu her halinden belli bir şekilde yer almaktadır.

Hiçbir resmi kurumun resmi web sitesinde haberler jpeg formatında üstelik de çözünürlüğü az, okunmaz bir durumda değil, zahmet edilip yazılarak girilmiştir.

Bizimkisinde ise sosyal medyada jpeg formatında paylaşılan bilgi ve haberler; olduğu gibi resim formatında sayfaya kaydedilmiş.

Bu uygulamalar resmi kurum ciddiyetine yakışmadığı gibi devleti temsil eden bir kurumun kurumsallığına da gölge düşürmektedir.

Yazılacak çok şey var ama süreçten dolayı mustaribiz.

Bahse konu bu durumları şehrin tepe yöneticisi Sayın Valinin takip edecek hali de yoktur vakti de.

Ama bu tür konulardan sorumlu birimleri ve bu birimlerde yetkili bürokratları haliyle vardır.

Vali Yardımcılarından daire müdürlerine kadar herkesin bu ciddiyette olması il dışındaki Elazığlıların; “Ya nasıl şanssız bir şehiriz ki resmi kurumların bu ciddiyetinden bile yoksunuz.” diyerek üzülmelerine sebep olmamaları lazım.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol