Yazıya Şahin Şerifoğulları öncesi üç döneme kısa bir bakış ile başlayayım.

Süleyman Selmanoğlu dönemi, bu dönemde 10 yıl belediye meclis üyeliği yapma talihsizliğini yaşadım.

Belediye Meclis Üyeliğimin ilk dönemi idi, Ak Parti  seçimi kaybetmiş muhalefet durumuna düşmüştük.

Partimin meclisteki grup başkanı idim, partim adına sözcülük yapıyor, kentin geleceği için önerilerimizi sıralıyordum, tabi bu tekliflerimizin hepsi reddediliyordu.

Tekliflerimizin başında imar ihlalleri ile boğulan kentin rahatlatılması yaşanabilir hale getirilmesi vardı.

Sadece konuşuyor, yazıyor, konuştuklarımız ve yazdıklarımız ile kalıyorduk.

Mevcut yönetimin bu türden işler ile ilgileneceği yoktu, götürdüğümüz her teklif geri çevriliyor, çiçek, heykel,  belediyeciliği devam ediyordu.

Bu Başkan daha sonra Ak Partiye kapak attı, nasıl oldu, nasıl geldi, kim önerdi halen daha benim kafam almaz bu işi.

İkinci dönemde de bu başkan ile çalışmak zorunda kaldım, Partim Seçimi almıştı ama ben halen daha muhalif olarak meclis üyeliğine devam ediyordum.

İkinci dönemde yaşadıklarım ve yaşattıklarım herkesin malumudur.

Sonraki Başkan Mücahit Yanılmaz ise önceki ile benzerlik gösteren, partili olmaması bir yana, Ankara da oturup partiye en ağır eleştirileri yapan eksantrik bir  kişilik idi.

Ak Parti hep böyle olmuştur, ne hikmetse Komşunun tavuğu Ak Partiye hep kaz görünmüştür, bu şaşı bakışın ne Elazığ’a ne de Ak Partiye faydası olmuş, Ak Parti ve Elazığ bu şaşı bakıştan ciddi zararlar görmüştür.

Bu üç şansız dönemden sonra Ak Parti nihayet şaşı bakışı terk edip Şahin ŞERİFOĞULLARI gibi temelden partili, disiplinli, çalışkan bir başkanda karar kıldı, iyi de etti.

Neyse ‘’Kentlerin kaderini, kent yaşayanları ve yöneticiler yazar’’ diyerek geçmişte yazılan bu kötü kader ile okuyucunun kafasını bozup canını sıkmayalım, günümüze bakalım.

Her musibette bir hayır vardır diyerek, 6.8 lik Elazığ depremi ile kentin yenilenmesi, rahatlatılması kendiliğinden gündeme geldi.

Kentsel dönüşümün temeli olan uydu kentler oluştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Elazığ Belediyesi ve TOKİ ortak girişimleri ile inşa edilen uydu kentler, kentin yüzde yirmi beşlik nüfusunu yeni yerleşim bölgelerine transfer etti.

Bu projeler ile 24 bin yeni konut inşa edildi, ayrıca 5 mahallede dönüşüm sağlandı.

Yapılan iş geniş kapsamlı kentsel dönüşüm idi.

Kentsel dönüşümlerde uygulanan uydu kent projelerinin olmazsa olmazı, yeni yerleşim alanı olan bu bölgelerin alt yapı, ulaşım gibi sorunların ivedilikle çözülmesi idi.

Şahin ŞERİFOĞULLARI bu ivedi sorunları kısa sürede bağlantı yolları, yeni bulvarlar, ulaşım imkânları ve su-kanalizasyon gibi alt yapı çalışmaları ile kısa sürede tamamladı.

Şahin beyin vaatlerinden biri olan Kesik Köprü bölgesindeki Villa Kent projesi ise hayata geçmek üzere.

Kent merkezinin çehresini değiştiren devasa meydanlar, otopark sorununu çözen devasa yeraltı otoparklarını daha önceki yazımda anlatmıştım.

Şahin beyin projelerinden biri olan, Karayolları 8.Bölge Müdürlüğü hizmet binasının şehir merkezi dışına taşınması ve yerine millet bahçesi benzeri sosyal alanlarla donatılmış bir parka dönüştürülmesi müjdesi ise birkaç gün önce yine Şahin bey tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Kent için hayırlı olacak bu gelişme, bazı çevrelerce bilgisizce ve şüpheli yaklaşımlarla gölgelenmeye çalışılıyor.

Yok efendim bu alan imara açılacak, birilerine peşkeş çekilecek şeklindeki ima ve eleştirilerin hiçbir karşılığı yoktur, yeşil alanların ve parkların imara açılması çok zordur ve kimse buna kolay kolay teşebbüs edemez.

Hem bu şom ağızların kapatılması hem de kente kazandırılan bu eserlerin kalıcı olması için, Cumhuriyet Meydanı ile birleşerek devasa bir sosyal alan ve park olacak bu bölgenin Milli Parklar Statüsüne sokulmasını ise gerekli ve elzem görüyoruz.

Şahin beyi için çok kolay olan bu statü kazandırma işinin de kısa sürede gerçekleştirileceğine inanıyoruz.

Bir çırpıda yazıp geçtiğim bu işleri gözümüzün önünde canlandırır, vicdani bir bakış açısı ile değerlendirecek olursak kısa sürede Şahin beyin yaptığı işlerin önemi ortaya çıkacaktır.

İlle de politik yaklaşıp, utanıp sıkılmadan bu yeniden kentleşme hizmetleri tu kaka da edilebilir, Şahin bey yerden yere de vurulabilir, bu yolu deneyerek, kendini zora sokanların var olduğunu da bilerek bu tipleri kamuoyu ve kendi vicdanları ile baş başa bırakalım.

Biz vicdanlı ve objektif davranıp hizmetleri olduğu gibi yazmayı tercih ettik, kimseye yaranma derdimiz yok, yapılacak yanlış işleri de en ağır bir şekilde eleştirip, köşemize taşıyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın, geçmişte olduğu gibi.

Bir başka yapılması gereken elzem ve gerekli iş ile yazımıza devam edelim.

Kent Merkezinin yapı stoku çok eskidir, yıpranmış ve yorgundur.

Gerek Elazığ’ın 6.8 lik depremi gerekse Maraş Merkezli iki büyük deprem ile tamamen harabe hale gelmiştir.

Gazi Caddesi, İstasyon Caddesi, İnönü Caddesi, Hürriyet Caddesi başta olmak üzere, Nailbey, Kültür, İzzetpaşa, Yeni Mahalle gibi kentin en eski yerleşim bölgeleri yerinde kentsel dönüşüme muhtaçtır.

Bu Mahalleler yeni imar planları yapılarak, tekrar inşa edilmesi gereken yerleşim bölgeleri olarak önceliğini korumaktadır.

Bu bölgelerde yerinde kentsel dönüşüm işinin de Şahin ŞERİFOĞULLARI öncülüğünde yapılacağına inanıyorum, tabi bu büyük işleri sadece Belediye başkanını üstüne yıkmak da insafsızlık olacaktır, Merkezi Yönetim, İlimiz Milletvekilleri, Sivil Toplum Kuruluşları, meslek odaları, kamuoyu desteği ile yapılacak bu kentsel dönüşüm, gelecek nesillere bırakılacak en güzel miras olacaktır.

Elazığ Şahin bey ile bir şans yakaladı, bu şansı değerlendirmek ise yine Elazığ’ın görevi ve sorumluluğu olmalıdır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol