Öne Çıkanlar Vali Yırık Kandil Mesajı Yayımladı AK Parti Heyetinden Ticaret Borsasına Ziyaret Doğa Dostu Yatırımlara TKDK Desteği FIRAT ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİNCE HAZIRLANAN TÜBİTAK 1001 PROJESİ KABUL EDİLDİ… TEDAŞ Genel Müdürlüğüne Ömer Sami Yapıcı Atandı.

Bu haber kez okundu.

Arpa,  Üreticinin Elinde Kaldı

Çiftçinin alın teriyle ürettiği arpayı almayıp, Ukrayna’da arpa alan bir politikayla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen üreticiler, yetkililerin seslerini duymalarını bekliyor.

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Hasadın başladığı bugünlerde alın terini tüccarlara kaptırmak istemeyen ürününü TMO’ya teslim etmek isteyen çiftçiler yaşadıkları sıkıntıları gazetemize anlattılar. Depoların ithal arpalarla dolmasının çiftçiye zarar olarak yansıdığını belirten çiftçiler; geçen sene 6 buçuk TL’den sattıkları arpayı, bu yıl  5 buçuk TL’ye satamadıklarını dile getirdiler. Hükümet kanadından, milletvekillerinden müjde üzerine müjde verildiğini ancak üreticilerin bundan faydalanmadıklarına vurgu yapan üreticiler alın teri ile ürettiklerini satmak için destek beklediklerini belirttiler.

UKRAYNA’DAN 11 TL’YE İTHAL EDİLMİŞ

Türkiye’de arpa fiyatları çok makul olmasına rağmen satamadıklarını söyleyen üreticiler, “Elazığ’da herkes aynı durumda. Ukrayna'dan gelen arpaları 11 liradan almışlar. Bizden 5,5 almıyor. Allah korkusu olacak yakınlarda. Üreten de, tüketen de mağdur, aracı kazanıyor bu işten. Çiftçiler çok kötü durumda. Arpalarımız derilmeden mağdur olduk.” dediler.

70-80 DÖNÜM ARPA

Öte yandan bazı çiftçiler ise tarlalarının  ortak olduğu ve ÇKS'si belgesi bulunmadığı için de sıkıntı yaşadıkları belirtirken, “ İşi yokuşa sürüklüyorlar. Diyor ki sizin senin üstüne kayıtlı arpa tarlası 7 dönüm oysaki 70-80 kaç ton arpamız çıkacak. “ şeklinde konuştular

TÜCCARA SATMAK ZORUNDA KALIYORUZ

“Üreten, kendine yeten bir ülkeyken neden dışarıdan geliyor.” diyerek tepkide bulunan çiftçiler,  “TMO’ya ürün satamıyoruz. Çiftçi ürününü tüccara satmak zorunda kalıyoruz. Çiftçiler zor durumda bırakılmıştır. Gelsinler depolarda ki arpalarımız görsünler elimde, hiçbir şey yapamıyoruz. Büyük zarar. Maliyet sürekli artıyor ve çiftçi ürünü elinde kalıyor. Destek istiyoruz. Borçla boğuşan çiftçi toprağını satıyor. Sonuç, ithalata gelip dayanıyor. Hükümet kanadından, milletvekillerinden, bürokratlardan müjde üzerine müjde veriliyor ancak üretici yine mağdur oluyor.” ifadelerini kullanarak yaşadıkları mağduriyeti dile getirdiler.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol