Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu haber kez okundu.

ET KRİZİ KAPIDA!

HABER: GÜLÇİN TURGUT

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, girdi maliyetlerindeki artışın kurbanlıklara yansıdığını belirterek, 'Yaşanan enflasyondan dolayı kurbanlık fiyatları geçen yıla göre yüzde yüz arttı.' dedi.

ARTAN GİRDİ MALİYETİ

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte, kurban piyasasında da hareketlilik başladı. Kurbanlıklarını almak isteyen vatandaşlar şimdiden fiyat araştırmalarına koyuldu. Bu yılın kurbanlık fiyatları netleşti.  Üreticideki artan girdi maliyeti, kırmızı et fiyatlarının artmasına da neden oldu. Kırmızı et fiyatlarındaki artışın, kurbanlık fiyatlarına nasıl yansıdığını Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, Günışığına değerlendirdi.

YÜZDE YÜZ ARTTI

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, Kurbanlıkların kilo fiyatını açıklayarak;  "Dana canlı kg 65 TL, vasfını yitiren damızlık düveler kg 60 TL, damızlık vasfını yitirmiş ineğin kilosu da 55 TL olarak belirlenmiştir." Dedi.

Yaklaşık bir yıldan bu yana yaşanan enflasyon nedeniyle kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre artış yaşandığını dile getirerek; "Geçen yıl Dana canlı kg 31 TL, vasfını yitiren damızlık düveler kg 29 TL, damızlık vasfını yitirmiş ineğin kilosu da 27 TL'eydi. Açıklanan fiyat ile birlikte Elazığ'da kurban fiyatı geçen yıla göre yüzde 100’ üzerinde artış gösterdi." dedi.

BÜYÜKBAŞTA FİYATLAR 30 BİN’DEN BAŞLIYOR

Çiçek; İlimizde Küçükbaş hayvan fiyatlarının 2 bin 600 liradan başlayan fiyatlarla seyrettiğini,  büyükbaş fiyatların da kilo durumuna göre 30 bin lira ile 55 bin lira arasında değiştiğini bildirdi.

'GİRDİ MALİYETLERİ ÜRETİCİYİ EZMİŞ DURUMDA'

Bu sene üreticilerin, kurbanlık satışlarından kazanç elde etmediğini söyleyen Mehmet Çiçek, "Gübre 3 kat, mazot 3 buçuk kat, elektrik 3 kat, yem fiyatları 2 buçuk kat artı. Bu girdi maliyetlerinin karşısında et fiyatları altında kalıyor. Ete gelen zamlar, giderler karşısında üreticiyi kurtarmıyor." değerlendirmesinde bulundu.

KESİMLERDE DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ

Bu bayram kurbana talebin oldukça düşük olacağını belirten Başkan Mehmet Çiçek, "Besici yüzde 100 zamlanan yem ve saman ve mazot fiyatlarından yakınırken, alıcılar ise kurban fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi. Alım gücü düşük. Bu sene kurbanlık kesiminde yüzde 40 düşüş olur, diye düşünüyorum." dedi.

ET KRİZİ KAPIDA

Besicinin sıkıntılarına da değinen Mehmet Çiçek, önlem alınmazsa ette krizin kapıda olduğuna işaret ederek;  "Ben bu güne kadar harman zamanında arpa ve yem fiyatlarında bu kadar zam görmemiştim. İlk defa yaşıyoruz bu zamları.  Pandemi, kuraklık, Ukrayna-Rusya Savaşı derken gıda ve yemlerde ciddi artışlar oldu. Geçen yıl arpanın ofis fiyatı 1750 TL,  2300 TL serbest piyasa olarak açıklanmıştı. Şu an arpa fiyatları 6800 TL böyle giderse 2023'e et sıkıntısıyla gireceğiz. Girdiler yükseldi. Besiciler sektörden çekilecek, kimse dana besleyemeyecek, inekler kesime gidecek. Tedbir alınmazsa Türkiye'de et krizi kapıda." dedi.

Ayrıca Kırmızı et satışlarının da yarı yarıya düştüğünü belirten Çiçek, vatandaşın alım gücünün olmadığını söyleyerek fiyatların hem alıcıyı hem de satıcıyı memnun etmediğini ifade etti.

KURBANLIK SIKINTISI YAŞANMAYACAK

Başkan Mehmet Çiçek, son olarak Elazığ’da kurbanlık hayvan sıkıntısının yaşanmayacağını kaydetti. Çiçek, Kurban kesecek vatandaşlara tavsiyelerde de bulunarak;  "Vatandaşları bilgilendirmek amacıyla kurban kesecek vatandaşlarımıza bazı önerilerimiz olacak. Kurban kesecek vatandaşlarımızın şimdiden kurbanlarını temin etmeleri, fiyatlarını belirlemelerini, yetiştiricilerle bir anlaşma sağlamalarını ve son günlere kalmamalarını öneriyoruz. İlimiz sınırları içinde yer alan İşletmelerimizde yeterince hayvanlarımız var." dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol