Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler  elazığ yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

“MESLEK KANUNU; KÖSTEK DEĞİL, DESTEK KANUNU OLSUN”

Eğitim-Bir-Sen 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Bahşi ve sendika üyeleri meslek kanunu, promosyon ücretleri, eğitim ve öğretim ödeneğinin güncellenmesi konusunda eylem düzenledi.

 Eylemde açıklamalarda bulunan Başkan Bahşi, Eğitim çalışanlarının birbirinden ayrılmayan bir bütün olduğunu ve Şubat 2022’de yürürlüğü giren Öğretmenlik Meslek Kanunu sahanın beklentilerinden uzak kaldığını ifade ederek, Hükümeti ve siyasileri mevcut yasa ile ilgili düzenleme yapmalarına davet etti.

 “EKONOMİK ZORLUKLARI HİSSEDECEĞİMİZ BİR YIL OLACAK”

Milli Eğitim Bakanlığı ve devletin üst düzey yöneticilerine seslen Bahşi; “Bugün buradan eğitim çalışanlarımızın tüm enerjilerini eğitim öğretime öğrencilerine verebileceği çalışma ortamını, barış ve huzurunu sağlayacak olan Milli Eğitim Bakanlığına ve devletimizin üst düzey yöneticilerine sesleniyoruz: 2022 – 2023 Eğitim Öğretim yılı eğitim çalışanları açısından önceki yıllara göre ekonomik zorlukları daha fazla hissettiğimiz bir yıl olacak. Eğitim çalışanlarının alım gücünü arttıracak onlara rahat bir nefes aldıracak mali haklarda iyileştirme yapılması elzem olmuştur” dedi.

“EĞİTİM ÇALIŞANLARI ARASINDAKİ AYRIM SON BULSUN”

Eğitim çalışanlarının birbirinden ayrılmayan bir bütün olduğunun altını çizen Başkan Bahşi; “Her eğitim öğretim yılı başında sadece öğretmenlere verilen eğitim öğretim tazminatı; eğitim çalışanlarının tamamına kapsayacak şekilde genişletilip bir maaşa endekslenerek verilmelidir. Enflasyon karşısında sembolik bir rakama dönüşen (1325 TL) yerine tüm eğitim çalışanlarının yüzünü güldürecek şekilde bir maaş miktarı kadar bu tazminatın verilmesini talep ediyoruz. Eğitim çalışanları birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Bu sebeple eğitim çalışanları arasındaki ayrım son bulsun ve eğitime hazırlık ödeneği eğitim çalışanlarının tamamına verilsin” diye kaydetti.

“HİZMET TAZMİNATLARI ARTTIRILMALIDIR”

Çalışma ortamındaki huzurun korunması için yapılması gerekenleri açıklayan Başkan Bahşi; “6. dönem toplu sözleşme masasında tarihi bir başarı olarak elde ettiğimiz 3600 ek gösterge kazanımında şeflerimizin dâhil edilmemiş olması çalışma barışı huzuruna, verimine olumsuz etki etmektedir. Bu adaletsizlik giderilmeli şeflerimizde 3600 ek göstergeden yararlandırılmalıdır. Diğer memur, yardımcı hizmetli ve eğitim çalışanlarının tazminat oranlarında artış yapılması zorunluluğu ortadadır. Eğitim öğretimin sağlıklı bir şekilde işleyişi ve yönetilmesinde en önemli unsurlardan birisi olan şube müdürlerinin makam tazminatı verilmesi ve özel hizmet tazminatlarının artırılması zorunluluk arz etmektedir ”ifadelerini kullandı.

“SENDİKA YETKİLİLERİN GÖRÜŞLERİ ALINMADI”

Şubat 2022’de yürürlüğü giren Öğretmenlik Meslek Kanunu sahanın beklentilerinden uzak kaldığını ve yetkili kişilerin görüşlerinin alınmadığını vurgulayan Başkan Bahşi; “Meslek kanununun getirdiği uzman ve başöğretmenlik düzenlemesinden öğretmenlikten gelen şube müdürleri ve eğitim yöneticilerimizde faydalanabilecek şekilde düzenleme yapılması zaruri bir durumdur.  Kamuda 1 milyonun üzerindeki istihdam sayısıyla öğretmenlerimiz en büyük çalışan grubunu oluşturmaktadır. Çalışanlar arasında toplumsal saygınlığı en yüksek kesim olan öğretmenlerimizin sorunlarına yasal dayanak oluşturmak adına Şubat 2022’de yürürlüğü giren Öğretmenlik Meslek Kanunu sahanın beklentilerinden uzak kalarak, öğretmenlerimizin ve yetkili sendika olarak bizlerin görüşleri alınmadan ben yaptım oldu mantığıyla hazırlanmış ve meclisten çıkarılmıştır” dedi.

“KARİYER PLANI SINAVA BAĞLI OLMAMALI”

Kariyer planının sınava bağlı olmasının yanlış olduğunu belirten Başkan Bahşi; “Sınav esaslı getirilmek istenen kariyer planlaması 5. dönem ve 6. dönem toplu sözleşmemizde taleplerimiz ile örtüşmelidir.

Sürecin başından beri ifade ettiğimiz şekliyle 8 yılını dolduran öğretmene uzman 4 yıl uzmanlık yapan öğretmene de başöğretmen unvanı ve tazminatı verilmelidir.

Eğitim Bir Sen olarak toplu sözleşme teklifimiz esas olsun sınav tartışması son bulsun diyoruz.

Bizler yetkili sendika olmanın omuzlarımıza yüklediği sorumluluğun bilinciyle kanun çıkmadan önce toplu sözleşme döneminde hazırladığımız teklife uygun şekilde 8 yıl süreyle fiilen öğretmenlik yapmış olanlara uzman öğretmen, en az 4 yıl süreyle fiilen uzman öğretmenlik yapmış olan öğretmene ise başöğretmen özel hizmet tazminatı ödenmesini istiyoruz.

Öğretmenlik mesleği zaten kariyer mesleğidir” diye kaydetti.

“ÖĞRETMENLER, RAHATÇA GEÇİNEBİLECEKLERİ MADDİ BİR GELİR SAHİBİ OLMAK İSTİYOR”

Hükümeti ve siyasileri mevcut yasa ile ilgili düzenleme için yetkililere seslenen Başkan Bahşi, “Kanunun bu haliyle uygulanması okullardaki çalışma barışını bozacak, bu durum da eğitim öğretime olumsuz bir şekilde yansıyacaktır. Hükümetimizi ve siyasi partilerimizi, mecliste mevcut yasa ile ilgili düzenleme yapmaya davet ediyoruz. Sınavı iptal edin, öğretmeni üzmekten, germekten vazgeçin ”dedi.

“MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

“Meslek kanunu; köstek değil, destek kanunu olsun!” diyen Bahşi; “Öğretmenlerin 60 yıllık hayâli olan ve bir oldu bitti ile yasalaştırılan Öğretmen Meslek Kanunu; öğretmene destek kanunu olsun, öğretmenlerin kâbusu olmasın, Hükümeti sesimizi duymaya ve yasal düzenleme yapılarak bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Meslek kanunu köstek, değil destek kanunu olsun. Öğretmenlerin aile bütünlüğünün sağlanması için ilçe emrinin açılması ve mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BAŞVURULARA ACİLEN ADIM ATILMALI”

Banka promosyonlarının anlamını yitirdiğini kaydeden Başkan Bahşi; “Enflasyon ateşinin sabit gelirlileri tüm şiddetiyle yaktığı bugünlerde alınan banka promosyonları anlamını yitiriyor ve eriyip gidiyor. Yapılan üç yıllık anlaşmalar karşılığında çalışanlara ödenen rakamların bir an önce güncellenmesini veya ihalelerin tek taraflı iptal edilerek yeniden yapılması için yaptığımız başvuru gereği acilen adım atılmalıdır. Mevcut sözleşme imzalanan banka protokolün feshedilmesi konusunda kolaylık sağlanmalıdır” diye konuştu.

“FERYADIMIZI DUYUN!”

Kendilerine destek vermelerini isteyen Başkan Bahşi; “Başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere tüm yetkililer duyarlı hareket etmelidir. Feryadımızı duyun. Diğer kurumlar 25-30 bin TL üzerinde promosyon alırken, bizim 2020’de imzalanan 2-3 bin bandında aldığımız para pul oldu. Bu uçurumu görün ve hak ettiğimiz rakamı almak için destek verin. Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünden bir kez daha sesleniyoruz Yardımcı Hizmet Sınıfı (YHS) kaldırılmalıdır; ‘Huzur, hukuk ve hüküm eksikliğiyle çalışmak zorunda bırakılan YHS ayıbından kurtulmanın zamanı geldi’ diyoruz. Görev tanımları görevde yükselme imkânları, ek gösterge hakları olmayan mevcut YHS personelinin diğer hizmet sınıflarına geçirilmesini istiyoruz” dedi.

“EKONOMİK SARSINTI HAYATI ZORLAŞTIRIYOR”

Temel tüketim fiyatlarının yoksulluk oranını artırdığının altını çizen Başkan Bahşi; “Burada Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü personelinin yaşadığı yemek sıkıntısı giderilmeli ve öğlen yemeği hizmeti verilmelidir.  Yine Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarımıza ulaşım kolaylığı sağlanması amacıyla belediye ile özel indirim kartı anlaşması yapılmalıdır. Enflasyonun yukarı yönlü hareket ettiği, temel tüketim maddelerinin fiyatlarının yoksulluk oranını artırdığı bir zeminde günlük hayatı zorlaştıran ve etkisini yoğunlaştıran ekonomik sarsıntı,  eğitim çalışanlarının da belini bükmüştür ”diye konuştu.

“HAK ETTİĞİMİZ İTİBARI BEKLEMEK EN DOĞAL HAKKIMIZ”

Eğitim çalışanlarının ücretlerinde oluşan kayıpları telafi edecek ve enflasyona karşı memurunu ezdirmeyecek bir iyileştirmeyi hükümetten istediklerini belirten Başkan Bahşi,” Devletten alacaklıyız ama biz bu millete de borçluyuz. Bu şiarla milletimiz ve çocuklarımız için gece gündüz demeden çalışacağız. Devletimizin de bize hak ettiğimiz itibarı vermesi ve ekonomik şartları sunmasını beklemek en doğal hakkımızdır ”dedi. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol