Yaz aylarının sıcaklığını hissettiğimiz günlerde içimizi serinleten komedi filmi AFETNAME vizyona girdi. Fırsat bulursanız kendiniz için zaman ayırarak izlemenizi öneririm. Klasik komedi Türk filmlerinden ayrı bir tadı var. Filmin kısaca konusu şöyle: Hayatında hiç romantik ilişkisi olmamış olan Afet, O, çapkın babasının da evde kalmış kız kurusudur. Yıllar sonra liseli aşkı, poker suratlı yakışıklısıyla karşılaşır. Afet lise arkadaşlarıyla bir araya gelerek on sekiz yıl sonra “AFETNAME” adında başarısız mı başarısız projelere imza atan casting ajansında buluşmuştur. Filmi daha fazla anlatmayacağım. İzleyin ve sizler karar verin, lütfen! Tipik Türk filmlerine oranla mizahın dili, oyunculuk ve izleyicinin anlam dünyasına bırakılan film sonuyla başarılı bir filme imza atıldığını söyleyebilirim.

AFETNAME, Türk Sinemasına karakterlerle ilk kez kendisiyle çelişen ironik komedi filmi kazandı. Yakışıklı olmasına karşın bir o kadar da poker suratlı erkek karakteri ve yakışıklıkla alay edilme korkusunu aşıldığını fark edeceksinizdir.

Hollywood’un Sinema kültürünün (kurgunun bir parçası olan komedinin ironisi) özelliklerinden ayırt edici olduğuna ikna etmek istemiyorum: AFETNAME, yeni nesil Türk sinemasının başlangıcı.  Dikkatinizi çekmiştir, erkek ya da kadın oyuncu komedi rollerindeki çirkin, beceriksiz, aptal ve dolandırıcı erkek olduğuna dair işlenen film kurgusunu yıkmış. AFETNAME, yeni nesil erkek karakteri yaratmada Türk Sinemanın tam da boğazından tutuyor. İroni dilinin etkili olduğunu eski Türk Sinema kültüründe büyük bir umutsuzluğu dramlarda kurgulanmaktaydı.  Oyunculuk okulunda eğitimci olan Derya ŞEN AKBACAK’ın senaryosunu yazıp, kendisi ve oyunculuk okulunda eğitim alan Şermin YILDIZ, yeni nesil gençlere şans fırsatları sundu. Filmde kendisi de şaşkaloz bir Leyla modelinde beyaz atlı prensini arayan, elini attığı her iş projesinde başarısız olan Afet karakterini canlandırdı.  AFETNAME’nin yakışıklı oyuncusu Umut ÖZKAN’ın baş rolünde biz izleyiciye kendinizi olduğunuzdan daha aptal hale getirmenin sorun olmadığını canlandırmış adeta. Özkan’ın daha önce rol aldığı “En Uzun Gece”, “Tutsak”, “Üç Kadın Üç Erkek” filmlerinde dramatik, yakışıklı ve mantıklı erkek rol modelinde izlemiştik. Şenbacak, yakışıklı erkeklerinde Keloğlan modunda komedi filminde oynayabileceğini Türk Sinemasına kazandırdı.  Tolga ÖZ’ün moronluk derecesinde yaptığı sakarlıklar ikiliyi sürekli zor duruma sokarken; sarışın bomba Afet ikilinin her defasında başlarına açtıkları dertlerden kolayca sıyrılmasına neden olur.

Bir prensesin, 18 yıl boyunca kayıp olan çok yakışıklı olmasına karşın, tersine bir o kadar da dolandırıcılık peşinde koşan prensinin hikâye anlatası AFETNAME…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol