Ekseriyetinizin olduğu gibi bende canlı boğa güreşine ya da boğa kovalamacası oyunlarına, gösterilerine katılmadım, canlı izleme şansım da olmadı.

Televizyonlardan izleyip yazılı basından fotoğrafa bakıp ilgili haberleri okumuşumdur.

Hani boğa güreşi, horoz dövüşü ya da benzeri olay ve organizelere bir karşıtlığımda yoktur.

Evet, insanın aklı var, akıl üstünlüğü var, bazı hayvan türlerinin de kas, fiziki güç ya da kedisine has kabiliyet üstünlükleri var.

Bir alıntıyı yazıma ekliyorum, okuyun, sonrasında karşılıklı olmasa da meseleyi değerlendirip, yorumlayalım.

** Boğa güreşi öncesinde kulaklar ıslak gazetelerle doldurulur; Bakış açısını soldurmak için gözlerine vazelin sürülür; Nefes almasını zorlaştırmak için burun deliklerine pamuk tıkılır ve cinsel organına iğne yerleştirilir.

Dengesini kaybetmesi için bacaklarına yakıcı bir madde sürülür. Kafasını karıştırmak için birkaç gün dar ve karanlık bir odada tutulur. Serbest bırakıldığında sanki uzun bir tünelden çıkıyormuşçasına umutsuzca ışığa doğru koşar. Acısının nihayet sona erdiğine ve serbest bırakılacağına inanarak, katilleriyle ve pis sadist mağara insanlarıyla yüzleşmek için arenaya koşar.

** Boğa güreşleri ve benzeri yarışmalara, organizasyonlara karşı değildim ama üstteki tespit açıklamayı okuduktan sonra düşüncem de bakış açımda değişti. İnsanız, insanlığımızı muhafaza ederek hayatlarımızı daha keyifli, neşeli, mutlu hale de getirebiliriz. İnsan kimliğimize ihanet ederek, insanlığımıza sırtımızı dönerek boğalar için tüm negatif etki edecek hareket ve uygulamaları, kurnazlıkları yapar isek boğaları ya da diğer hayvanları yenmişiz, pes ettirmişiz, itlaf eder gibi bir yarışa girmişiz, sormadan duramam, insanlığımıza yakıştı mı, şık oldu mu, adaletli oldu mu, hep birlikte cevap arayalım. İnsan olarak, akıl sahibi bir canlı olarak hem kendi türümüze hem de tüm canlılara hatta cansız varlıklara koruyuculuk, korumacılık, destek verip iyileştirici ve düzenleyici olmamız gerekirken, neden bu acımasızlık, hile ile adaletsiz yaklaşım ve davranışlarımızla insan olmaktan utanır durumu var ediyoruz ki, utandım, hayâ ettim.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol