Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

BU ASIRDA BU MAĞDURİYET!

Depremin üzerinden 2 buçuk yıl geçmesine rağmen yıkılan okullarının yapılmadığına tepki gösteren Esentepe Mahallesi sakinleri tepkilerini; “Keşke okulumuz değil de evlerimiz yıkılsaydı çocuklarımız mağdur olmasıydı.” şeklinde dile getirdiler.

Elazığ’da sayısız başarılı mezuniyetlere imza atan Esentepe İlkokulu üzerindeki karabulutlar dağılmak bilmiyor. Şehre en hakim yerde eğitim faaliyeti veren Esentepe İlkokulu 2010 yılında öğrenci sayısı az gerekçesiyle yıkılmak istenmiş ancak mahalle sakinlerinin öğrenci sayısının yeterli olduğunu kanıtlayıp karşı çıkmalarıyla okulun yıkılmasından vazgeçilmişti.

BİR UMUT BEKLEMİŞLERDİ

24 Ocak 2020 yılında yaşanan depremin ardından okulun çevresindeki en eski kerpiç ve briketlerden yapılan evler bile zeminin sağlamlığından dolayı hasar dahi almazken Esentepe İlkokulunun ağır hasar aldı denilerek bir gece ansızın yıkılmasına mahalle sakinleri tepki göstermişlerdi. Okulun bir gece ansızın yıkılmasını gören mahalle sakinleri o dönem tepkilerini; “Anlam veremediğimiz bir şekilde birileri bu okulu yıkmaya karar vermişlerdi zaten, deprem de bahanesi oldu.” Şeklinde dile getirmiş ancak yıkılan okulun yerine yenisinin yapılacağı umuduyla da beklemişlerdi.

100’ÜN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ MAĞDUR

Depremin üzerinden 2 buçuk yıl geçmesine rağmen okulun neden yapılmadığını sorgulayan mahalle sakinleri; “Şu an mevcutta 100’ün üzerinde ilkokul öğrencimiz var ve bu öğrencilerimiz aşağıdaki Mihri Akıncı Ortaokulunda eğitimlerini alıyorlar. Mihri Akıncı Ortaokulunun da fiziki şartları ikinci bir okulu bünyelerinde bulundurmaya müsait değil bu nedenle yıkılan okulumuzun yeniden yapılmasını istiyoruz dediler.

2 BUÇUK YILDA BİR OKUL YAPILMAZ MI?

50’ye yakın Esentepeli kadının yıkılan okul bahçesinde bir araya gelerek şu ana kadar okulumuz neden yapılmadı diye soruyoruz ama mantıklı bir cevap alamıyoruz dediler. Çocuklarını aşağıda bulunan Mihri Akıncı Ortaokuluna gönderdiklerini ancak oranın da fiziki şartlarının yeni dönemde ihtiyaçlara karşılık vermeyeceğini söyleyen Mahalleli kadınlar okulumuzun yıkılmasına anlam verememiştik, şimdi de aradan 2 buçuk yıl geçmesine rağmen yapılmayışına bir anlam veremiyoruz dediler.

YENİ DÖNEMDE YENİ OKULDA EĞİTİM UMUDU

Yıkılan okullarının yapılmadığı için okul bahçesinde Okul Aile Birliği ile bir araya gelen veliler ve mahalle sakinleri yeni dönemde çocuklarımızı yeni okula göndermek için yetkililerin inisiyatif almalarını istiyoruz dediler.

SAĞLAM ZEMİN ÜZERİNDE SAPASAĞLAMDI

Yıkılan okul yerleşkesinde mahalle sakinleriyle bir araya gelerek yeni bir okul yapılmasını isteyen Esentepe İlkokulu Aile Birliği Başkanı Şeniz Balcı kameralara yaptığı açıklamada 24 yıllık atanamayan bir Beden Eğitimi öğretmeni olduğunu ifade ederek; “Esentepe İlkokulu giden bir çocuğum var, okulumuz depremden sonra bahanelerle yıktırıldı. Yıktırıldı diyorum çünkü okulumuz sağlam zemin üzerine inşa edilmiş sapasağlam bir okuldu ve depremde tabelası bile düşmemişti.” dedi.

SAYIN BAKANIN BİLE DİKKATİNİ ÇEKMİŞ

Mahalledeki 100 civarındaki öğrencilerin bir başka okulda iki yıldan beridir eğitim gördüklerini aktaran Başkan Balcı; “Kadınıyla erkeğiyle bakın bu kadar insan çocuklarımız kadar mağduruz. Depremin üzerinden 2 Buçuk yıl geçti ve okulun yeniden yapımıyla alakalı hiçbir belirti bile yok. Oysa Milli Eğitim Bakanımız Elazığ’a geldiğinde dikkatini çekmiş olacak ki; okullar neden yapılmadı diye sormuştu. Mağduriyetimizin bir an önce giderilmesini okulumuzun yapılmasını istiyoruz.” Dedi.

Açıklamasında Türkiye’de okullaşma oranının arttırılmasına önem ve özen gösterilirken Elazığ’da var olan okulun yıkılmasına bir anlam veremediklerini aktaran Başkan Şeniz; okulu yıkmalarına bir anlam verememiştik ancak 2 buçuk yıldan bu yana yapılamayışına hiçbir anlam veremiyoruz dedi.

KENDİ OKULLARINDA EĞİTİM ALMALI

Okulu 2010 yılından beri yıkmak istiyorlardı deprem de bahanesi oldu diyen Balcı, “Bu durumdan çok mağdur ve mustaribiz. Okulumuzun bir an önce yapılmasını ve çocuklarımızın başka okullarda değil de kendi okullarında kendi öğretmenleriyle eğitimlerine devam etmelerini istiyoruz.” dedi.

YASAL BİR HAKTAN BAHSEDİYORUZ

Bu konuda yetkililerden yardım isteyen Şeniz Balcı, açıklamasının devamında; “Okul yapılmak istenirse her şekilde yapılır. Devletimizin buna gücü yeter. Küçücük bir okulu yapamayacak duruma mı düştük, ben bunu sormak istiyor, yetkililerden gerekli özveride bulunmalarını rica ediyorum. Biz yasal olan bir haktan bahsediyoruz.“ ifadelerine yer verdi.

TEK İSTEĞİMİZ OKULUMUZUN YAPILMASI

Balcı, okulun yapılması için tüm yasal mücadeleyi sürdüreceğini belirterek, şunları kaydetti; ”Ben bir öğretmenim, bir anneyim yasal olmayan hiçbir şeyin içinde bulunmak istemeyiz. Bizim tek isteğimiz yıkılan okulun yerine yeni okulun yapılması. Yetkililerden rica ediyoruz hasar aldığı söylendi evet bununla ilgili belgeler belki var. Hasar da almış olabilir hasardan yıkıldı diye okulumuz yapılmayacak mı? “

ÇOCUKLARIN ŞU HALLERİNE ACIYIN LÜTFEN

“Elazığ'da vatanını, devletini, bayrağını, çocuğunu seven bir Allah’ın kulu yok mu bu okulu yapacak olan. Ben bir anne olarak size yalvarıyorum, atanmamış bir öğretmen olarak size yalvarıyorum; lütfen çocukların şu haline acıyın. Kendi çocuğunuzu bizim yerimize koyun vicdana gelin. Ben burada tek başıma kalıncaya kadar bütün yasal mercileri zorlayacağıma söz veriyorum. Ben bu işin peşini bırakmayacağım.” diyerek yetkililerden yardım istedi.

TEMEL ATSINLAR BİZ KADINLAR ÇALIŞIRIZ

Esentepe İlkokulu Aile Birlik Başkanı Şeniz Balcı’nın konuşmalarının ardından bir açıklama da Gönül Salman isimli öğrenci velisinden geldi.

Kameralara konuşan öğrenci velisi Gönül Salman da konuşmalarında şunları kaydetti: “Daha bir ay önce Elazığ’a eğitim bütçesi olarak 1 Katrilyon lira ayrıldığını basından takip ettik. Ama buna rağmen bütçe sıkıntısı varsa bile yetkililer okulumuzun temelini atsınlar biz buradan söz veriyoruz; maliyetine katkımız olsun diye mahalledeki tüm kadınlar olarak gelip inşaat işçisi olarak çalışırız. Birkaç yıl önce de okulumuzun kalorifer tesisatını kendimiz kendi imkanlarımızla çektiğimiz gibi. Yeter ki okulumuzu yapsınlar çocuklarımızı bu mağduriyetten kurtarsınlar.”

MUHTAR: YENİ OKUL YAPILACAK DEDİLER

Esentepe Mahalle Muhtarı İsmail Doğan da okulun yeniden yapılması için Milli Eğitim Müdürüyle görüştüklerini görüşmenin sonucunda ise okulun yapılacağını belirttiklerini söyledi. Muhtar Doğan, yapılacak denmesine rağmen halen hiçbir şeyin yapılmadığını kaydetti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol