Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı elazığdanhhaberler yerelhaber  elazığ yenıufuk yeniufuk gazetesi

Bu haber kez okundu.

ERDEM: BEKLENTİLERİMİZİ TAM OLARAK KARŞILAMAMAKTADIR

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Başkanı Semih Erdem, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçen “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin, yerel gazeteleri ekonomik olarak kapanmanın eşiğine getirecek maddeler içerdiğini söyledi. Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda da aynı şekliyle kabul edilmesi halinde Anadolu’da yayın yapan gazetelerin ekonomik olarak çıkmaza gireceğine dikkat çeken Erdem, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun değişiklik taleplerinin dikkate alınmasını, yerel gazetelerin feda edilmemesini istedi. Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi tarafından 26 Mayıs’ta TBMM’ye sunulan 40 maddelik “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Abdullah Güler Başkanlığında toplanan TBMM Adalet Komisyonu’nda, bazı maddelerde değişiklik yapılarak kabul edildi. Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri değerlendiren FHGC Başkanı Semih Erdem, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşen TBMM Adalet Komisyonu’nun, bazı maddelerde düzenleme yapsa da, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun değişiklik taleplerinin önemli bir kısmının göz ardı ettiğini söyledi. Adalet Komisyonu’ndan geçen kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda da aynı şekliyle kabul edilmesi halinde Anadolu’da yayın yapan gazetelerin kapanma noktasına geleceğine vurgulayan Erdem, yerel gazetelerin feda edilmemesini istedi.

ERDEM: BEKLENTİLERİMİZİ TAM OLARAK KARŞILAMAMAKTADIR

Başkan Erdem, Türkiye genelinde örgütlü 9 gazeteciler federasyonu ile bu federasyonlara üye ve temsil yetkisi veren toplam 86 gazeteciler cemiyeti ile basın meslek örgütünün üye olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nca hazırlanan raporun birçok maddesinin, Adalet Komisyonu’nca dikkate alınmamasının üzücü olduğunu söyledi. Erdem ,“Yoğun çabalarımız bir ölçüde yararlı olsa da, istediğimiz sonuçlara henüz tam anlamıyla ulaşamadık. Şimdi gözümüz TBMM Genel Kurulu’nda. Umuyoruz TBMM Genel Kurulu önerilerimizi dikkate alır ve yerel gazeteler kapanmanın eşiğine gelmez. Yaptığımız görüşmeler, görüşlerimizin dikkate alınacağı yönünde olsa da, TBMM Genel Kuruluna kadar yerel gazetecilerin rahat uyku uyuyamayacağına dikkat çekmek istiyorum. Basın İlan Kurumu mevzuatı ile ilgili bölümü, BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan’ın katkılarıyla hazırlanan raporda yer alan öneriler, basın özgürlüğü, basın çalışanlarının özlük hakları ve yerel gazeteler açısından büyük önem taşıyor. Adalet Komisyonu’ndan geçen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak defalarca dile getirdiğimiz sorunlardan bazılarına çözüm getirse de, beklentilerimizi tam olarak karşılamamaktadır” diye konuştu.

ERDEM: YEREL SİYASET VE SİVİL TOPLUM ÖNEMLİ BİR ÇÖZÜM ORTAĞINI KAYBEDECEKTİR

Açıklamasında yasa teklifinin olumlu ve olumsuz yanlarına vurgu yapan Başkan Erdem, “Yine kanun teklifinde yer alan 25. maddedeki “gazete veya internet HABER SİTESİ” bölümünün, “gazete ve internet haber sitesi” olarak değiştirilmesini öneriyoruz. Tarımsal destekler, sanayi tesisleri ile istihdamı artırıcı teşvikler ne için yapılıyorsa çok daha fazlası yazılı basınımız özellikle Anadolu Basını için söz konusu olmalıdır. Zira en kayıtlı sektör olarak, alınan resmi ilan gelirlerinin daha fazlası kamuya geri döndürülmekte, haberleşme Anayasal görevi ile birlikte, katma değer üretilmekte, istihdam oluşturulmaktadır. Özellikle 25, 27ve 28. Maddelerde gerekçeleri ile arz ettiğimiz değişikliklerin yapılmaması gazete kapanmalarına yol açacaktır. Bu durumdan en çok demokrasimiz zarar görecek. Yerel siyaset ve sivil toplum önemli bir çözüm ortağını kaybedecektir. İnanıyoruz ki Genel Kurul’da gerekli müdahaleler yapılacak ve sektörümüz, siyaset, sivil toplum, iş dünyası ve nihayet tüm toplum kesimleri kayıp yaşamayacaktır” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol