Öne Çıkanlar Arslan: İş Dünyası Olarak 2021 İçin Ümitli ve Heyecanlıyız 8inciye Hazırlanıyor az hasarlı YENİ KARAR İKİ TARİHİ ESER HAYATA DÖNDÜRÜLÜYOR

Bu haber kez okundu.

KADİM ŞEHİRDE İLLEGAL İŞLER!

Haftalardan beridir tartışılan, gündeme geldiğinden bu yana da iki ayrı komisyon kararının olduğu iddia edilen Elazığ 3. Sanayi Sitesinin yapılacağı yer ile alakalı STK Temsilcileri aksiyon almaya başladı. Saadet Partisi dışında diğer muhalefet partilerinin gündemlerine almadığı ancak günlerden beridir Elazığ medyasının da gündemi olan Bağdere (Ancuz) köyüne yapılması düşünülen 3. Sanayi Sitesi ile ilgili Elazığ Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı aynı zamanda Mera Uzmanı Mehmet Karaca yazılı açıklama yaparak ilgili ve yetkililere; “Kadim şehri illegal işlere bulaştırmayın.” Diyerek ikazda bulundu.

YASALARDA AÇIKÇA BELİRTİLMİŞTİR

Yasalarda belli olmasına rağmen ilgili kurumların böyle bir tasarrufta bulunmasını eleştiren Elazığ Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Mehmet Karaca, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi…

"Son günlerde basında tartışılan konu ile ilgili olarak tarım, hayvancılık, çevre ve doğal yaşam alanları ile ilgili olan kısımları bir kenara bırakarak konuyu hukuksal açıdan değerlendirecek olursak; 4342 Sayılı Mera Kanunun 14. Maddesinde mera, yaylak ve kışlak gibi orta mallarının hangi durumlarda tahsis amacı ile değiştirileceği açıkça belirtilmiştir.”

KAMU YATIRIMI DEĞİL ÖZEL MÜLKİYET İŞİ

Sanayi Sitesi yapımının bir kamu yatırımı olmadığını ileri süren Başkan Karaca; ilgili ve yetkililere; “Kooperatif/Özel Mülkiyet işi olmasına rağmen nasıl oluyor da kamu yatırımı kapsamında değerlendiriyorsunuz?” diye sordu.

“Yapılacak yatırım veya giderler ile ilgili ilk duruşmada reddedilecek bu değişiklik talebi için şehrin kaynaklarının heba edilmesine nasıl göz yumuyorsunuz?" diyen Başkan Karaca benzerinin geçmişte yine merkez köylerden Körpe Köyünde yapıldığını örnek vererek yanlıştan dönülmemesi halinde yasal yollara başvuracaklarını söyledi.

İL MERA KOMİSYONUNUN KAFASI KARIŞIK

Açıklamasında; “Kadim şehri illegal işlere bulaştırmayın.” diyen Elazığ Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Mehmet Karaca’nın Bağdere (Ancuz) Köyü yerleşkesinde yapılması düşünülen Elazığ 3. Sanayi Sitesi ile ilgili açıklamalar ve yasal dayanaklar şu cümlelerle ifade edildi…

"Son günlerde kamuoyunda Elazığ Üçüncü Karma Sanayi Sitesi yapımıyla ilgili olarak yapılacak yer tartışılmaktadır. Basından aldığımız bilgilere göre bu amaçla Elazığ İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından Bağdere (Ancuz) Köyü sınırları içerisinde bulunan 113 ada 2 No'lu mera parselinin 1.030.767,49 m² lik kısmının tahsis amacı değişikliği Mera Kanununun 14. Maddesinin c bendi kapsamında talep edilmiştir. Mart ayı içerisinde yapılan talep; o tarihte yapılan İl Mera Komisyonu tarafından değerlendirilmiş olumsuz algı oluşmuş, ancak olumlu veya olumsuz herhangi bir karar alınmamıştır."

HUKUKSAL AÇIDAN DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE

"Son günlerde basında tartışılan konu ile ilgili olarak tarım, hayvancılık, çevre ve doğal yaşam alanları ile ilgili olan kısımları bir kenara bırakarak konuyu hukuksal açıdan değerlendirecek olursak; 4342 sayılı mera kanunun 14. Maddesinde mera, yaylak ve kışlak gibi orta mallarının hangi durumlarda tahsis amacı değiştirileceği açıkça belirtilmiştir.

Kanunun 14. Maddesinde; “Tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz. Ancak, bu kanuna veya daha önceki kanunlara göre mera, yaylak ve kışlak olarak tahsis edilmiş olan veya kadimden beri bu amaçla kullanılan arazilerden; c) Kamu yatırımları yapılması için gerekli bulunan, Yerlerin, ilgili müdürlüğün talebi, komisyonun ve defterdarlığın uygun görüşü üzerine, valilikçe tahsis amacı değiştirilebilir ve söz konusu yerlerin tescilleri Hazine adına, vakıf meralarının tescilleri ise vakıf adına yaptırılır.” denilmektedir."

KAMU YATIRIMI KONUSU DEĞİLDİR

"Kanun açısından bakıldığında söz konusu Karma Sanayi Sitesi yapımı, kamu yatırımı kapsamına girmemekte, devlet eliyle yapılan bir yatırım olarak değerlendirilmemekte ve özel mülkiyete geçecek bir yatırım olmaktadır. Her ne kadar yapılacak faaliyet kamu yararına da olsa konu kamu yatırımının konusu değildir ve hatalıdır. (Bakanlığın bu konudaki Talimatları halen yürürlükte ve nettir)."

İL ÖZEL İDARENİN YETKİ ALANINDA DEĞİL

"İkinci olarak; İlgili Müdürlüğün talep etmesi gereken bir durum söz konusu iken talep Elazığ İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından yapılmış olup sanayi sitesi yapım işi ve talebi İl Özel İdarelerinin yetki ve sorumluluk alanında değildir.

ŞEHRİN DOKUSUYLA BİRLİKTE GELECEĞİNİ KARARTMAK

Şöyle ki; 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun İl Özel İdaresinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları başlıklı 3. Bölümü, 6. Maddesinde görev ve sorumlulukları net olarak belirlenmiştir. Sanayi Sitesi yapımı ile ilgili bir görevi olmadığı gibi maddenin son paragrafında “4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına ve organize sanayi bölgelerine tanınan yetki ve sorumluluklar bu Kanun kapsamı dışındadır.” hükmü bulunmaktadır. Bu kapsamda da talep hukuka aykırı ve usulen bile reddedilmesi gereken bir durumdur. Elazığ’da son yıllarda kanunlara aykırı olarak hülle ile yapılan işler şehrin dokusuyla birlikte geleceğini karartmaktadır.  Şehir olarak yatırım istemekteyiz ancak kanunsuz, yasa dışı hiçbir faaliyet talebimiz bulunmamaktadır."

KÖRPE KÖYÜNDE DE BENZERİ BİR TAVIR VARDI

"Son yıllarda genel yönetimsel davranış olarak benimsenen bu tür çetrefilli uygulamalar bir süre sonra İlin başına bela olarak dönecektir. Şöyle bir hafızamızı yoklarsak Körpe Köyünde yapımı devam eden Organize Sanayi Bölgesi işinde de benzer bir tavır sergileyen İdare talebi yine İl Özel İdaresi tarafından yapmış İlgili Müdürlüğün talebi göz ardı edilmekle de kalınmamış Tahsis Amacı Değişikliği işlemleri 14. Maddenin f bendi kapsamında yapılmıştır. Yani “f) Ülke güvenliği ve olağanüstü hal durumlarında ihtiyaç duyulan” yerlerin tahsis amacı değişikliği yapılması gereken madde üzerinden hülle ile dönemin Valisinin emri ile yapılmıştır.  Peki neden? Kanun gereği ödenmesi gereken 20 yıllık ot gelirinin Mera Gelir Hesabına yatırılmasının önüne geçmek için. Şimdi konuya dönüp tarım, hayvancılık, mera yönetimi, şehir ve devlet adına soruyoruz; İl Özel İdaresinin görev ve sorumluluk alanı olmadığı halde Bağdere Köyü 113 ada 2 No'lu mera parselinin 1.030.767,49 m² lik kısmının tahsis amacı değişikliği talebini nasıl ilgili müdürlüğün talebi olarak kabul edebiliyorsunuz?

HEBA EDİLMESİNE NASIL GÖZ YUMUYORSUNUZ?

Karma Sanayi Sitesi yapımı kamu yatırımı olmayıp Kooperatif/Özel Mülkiyet işi olmasına rağmen nasıl oluyor da kamu yatırımı kapsamında değerlendiriyorsunuz? Yapılacak yatırım veya giderler ile ilgili ilk duruşmada reddedilecek bu değişiklik talebi için şehrin kaynaklarının heba edilmesine nasıl göz yumuyorsunuz?"

ELAZIĞ’I NEDEN YASA DIŞI İŞLERE SEVK EDİYORSUNUZ?

"Körpe Köyünde yapılan Organize sanayi bölgesi alanı ile ilgili olarak 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında özel madde (i) olmasına rağmen neden yasaya aykırı şekilde “Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına ve organize sanayi bölgelerine tanınan yetki ve sorumluluklar bu Kanun kapsamı dışındadır.” Denilen Özel İdarenin talebini ilgili müdürlük olarak kabul edip (f) bendi kapsamında değiştiriniz. Mahkeme kararı ile bu kararlar iptal edilirse kamunun zararı kim veya kimler tarafından karşılanacaktır? Kadimden beri devletine ve kanunlara saygı ile yaklaşan Elazığ’ı ısrarla niye yasa dışı işlere sevk ediyorsunuz? Meralar ile ilgili olarak kanunda yeri olmamasına rağmen “Vasfını kaybetmiş” söylemleriyle neden kamuoyunun dikkatini dağıtmaya çalışıyorsunuz."

VALİ TARAFINDAN ONAYLANMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

"Konunun tarım, hayvancılık, mera ve çevre ile olan ilgisiyle alakalı açıklamamızın baki kaldığını beyanla; usulsüz tahsis amacı değişikliği işlemlerinin takipçisi olduğumuzu, Sayın Vali tarafından usulsüz/kanuna aykırı talebin onaylamayacağına inandığımızı ve aksi durumda yargı yolunu kullanacağımızı kamuoyunun bilgisine sunar; İlimizle ilgili olarak yapılacak olan kanunlar çerçevesindeki her yatırımın da destekçisi olduğumuzu saygı ile bildiririz."

                                                                          

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol