Öne Çıkanlar yeniufuk elazığyeniufuk elazığdanhhaberler toki kentsel dönüşüm can kaybı yenıufuk yeniufuk gazetesi yerelhaber

Bu haber kez okundu.

“KÜLTÜRÜN İÇİN PEDALLA TARİHİN İÇİN YÜRÜ”

Kovancılar Belediyesi’nin destekleriyle “Kültürün İçin Pedalla Tarihin İçin Yürü” projesi kapsamında etkinlik düzenlendi.

Düzenlenen etkinlikte bisiklet topluluğu üyeleri “Ali bey Konağı” için yürüyüş gerçekleştirdiler.

Etkinliğe, Kovancılar Bisiklet Topluluğu Derneği, Elazığ Doğa Sporları Kulübü Derneği, Elazığ Bisiklet Spor kulübü, Bisikletliler Derneği Elazığ şubesi, Elazığ Bisiklet Topluluğu, Türk Eğitim Sen Elazığ Şubeleri, üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Kovancılar Bisiklet Topluluğu Derneği Kurucu Başkanı Ziya Karasu yaptığı açıklamada, “Bugün 19 Haziran 2022 Pazar. Ve bizler şuanda Elazığ ilinin Kovancılar İlçesine bağlı Yazıbaşı eski adıyla Sekrat, daha eski söylenişiyle Sekerat köyünde toplanmış bulunuyoruz. Bu kıymetli topluluğun burada bir araya gelmesinin şüphesiz çok önemli sebepleri vardır. Şuanda bulunduğumuz mekan olan “ Ali Bey Konağı “ olarak da bilinen “İbrahim Bey Konağı “ tarihi ve kültürel açıdan çok önemli fonksiyonlar icra etmiş ve ne yazık ki şuanda sadece ana giriş kapısı olan “Cümle Kapısı “ hariç tamamen yıkılmış durumdadır. Tarihi ve kültürel açıdan önemli fonksiyonlar icra etmiş olan bu konak 1905-1906 yıllarında Palu Fatihi Karacimşit bey soyundan olan Hacı Necip Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır. Babası İbrahim Bey’ den sonra uzun dönem bu çevrede Bey olarak hüküm süren kişi İbrahim Bey’in oğlu Ali Bey olduğu için konak Ali Bey Konağı olarak da anılmaya başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

KARASU: OSMANLI KARARGAHI OLARAK KULLANILMIŞTIR

Konak hakkında bilgi veren Karasu, “Bu konağın icra ettiği en önemli tarihi fonksiyon 1. Dünya Savaşının şiddetle devam ettiği 1916-1917 yıllarında doğu cephesinde devam eden Rus ilerleyişini durdurmak için bir yıla yakın süre ile Osmanlı Karargahı olarak kullanılmasıdır.  1917 yılı başında 2. Ordu Kumandanı Ahmet İzzet Paşa İstanbul’a gidip orada hastalanınca Kolordu Kumandanı Mustafa Kemal Paşa 2. Ordu Kumandan Vekili oldu. Bu sırada İsmet Bey, Palu yakınlarında Sekerat Çiftliği’nde bulunan ordu karargâhında idi. Daha sonra 2. Ordu kumandan yardımcısı olan  Mustafa Kemal Paşa Sekerat’a geldi. O zamana kadar birbirlerini uzaktan tanıyan ancak ülke sorunları konusunda fikir birliği içinde olan bu iki asker emir komuta zinciri içinde ilk kez bu konakta bir araya geldi” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol