Öne Çıkanlar TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR istihdamdır… Sıcaklıklar Yükseliyor

Bu haber kez okundu.

OTOBÜS İŞLETMECİLERİ DERTLİ

HABER: GÜLÇİN TURGUT

Seyahat etmek zorunda olan vatandaşlar kara kara düşünürken, Otobüs firma yetkilileri destek çağrısında bulundu.

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar seyahat sektörünü de derinden etkiledi. Eskiden öğrencilerin ve dar gelirlilerin daha uygun fiyatlı olduğu için tercih ettikleri şehirlerarası otobüs yolculukları da hayal olmaya başladı. Görüştüğümüz otobüs firması yetkilileri, müşteri sayısının yarı yarıya düştüğünü anlatırken, devletten destek beklediklerini söylediler.

FİYATLAR CEP YAKIYOR

Yaz tatilinde seyahat etmek isteyen vatandaşların da, otobüs bilet fiyatlarını görünce ne yapacağını şaşırdığını söyleyen firma yetkilileri, yolcuların da firmalarında  yüksek bilet fiyatlarından dertli olduğunu söylediler.

GELİRLER, GİDERLERİNİ KARŞILAYAMAZ HALE

Bilet gelirinin yakıt giderini karşılayamadığını belirten otobüs işletmecileri, ayakta kalmak için çözüm beklediklerini ifade ettiler. Aksi halde birçok sektörün de etkileneceğine de işaret  ettiler.Bir yılda benzine gelen zam yüzde 400 ‘ e ulaştığını söyleyen otobüs işletmecileri, Köprü – otoyol geçiş ücretleri personel maliyeti ve vergiler de eklenince otobüs işletmelerinin gelirleri, giderlerini karşılayamaz hale geldiğini belirtiler.

FİRMALARIN TALEBİ

Otobüs firmalarının ortak talepleri ise, gelen akaryakıt fiyatlarına endeksli aylık fiyat güncellemesi için Ulaştırma Bakanlığın’dan izin verilmesi , haksız rekabetin önlenmesi için ücret tarifelerinde tavan fiyat uygulaması, Bilet satışlarından elde edilen KDV'nin oranı %8'e çekilmesi, Akaryakıtta uygulanan ÖTV'de muafiyet sağlanması , Sigorta primlerinde en az % 50 indirim yapılmasını, otoban ve otogarlarda indirim isteklerini söyleyerek destek beklediklerini dile getirdiler.

YÜCEL:AYAKTA KALMALARININ TEK YOLU TALEPLERİMİZİN KARŞILANMASI

Gazetemize konuşan Elazığ Murat Turizm'in işletme sahibi Yüksel Yücel, Ayakta kalmalarının tek yolunun taleplerinin karşılanmasıyla mümkün olacağını belirterek,” Yolcu sayımız azaldı, bayram arefesindeyiz, okular tatil oldu, Elazığ’dan giden araçlarımız yüzde 50, buda bize yeterli değil. Zarar ediyoruz. Bir nebze nefes almak adına devletten destek bekliyoruz. “dedi

YÜCEL:ZAM YAPMAK ZORUNDA KALDIK

Akaryakıta gelen zamlardan dolayı zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Yücel,Elazığ- İstanbul arası 600 TL, Elazığ- Ankara 470 TL, Bodruma gidişin 650 TL, Adana  ise 300 TL olduğunu belirtti.

YÜCEL: İFLASLAR OLACAK

Murat Turizm'in işletmecisi Yüsel Yücel, sektör olarak her gecen gün daha çok zorlandıklarını belirterek,“Bayram ve yaz tatili diye bir umutla bekliyoruz fakat sezon bittikten sonra kış ayında çok daha zor olacak. Sektörden iflaslar olacak. Bırakan meslektaşlarımız olacak. Pandemiyle başlayıp  mazota gelen arda arda zamlarla devam eden bir krizimiz  var. Altından nasıl kalkılacak, bilmiyoruz. Sektörümüz mağdur ” Diye konuştu.

YÜCEL : SEKTÖR BİTERSE BİRÇOK KİŞİ DE İŞSİZ KALACAK

Destek çağrısında bulunan işletmeci Yücel,”Devletin bize destek olması lazım. Bizim sektör biterse bir çok kişi de işsiz kalacak. Şoföründen, bilet satanına, yolda mola verdiğimiz tesislere, yan sanayiye, boyacısından muavinine kadar yüz binlerce kişi bu sektörden ekmek yiyor. Bizim ayakta kalmamız için alternatifler üretilmeli. “ifadelerini kullandı.

ŞİMŞEK: HEM BİZİ HEM DE VATANDAŞI ZOR DURUMDA BIRAKTI

Has Bingöl İşletmesi Halil Şimşek ise, iflasa gittiklerini söyleyerek, “Sektör çok zor günlerini yaşıyor geçen seneden bugüne %400 akaryakıt zammıyla karşılaştık. Hem bizi, hem de vatandaşı zor durumda bıraktı. Bir otobüsün İstanbul’a gidiş gelişi 30 bin TL maliyeti var. Sektör olarak iflasa giriyoruz devletten destek bekliyoruz” dedi

ŞİMŞEK: “ŞOFÖR ÇALIŞTIRAMIYORUZ””

Destek beklediklerini belirten Şimşek, “KDV ve ÖTV indirimi desteği bekliyoruz. Bu şartlar altında işimizi  devam ettirmemiz mümkün değil. Elazığ İstanbul arası 600 TL. Doluluk oranı   giderlerimizi karşılamıyor . Dört kişilik bir ailenin yolculuk yapması 5 bin TL’yi buluyor. Asgari ücretlinin fiyatı 4bin 250 iken dört kişilik bir aile artık nasıl seyahat edebilir. Buna bir çözüm bekliyoruz Şoför çalıştıramıyoruz çünkü ona maaşını vereceğimiz bütçemiz yok. Her gecen gün kötüye gidiyoruz”diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol