Güzel Vatanımız Depremlerle yıkılıyor, yerle bir oluyor ve on binlerce canımızı toprağa veriyoruz.

Gözyaşlarımız sel olmuş, ağıtlarımız yanardağ gibi içimizi eritiyor. Söyleyecek kafi söz yok, Ya Rab merhamet et diyoruz.

Başka da bir şey diyemiyoruz, her şey boğazımızda düğümlenmiş.

Deprem bilinci ile yaşamamız gerektiğini bunca tecrübelere rağmen öğrenememiş toplumun bir ferdi olarak, hem Kuzey Doğu Anadolu fay hattının hem de Doğu Anadolu Fay hattının kesişme noktası olan Elazığ da yaşayan bir fert olarak, Deprem afetinin kurbanı olmayı tedbirler alınmadan asla kader olarak kabul etmiyorum.

Ölüm nasıl farz ise tedbirde farzdır.

Peki depremin başkenti olan Elazığ bu depremlere ne kadar hazır, yapılaşma şeklimiz, kat sayımız, imar planlarımız, bina yapımında ki en önemli unsurlardan biri olan zemin etüdü, depremde ki yıkımlara davetiye mi çıkartıyor yoksa gerekli tedbirleri alıyor muyuz?              

Bundan çok değil 10 yıl önce Elazığ’da ki binalar genelde 4 veya 5 katlı idi.

Hatta ilk 8 katlı binalar yapıldığı zaman “ Vay baba Elazığ deprem bölgesi hele bakın gökdelen yapmışlar” demiştik.

Yolun üstüne 5 kat, yolun altına 8 kat yapı izni vermeler o dönemlerde başlamıştı.

3-5 tane 8 katlı binalara vatandaş tepki gösterirken, Elazığ halkı 15-20 katlı gerçek gökdelenler ile Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın döneminde tanışıyordu.

Mücahit Yanılmaz Tik 2 denilen yüksek kat yapımına imkan tanıyan sistemi uygulayarak, Elazığ da ki yapı kıyımını başlatmış oluyordu.

Tik 2 dediğimiz uygulamayı Kıymetli ağabeyim Murat Ünal Köşesinde çok güzel izah etmiş.

Halkın anlayacağı lisanda, belediye imar komisyonlarının belediye meclisinin onayını da alarak, kat yüksekliğine en üst seviyeden yapı izninin verilmesi demek.

Tik 2 yani bir anlamda da sınırsız kat uygulaması her ne kadar yasal bir uygulama olsa da, Elazığ gibi depremin göbeğinde alüvyon zemin üzerine kurulmuş şehirlerde ciddi anlamda tehlike arz etmektedir.

En son yaşanan depremde Malatya Bostan Başında ki yüksek binaların yeni ve standartlara göre yapılmış olmasına rağmen, zeminin sağlam olmamasından kaynaklanan yüksek katlı sıfır binaların ağır hasarlı olmalarını buna örnek gösterebiliriz.

Depreme dayanıklı yapılar inşa etmek için, bina ve zemin ilişkisinin sağlam olması gerekmektedir.

Yüksek katlı binalar Elazığ gibi sağlam zemine sahip olmayan yerlerde, ağırlığın fazla olmasından dolayı depremden daha fazla etkilenirler.

“Elazığ Yanılmaz” sloganı ile gelen Mücahit Yanılmaz, Elazığ da ki yapılaşmanın altına dinamit koyarak Elazığ’ın en büyük yanılgısı oldu.

Umarım bundan sonra Elazığ tekrar yanılmaz.

Müteahhitlere bu kadar yüksek kat izni vererek ciddi ekonomik kazanç elde etmelerini sağlayan Mücahit Yanılmaz, tabiki bunu babasının hayrına yapmıyordu.

Mücahit Yanılmaz, Elazığspor’a bağış adı altında paralar toplayarak müteahhitlere 10-15-20-25  katlı yapı ruhsatları dağıtıyor, Elazığ’ın depremin merkezi olmasını göz ardı ediyordu.

Hele ki Elazığ zeminin yüksek katlı binalar için uygun olup olmadığına bakmaksızın.

Ayrıca mahallerde ki 4-5 katlı binaların arasına verilen 10 katlı yapı ruhsatları, hem ciddi anlamda çirkin bir görüntü sağlıyor hem de zaten mahallelerimizde sıkışık olan yapılaşmada ki nüfus yoğunluğunu iyice artırmış oluyordu.

Yıkıcı bir depremde bu mahallelerin halini Allah korusun düşünemiyorum.

Bu arada Elazığ’ın en yüksek yapıları olan ikiz kuleler ve Elisyum’a da yapı izni Mücahit Yanılmaz’ın Belediye Başkanlığı zamanında verilmişti.

Mücahit Yanılmaz sonrası Elazığ 3 tane yıkıcı depremi yaşamış ve onun zamanında yapılan sivri ve uzun binalar gözümüze ve bir yerlerimize batar olmuştu.

“Olan oldu binalar yapıldı, ne yapalım kardeşim” diye içinizden geçiriyor olabilirsiniz.

O zaman bende size 10 puanlık bir soru sorayım.

Mücahit Yanılmaz döneminde yüksek katlı yapı ruhsatı verilmiş ama henüz daha yapımına başlanmamış kaç tane daha nur topu gibi gökdelenimiz olacak.

Arsalarına yüksek katlı yapı ruhsatı almış olan müteahhitlerin bu ruhsatlarını iptal etmek yasal olarak mümkün değil.

Mevcut Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın da bu ruhsatları iptal etme yetkisi yok.

Kısaca Mücahit Yanılmaz Elazığ Belediye Başkanlığı döneminde Elazığ yapılaşmasının ırzına yasal olarak geçmiş oldu.

Bizlere de geçmiş olsun.

Yaptığı ucube üstgeçitler ile de yaşamak zorunda olmamız da başka bir konu.

Yani Elazığ Yanıldı! İnşallah Şahin Şerifoğulları Yanılmaz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol