Emekli geçinemiyor!

Ülkenin yaklaşık 10 milyonluk yaşlı nüfusu neredeyse açlık oyunları oynuyor.

Ekmek 7.5 TL olmuş. Doğalgaz zamları, elektrik zammı, içme suyuna zam, kömüre zam, benzine zam!

Zama zam zam zam.

Emekliye zam, geldi ama gelmedi. Matematik yanılır mı?

“Yanılmaz” denilir. Yanıldı.

Türkiye Yüzyılında emekliye 2 kere 2’nin 4 etmediği gerçeği öğretildi.

Gün geçmiyor ki temel gıda ürünlerine neredeyse saat başı zam yapılmasın.

Akaryakıta üst üste gelen zamlar sonrası gıdadaki enflasyon emekliden, memura ve çalışana kadar her kesimin cebinde artık delik açmıyor!

Çünkü enflasyon hiç kimsede cep bırakmadı.

Yüksek enflasyondan, zamlardan en fazla etkilenen kesim %25’lik zamla 7500 TL ile açlık sınırı altında yaşayan 10 milyon emekliye seyyanen zam da verilmedi.

7500 TL, iktidarın emekliye reva gördüğü taş yedirme umursamazlığıdır.

Emekliye yılsonu gibi gereken düzenleme yapılacağını açıklayan iktidar sözcüleri; adeta İMF’nin kemer sıkma politikalarına uyumlu 7500 TL ile bir ay boyunca “nasıl aç ve hayatta kalınır?” başlıklı sosyal çalışma alanına çevirdiler ülkeyi.

Emekliler yıl sonuna kadar açlığa mahkum edilmemelidir.

Yıl Sonu Enflasyonu %58

TÜİK, 2023’ün ilk altı ayın enflasyon verisini %19 olarak açıkladı.

Emekliye refah payıyla birlikte %25 zam yapıldı. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminine göre 2023’ün ikinci altı aylık enflasyon oranı %39. Peki!

Emeklilerin kök maaşlarına yeni yılda yapılacak, en iyi ihtimalle  %40 enflasyon farkıyla emekli maaşı %25’lik zam ile 7500’e ulaşabilen bir emeklinin yeni yılda alacağı zam ortalaması 3 bin TL civarında olacaktır.

Yani 10 bin 500 TL olacak.

Yerel seçim öncesi emekliye taş çatlasın verilecek olan 3 bin TL’lik zam, yangına dönmüş mutfak masraflarına yetmeyecektir. 2024’ün ilk altı aylık dönemi sadece emekliyi, dar gelirli ve asgari ücretliyi değil, memurlara  seyyanen yapılan 8 bin TL’lik zamdan sonra alacakları zamlar kök maaşlarına yansıtıldığında memurlarda, tıpkı en düşük emekli maaşı alan emeklilerin Genel Seçim öncesi 2 bin TL seyyanen zam sonrası kök maaşlarına eklenen enflasyon farkı gibi kara kışa teslim edilmeleri olacaktır.

Unutmadan…Önce MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin daha sonra YRP Lideri Fatih Erbakan’ın emeklileri yokluğa ve açlığa bırakılmama çağrısı geldi.

Ancak, medya ve sosyal medya bu konuda maharetini göstererek, hükümetin yaptığı zamlardan dikkatini sosyal medyadaki şiddet haberlerine bir anda yöneltildi.

Gündem ekonomik kriz.

Gündem emeklinin aç bırakılması.

Gündem gece yarısı yapılan akaryakıt zamları.

Ama ne hikmetse bir anda sağanaktan boşanırcasına şiddet ve cinayet haberleri sosyal medyaya ve medyaya sunuldu; ekonomik kriz unutturuldu. Herkese geçmiş olsun.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol