Bu zamana kadar yazmış olduğumuz köşelerimizin ekseriyetinde eleştirisel yazılarımız oldu.

Elazığ’ da düzgün gitmeyen o kadar çok şey var ki, mecburen bizler de köşemizde bunları bazen dozunu da kaçırarak eleştirmiş olduk.

Köşemizde tek övdüğümüz siyasetçi Elazığ Belediye başkanı Şahin Şerifoğulları oldu.

Köşemizi düzenli okuyanlar hangi sebeplerden dolayı Şerifoğlları’nı övdüğümüzü bilirler, okumayanlar ise Günışığı gazetesinin web sitesinde “Adamın içinden resmen canavar çıktı” başlıklı yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirler.

Tekrara düşmemek maksatlı daha önce yazmış olduğumuz köşemizin içeriğinden burada bahsetmeyeceğim.

Gazetecinin asli görevi tarafsız bir şekilde doğruyu ve yanlışı yazabilmektir.

Bizi tanıyanlar çok iyi bilir ki; Doğruya doğru, yanlışa da yanlış demek hayat düsturumuz olmuştur.

Karın ağrımız olmadığı gibi akçeli işlerle de işimiz olmaz, bizi bozar.

Allah da bizlerin bozulmasına müsaade etmez inşallah diyelim ve konumuza geçelim.

Konumuz Elazığ Belediyesinin vizyon projesi, Batı Prestij villaları…

Elazığ belediyesinin sosyal sorumluluk projesi diye iddialı bir şekilde vizyona koyduğu Batı Prestij villaları, gördüğümüz kadarıyla zengini ucuza villa sahibi yapma projesi olmuş.

Şimdi bu projeyi hem sosyal sorumluluk açısından ele alalım, hem de şehrin en kıymetli bölgelerinden birinde yapılacak olan bu projenin Elazığ belediyesine ekonomik anlamda sağlayacağı katkı açısından ele alalım.

Belediyelerin sosyal sorumluluk projeleri vardır ve olmalıdır da.

Belediyeler sadece yol yapmaz, çöp toplamaz ve şehrin su ihtiyacını karşılamazlar.

Belediyelerin sosyal sorumluluk projeleri, şehirdeki insanların yaşam kalitelerini artırmak ve refah düzeylerini yükseltmek için yapılır.

Sosyalitesi olmayan, gelir seviyesi düşük olan insanların yaşam standartlarını sosyal açıdan yükseltmek tabi ki belediyelerin asli görevidir. 3 yıl içerisinde yüzyılın en şiddetli depremlerini yaşayan Elazığ halkının ekonomik ve sosyal olarak refaha hiçbir zaman olmadığı kadar ihtiyacı vardır.

Zengin insanlar, zaten sosyal kavramını zirvede yaşıyorlar. Onların belediyenin sunacağı sosyal projelere ihtiyaçları yoktur.

Fakir insanların belediyelerin yapacağı sosyal sorumluluk projelerine ihtiyacı vardır.

Bize göre Batı Prestij projesi sosyal bir proje değildir.

Belediye sosyal sorumluluk projesi olarak ne yapabilirdi?

Zengin insanlar için ucuz fiyata delüx villalar yapmak belediyelerin asla ve asla asli görevi değildir.

Ama depremde evleri ağır hasar görmüş veya orta hasar görmüş gelir seviyesi düşük ailelere imkanlar dahilinde uygun maliyete ev yapmak belediyelerin asli olmasa da görevidir.

Batı Prestij villa projesi, mülkiyeti Elazığ Belediyesine ait olan Malatya yolunda 501 parsellik imarlı villa arsası, üzerinde sosyal donatılarında mevcut olduğu, belediyenin tüm altyapı imkanlarını hazır hale getirdiği, mahalle bazında Elazığ’ın villa projesi için en kıymetli arazilerinden biri.

Yaptığımız araştırmalara göre mahalle bazında, tüm altyapının hazır hale getirildiği böylesi kıymetli bir arazinin dönüm fiyatı 3 milyon TL civarında. Elazığ Belediyesi 500 küsür (531-546 ve 577.5)metrekarelik 3 alternatif arsa sunmuş.

Bu arsalar nakit olarak satışa sunulmuş olsa, Elazığ belediyesinin kasasına ortalama 750 milyon TL gibi nakit bir para girmiş olacaktı. Bu para ile sosyal sorumluluk projesi olarak Elazığ belediyesi, ada bazında yapılaşmalara girebilirdi veya ağır hasarlı evi olan ama ekonomik sebeplerden dolayı evini yaptıramayan fakir halkı ev sahibi de yapabilirdi.

Batı Prestij projesi henüz daha ihale edilmedi. Elazığ Belediyesinin bu projeden ne kadar kar elde edeceğini ihale yapıldıktan sonra net bir şekilde anlayacağız.

Bu proje ile alakalı bildiğimiz net bilgi, garantörlüğünü Elazığ belediyesinin yaptığı bu projeye zengin vatandaşın % 30 ‘u peşin olmak üzere  18 ay taksit ile ödeme yapacağı.

Şimdi asıl soru şu; arsa olarak satışı yapılması halinde ortalama 750 milyon TL nakit parayı kasasına koyacak olan Elazığ belediyesi, zengin insanları villa sahibi yaparak ne kadar gelir elde edecek, bu gelir nakit olarak mı, yoksa 18 ay taksit ile mi Elazığ Belediyesinin kasasına girecek?

 Elazığ Belediyesi Batı Prestij projesi ile 750 milyon TL den daha fazla kar elde edecek mi?

Bu geliri gerçek anlamda fakir insanların sosyalitesini artırmak maksatlı kullanacak mı? Bunu hep beraber takip edeceğiz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol