Öne Çıkanlar haber Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Hemşerimiz Prof.Dr Bestami Özkayaya Önemli Görev DEVA Partisinde İl Başkanı Görevden Alındı  UEFA

Bu haber kez okundu.

Araba Gibi, Ehliyette Hayal Oldu

Maliyetlerin yükselmesi sebebiyle kurs ücretlerine zam geleceğini belirten Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Halil Saraç, Ocak ayından itibaren B sınıfı ehliyete sahip olmak isteyen vatandaşlar, harçlarla birlikte yaklaşık 10 bin gibi bir rakam ödeyeceklerini belirtti.

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Başkanı Halil Saraç, gazetemize yaptığı açıklamada artan maliyetler dolayısıyla ehliyet fiyatlarına zam geleceğini belirtirken,Bizler fırsatçı değiliz,  tüccar da değiliz, bizler her şeyden önce eğitimciyiz ama giderlerin artması sürücü kursları sektörüne olumsuz etkiliyor.

Bu artışları sürücü adaylarına yansıtmak zorunda kalıyoruz.” dedi. 

Saraç, yeni yılda kurs ücretlerinin  6 bin TL olacağını, artan sınav ve harç bedelleriyle birlikte B sınıfı ehliyet maliyetlerinin 10 bin lirayı bulacağını kaydetti.

TABAN FİYATI ALTINDA KAYIT ALAMIYORUZ

Elazığ’da sürücü kurslarının taban fiyatının 4 bin 750 TL olarak belirlendiğini kaydeden Başkan Saraç, “Ehliyetlere ciddi bir zam yapılacak. Bizler bir market, giyim mağazası gibi aldığımız ürüne zam geldi, zam yapalım diyemiyoruz. Yılda bir defa Ocak ayında İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Elazığ’da sürücü kurslarının temsilcisi dernek başkanı, Ticaret Sanayi Odasından bir yetkili olmak üzere bir komisyon oluşturulur taban fiyat belirlenir. 2023 yılında belirlenen taban fiyat B sınıfı ehliyet için sadece kurs ücreti 4 bin 750 TL. Bu belirlenen taban fiyatı altında kayıt alamıyoruz. Bu ilden ile farklılık gösteriyor.”  dedi.

KURS ÜCRETLERİ 6 BİN

Şuan 2 bin 500 – 3 Bin lira olan kurs ücretinin 6 bin liraya çıkacağını belirten Saraç, “Şuan sürücü kurslarında 6 bin TL gibi bir fiyat konuşuluyor. Eğer kurs ücretleri 6 bin olursa dış giderlerle birlikte ehliyetin maliyeti 10 bin TL’yi bulacak. Sürücü kurslarında yoğunluk var. Bunun nedene dış giderler değil, kurs ücretinden yaralanmak. Şu anda kurs ücretleri 2100 – 3 Bin TL arası değişiyor. Yeni yılda yarı yarıya fark gelecek 6 bin TL’yi bulacağı için sürücü kurslarında yoğunluk var.“ şeklinde konuştu.

MALİYETLER ARTTI

Kurs maliyetlerinin geçen yıla oranla aşırı derecede artış olduğunu kaydeden Saraç, “Bu zammın sebebi maliyet artışı. Geçen yıl taban fiyat belirlendiğinde bir yıl boyunca 2 bin 100 TL’ye kayıt aldık ama geçen yılki maliyetlerle bu yıl arasında çok fak var. Asgari ücrete zam geliyor. En düşük sürücü kursunda 6-7 personel var. Mesela bizim kursumuzda 40 kişiye yakın personel çalışıyor. Personelin, maaşı, sigorta giderleri var, adayalar için harcadığımız mazot giderleri, elektrik, kira giderlerinde çok ciddi arış olduğu için, buda kurs fiyatlarına yansıyacaktır.” dedi  

FIRSATÇI DEĞİLİZ,  EĞİTİMCİYİZ

Kursların artan maliyetler yüzünden zor durumda olduğunu ve bu artışları sürücü adaylarına yansıtmak zorunda kaldıklarını ifade eden Saraç; “1 Ocak 2023 itibaren 6 bin TL konuşuluyor ama Mart, Nisan ayı gibi maliyetler yükselmesinde kurs ücretleri 7-8 bin TL gibi bir rakam olma ihtimali var. Elazığ’da faaliyet gösteren sürücü kursları, devletçi ve milliyetçi insanlardır. Vatandaş bizim vatandaşımız. Bizler fırsatçı değiliz,  tüccar da değiliz, bizler her şeyden önce eğitimciyiz. Fırsatçı olsaydık şuanda İstanbul’da sadece kurs ücretini 7 bin 500 TL civarı bir rakam yaptılar. Bizde öyle yapardık. Burayı döndüre bilmek için, masrafları karışlaya bilmek için paraya ihtiyacımız var mecburuz.” diye konuştu. 

MALİYE HARCINA YÜZDE 122’LİK ZAM

Bin 461 lira olan ehliyet harcının da 3 bin liraya çıktığını, bu artışın ehliyet alan vatandaşları zor durumda bıraktığını söyleyen Saraç; “Yazılı sınav ücreti, uygulama sınav ücretleri var. Maliye harcına yüzde 122’lik zam geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız inşallah bu konuda gerekli adımı atar. Vatandaşlarda ciddi bir nefes alır çünkü 2022’de bin 461 TL olan maliye harcı şuanda 3 bin 200 TL civarında bir ramak söyleniyor. Bu zamda insanları sıkıntıda bırakacak bir rakam. Özellikle ehliyet alan vatandaşları. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuya bir el atmasını istiyoruz. “  ifadelerini kullandı.

ERKEN KAYITLA KURS ÜCRETLERİNİ SABİTLEYEBİLİRLER

Sürücü adaylarına erken kayıt yaptırmaları yönünde tavsiyesinde bulunan Saraç, “Ehliyet almak isteyeler bin an evvel kayıt yapmaları onların yararına olacaktır. Erken kayıtla kurs ücretlerini sabitleye bilirler. Her gün zam geliyor. Kayıt yapmadıkları takdirde adaylar zamlı fiyatlardan etkileneceklerdir.” dedi.

16 GÜN DİREKSİYON EĞİTİMİ ŞART

Halil Saraç, B sınıfı ehliyet için öncelikle biyometrik fotoğraf, sağlık raporu, sabıka ve öğrenim belgesinin kursa getirilmesi gerektiğini belirterek, “Sürücü kursu tercih ederken kurumsal yerleri tercih etsinler. Direksiyon dersi saatlerini muhakkak sorsunlar. Kurslar ciddi anlamda zarar ettikleri için  10 gün – 8 gün direksiyon dersi veren yerler var. Vatandaşlar özellikle bunu bilsinler 16 gün dersi almak zorundalar. Teorik derslere katılsınlar, 16 gün direksiyon dersini alsınlar, bilerek, bilinçli şekilde ehliyet alsınlar. Bence para veriyorsa eğitimle, hizmetle vatandaşlarınızın karşılığını alması gerekiyor. Eğitimleri tam almadıkları zaman direksiyon sınavlarda kalıyorlar. Her direksiyon sınavında kalmak 350-400 TL direksiyon sınav ücreti demek. Buda az para değil, 3 defa kalsan bin TL’yi geçiyor. Ucuzu değil, kaliteyi, kurumsal yerleri tercih etmeleri onların lehine olacaktır.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol