Öne Çıkanlar Elazığ elazığsonhaber ziyaret yenıufuk yeniufuk gazetesi Elazığdaki kaçakçılık operasyonunda 40 bin adet bandrolsüz makaron ele geçirildi

Bu haber kez okundu.

Google depremi nasıl bildi?

Merkez üssü Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4.8'lik depremin ardından saat 16.40'da 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi. Her iki depremin ardından saat 18.18'de ise 4.2 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

Meydana gelen depremlerden saniyeler öncesi Google depremin hissedilebileceği alanlardaki vatandaşlara sarsıntı uyarısı gönderdi. Başta Elazığ olmak üzere yakın illerde bu bildirimi alan vatandaşlar ise tedirgin oldu.

Google depremi nasıl bildi?

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz google’den gelen bildirimleri Haber7’ye değerlendirdi.

Depremin saniyeler öncesinden bilinebildiğin kaydeden Tüysüz, “Depremde iki dalga çıkar. Birinizde biri biraz daha yavaştır. Hızlı dalgayı ölçtüğünüz zaman arkasından ikincinin geleceğini bilirsiniz. Sistem bunun üzerine işliyor. Ancak zaman farkı çok az olduğu için bir işe yaramıyor. Yerine göre 5, 10 ve 20 saniye kadar… Merkezi ne kadar uzaksa süre o kadar uzun olur. İstanbul’da bir sistem çalışıyor. Ancak elektrik ve doğal gazı kesmek için kullanılıyor.” dedi.

P ve S dalgalarıyla saniyeler önce depremin kestirebildiğini söyleyen Basa, “Deprem olmadan önce elektrik ve suyu kesen sistemler var. Dünyada bunlar kullanılıyor. Google hangi sistemi kullanıyor bilmiyorum ama depremden önce gelen sinyalleri ölçen cihazlar var ve 10-15 saniye önce uyaran sistemler mevcut. Onlar da bu sistemi kullanıyor olabilir.” diye konuştu. HABER MERKEZİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol