Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Bu haber kez okundu.

İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASI DURGUN

İkinci el araç piyasasının  durgun olduğunu , galerici esnafının zor günler geçirdiğini ifade eden Ercan Yılmaz,otomobil  satışlarında gerileme olduğunu ve bu düşüşün her geçen gün devam ettiğini söyledi.

Yılmaz, döviz kurundaki belirsizliğin  otomobil  satışlarında düşüşe neden olduğunu , dövizdeki dalgalanmadan dolayı vatandaşların araç alamadıklarını kaydeden Yılmaz,  bu nedenle otomobil pazarında sessizliğin hâkim olduğunu kaydetti.

Yılmaz, araba alım satımlarının durma noktasına geldiğini belirterek,  " Piyasa durma noktasına geldi. Durgunluk var, ticaret yapmak istemiyoruz artık bir beklenti dönemine başladık. Dövizle ilgili alakalı alakasız, belirsiz açıklamalar yapılıyor. Buda bizleri çok etkiliyor. Çünkü insanlar beklenti içine giriyor. Ne araç satıyor nede alıyor piyasayı beklenti içine bıraktı. Bizim sektör diğer sektörlere göre daha çok etkileniyor.  Fiyatta düşüş var fakat satış yok. Temmuz - Ağustos ayları  turizm olduğu bir dönem. Bu aralar satışların uçması lazımken satış yok." dedi.

ÖTV İNDİRİMİNE GİDİLDİ

Araçlarda ÖTV indirimine gidildiğini kaydeden Yılmaz, "ÖTV indiriminde hükümet tarafından açıklama yapıldı. Açıklama yapıldı ama bu benzinli mazotlu araçlara veya  ikinci ele nasıl yansır bilinmiyor." dedi.

"ART NİYET VAR"

Yılmaz, İkinci el araç fiyatlarının yüksek olmasının sebebinin çip krizi ve kablo tedariği sorunu olduğunu vurgulayarak, "Çip krizi denen bir kriz ortaya çıktı. Çip krizi pandemide tırmanmaya başladı ve araç üretimi etkileyen faktörlerden biriydi. Ukrayna'da araçlarda kullanılan özel kabloların üretildiği bir fabrika  vardı. Bu fabrikayı  gecen gün bombaladılar. Vurulduğu için bu iki ana girdiden eksiklik olunca araç üretimi az olacak. Kullanılan maddelerin, kimyasalların yeterince dünyadan temin edilemediğini, mal bulmada sıkıntı yaşadıklarını söylüyorlar. Çip krizi diyorlar ben art niyet düşünüyorum. Niye kimsi cip çıkarmıyor yok mu var niye yapılmıyor. Ukrayna'da kablo fabrikası bombalandı. Başka yok mu neden tek orası mı ? Çok farklı sebepler vardır. " diye konuştu.

"VATANDAŞ BEKLENTİ İÇERİSİNDE "

Vatandaşların araç fiyatlarının düşmesini beklediğini belirten Yılmaz, "Bir taraftan dövizin artması ülkemizde döviz aldı başını gidiyor, üretim yok bir yandan. Buda bizi çok etkiliyor örneğin Avrupa'da bir araç 30 binden satılıyorsa bizde 75 binden satılıyor. Vatandaşın alım gücü  düşmeye başladı.  Halkımız fiyatların düşmesini bekliyor. Bir beklenti içerisindeler buda bizim işlerimizi durgunlaştırıyor."ifadelerini kullardı.

DENETİMLER ARTIRILMALI

Yetkililerden beklentilerini de dile getiren Ercan Yılmaz, "Bizim beklentimiz dövizdeki dalgalanma dursun sabitlensin. Kimse beklenti içerisinde olmasın. Piyasayı yöneten insanlar fevri açıklamalar yapmasın. Hiçbir vergi, kayıt, resmi unvanı olmamasına rağmen al-satçılara karşı denetimlerin artırılmalı. Çok caydırıcı cezalar olması lazım. Öyle 1-2 bin değil 10 katı 13  katı ağır cezalar gerekiyor. Bu işi yapmayan insanların halen daha memur kesiminde adam hanımına vergi levhası çıkarmış home ofis olarak ticaret yapıyor, hem vergi kaybına neden oluyor veya bizleri fiyat noktasında etkiliyor. Bunlarla mücadele noktasında denetimler artırılmalı bunlar yapılmayacak şeyler değil. Piyasada var oluş mücadelesi veren esnafı kaybetmeyelim. Piyasa yükselince biz mutlu olmuyoruz. Böyle bir algı var bu yanlış bizde çok etkileniyoruz. " diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol