Öne Çıkanlar Vali Yırık Elazığ 2023 GÜN GÜN ERİYOR GEÇ KALIYORUZ

Bu haber kez okundu.

Kurbanlıklar Bu Yıl Cep Yakacak!

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, kurbanlıkların kilo fiyatını "Dana canlı kg 145 TL, vasfını yitiren damızlık düveler kg 135 TL” olarak açıkladı…

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte, kurban piyasasında da hareketlilik başladı. Kurbanlıklarını almak isteyen vatandaşlar fiyat araştırmalarına koyuldu. Et fiyatlarının son bir yılda tarihi rekor kırdığı şehrimizde, bu sene kurban fiyatları da el yakacak. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Çiçek, canlı dananın kg 145 TL, vasfını yitiren damızlık düvelerin ise kg 135 TL’den tavsiye fiyatı verildiğini söyledi.

YÜZDE YÜZ ZAM

Kurbanlık fiyatları alınan hayvanın cinsine, türüne, kilosuna ve yaşına göre değişiklik gösterdiğini söyleyen Başkan Çiçek, “Büyükbaş hayvanlıklar 50 bin TL’den başlıyor, 110 milyara kadar devam ediyor. Hisse başı ise 8 bin TL’den başlıyor, 15 bin TL’ye kadar devam ediyor. Küçük hayvanda 6 bin TL ve 10 bin TL arası değişiyor.” dedi.

BESİ SAYISINDA AZALMA VAR

Başkan Çiçek, ülkede büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için damızlık hayvan üretimine büyük önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Hayvancılıktaki besi sayısında azalma var. Hayvan varlığının azalmasından dolayı fiyatlar yükseltmekte. Tarım Bakanlığı dişi düve ithalatı ile buna çözüm bulma arayışında. Bu da uzun bir süre alır.” şeklinde konuştu.

DAMIZLIK HAYVANLARI KESMEYELİM

Hayvan sayısının azalmaması için ve kırmızı et tedarikinde sıkıntı yaşanmaması için doğurganlık özelliği olan dişi sığırların kesilmemesi gerektiğinin de altını çizen Başkan Çiçek,  “Damızlık vasfı taşıyan, doğurganlık özelliği olan dişi hayvanların kesilmemesine özen gösterelim. Erkek kurbanlıklarda ise yaşını tamamlamamış hayvanları kesmesinler. Kurbanlık vasfını taşımayan hayvanların kesilmemesi gerekiyor. Damızlık vasfını yitirmemiş hayvanların satışı hayvancılık ve et tedariki açısından olumsuz etkileri olduğu unutulmamalıdır.” diye konuştu.

HAYVAN SEÇERKEN DİKKAT!

Kurban seçerken göz önünde bulundurulması gereken noktalara da değinen Başkan Çiçek, “Kurbanlık hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu, nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı, olanlardan seçmeye dikkat edilmeli. Çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanları ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özen göstermelidir. Kör, topal, tüyleri mat kurbanlıklar alınmamalı. Tüyleri parlak kurbanlıklar tercih edilmeli. Vücudunun herhangi bir yerinde bir sakatlık bulunmaması gerekiyor.” dedi.

VEKÂLETLE KURBANLIK FİYATLARI DA AÇIKLANDI

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı da Kurban vekâlet ücretlerini açıkladı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2023 yılı vekâletle kurban kesim bedelini yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak belirlediklerini bildirdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol