Öne Çıkanlar Vali Yırık ve Şerifogullarından Elazığspora Ziyaret Bina işleri yaptırılacaktır KORSANLA MÜCADELEDE TAVİZ VERMEYECEĞİZ Gakgoya Prim Dopingi BALIK: YARALARIMIZIN BÜYÜK KISMINI SARDIK

Bu haber kez okundu.

KURULAN MASADA ELAZIĞ PİLOT İL!

Elazığ'a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "İzleyeceğimiz kalkınmada öncelikli politikada Elazığ bizim Pilot illerimizden biri olacak. Genel Başkanımız buradaki potansiyelin gerektiği gibi değerlendirilmediği kanaatinde." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığının ev sahipliğinde  Elazığ’a gelen 10 CHP’li Milletvekili Elazığ basın temsilcileri ve çalışanlarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın başkanlığında kurulan ‘Ekonomik Masa’da şehrin sorunları bir kez daha gündeme getirildi.

EKONOMİ İLE İLGİLİ SORUNLARI KONUŞUP DEĞERLENDİRECEĞİZ

Bu hafta çalışmalarını Elazığ ve Tunceli’de gerçekleştireceklerini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "2 gün Elazığ’da olacağız ondan sonra Tunceli’ye hemen ardından Ankara’ya döneceğiz. Elazığ’da Türkiye ekonomisiyle, Cumhuriyet Halk Partisi politikalarıyla ilgili görüşlerimizi ve yapacaklarımızı anlatacağız aynı zamanda Elazığ’da iş çevrelerinin çiftçilerimizin ve esnafımızın ekonomi ile ilgili sorunlarını dinleyip o sorunlarla ilgili il yönetimi ve milletvekilimizin geliştirmiş olduğu bir takım tedbir ve öneriler var onları da konuşup değerlendireceğiz” dedi.



BÜTÜN YIL İÇİN BEKLENEN CARİ AÇIK 40 MİLYAR DOLAR

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, kurdukları ekonomik masa kapsamında Elazığ'da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği yemekte, iktidarın yeni ekonomi modelini cari açık üzerinden eleştirdi. Öztrak, 'Düşük kur ve faizle biz bu ekonomiyi yönetiriz. Ne olacak? Kur değersizleşecek. Cari açık kapanacak. Cari açık kapanınca rezervler artacak. Sonra kur yeniden değerlenmeye başlayacak denilen hikaye. Cari işlemler dengesi. İlk beş ayda yıllık olarak Türkiye bu yıl 18,6 milyar dolar cari işlemler açığı vermeyi hedeflemişti. İlk beş ayda 28,1 milyar dolar oldu. Bütün yıl için beklenen cari açık 40 milyar dolar. Cari açık düşmedi' dedi.

İŞ DÜNYASINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

CHP’li Öztrak, 1,5 yılda 36 ili ziyaret ettiklerini, yurttaşlarla, iş dünyasının sorularını dinlediklerini ve sorunlara çözüm önerilerini aktardıklarını dile getirdi. Öztrak, burada Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı sunumda, ülke ekonomisinin “buhrana” nasıl düştüğünü anlattı. Öztrak, Türkiye’nin büyüme modelinin iflas ettiğini ve ekonomik krize neden olduğunu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile de ülkenin kurumlarının tahrip olması sonucu yönetim krizi ortaya çıktığını ve son olarak da koronavirüs pandemisi,  Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle beraber de ülkede buhran oluştuğunu söyledi.

FAİZ 138 MİLYAR LİRA OLMUŞ

CHP’li Öztrak, "Bütçe ülkenin ekonomik tercihini gösterir. Ama bütçenin ilk altı ayındaki harcamalara baktığınızda rekor faiz harcamaları. ‘Biz faizi sevmeyiz, en büyük düşmanı biziz’. Bunları duyuyoruz. Ama baktığınızda 80 milyar lira faize ilave istenmiş. Faiz 138 milyar lira olmuş. Kur Kurumalı Mevduat için ödenen altı aylık faiz. Cebimizden bir kuruş para çıkmayacaktı. Hatırladınız mı? Kur Korumalı Mevduat için şu anda bütçeden 37 milyar lira para çıktı. Çiftçiye destek ne kadar? 37 milyar kur korumalı mevduata verdik. Çiftçiye ne verdik? 21 milyar lira. Sosyal destekleri ne kadar verdik? 18 milyar lira. Dolayısıyla bütçe gerçekten çok sınırlı sayıda mevduat sahibi ve faiz lobilerine çalışan bir bütçe olarak ortaya çıkıyor.”

Öztrak, sunumunda CHP’nin Türkiye ekonomisinin düzelmesi için yapacaklarını da aktardı. Öztrak, dünyada arz zincirlerinin kısalacağını ve ticaretin aynı küresel diğer ülkelere sahip ülkeler arasında gerçekleşeceğini söyleyerek, Türkiye’nin de cazibe merkezi haline geldiğinde orta gelir tuzağından çıkacağını kaydetti.

EKONOMİYE İLİŞKİN ALTILI MASA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Öztrak, altılı masanın Türkiye ekonomisini düzeltecek kadrolara sahip olduğunu vurgulayarak, şunları açıkladı: “Altılı masa olarak, iki hazine müsteşarı, iki bakan, bir Merkez Bankası Başkanı ve bir de Ticaret Bakanlığı Müsteşarı eski birtakım tedbirleri açıkladık. Aslında bu tedbirler ülkeyi hızla düzlüğe çıkarabilecek olan tedbirler. Bunları hatırlatmak isterim. Birincisi Durum Ve Hasar Tespit Komitesi kuracağız, hemen ülkede nerede ne sıkıntı var tespit edeceğiz. Ardından Ekonomik ve Sosyal Konseyi yeniden çalışır hale getireceğiz. Onun ardından Stratejik ve Planlama Teşkilatı’nı kuracağız.

MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞINI SAĞLAYACAĞIZ

Son olarak da Merkez Bankası’nın bağımsızlığını sağlayacaklarını kaydeden Öztrak, "Merkez Bankası’nın bağımsızlığı derken bir şey söyleniyor. ‘Efendim bürokrat seçilmişin üzerinde mi olacak?’. Böyle bir şey yok. Hükümet belirleyecek enflasyonu ve hangi noktaya gideceğine hükümet karar verecek. Sonra da Merkez Bankası’na diyecek ki ‘Bu noktaya gitmek için elindeki araçları kullan’. Bağımsızlık bu. Bütün bu tedbirlere baktığınız zaman aslında çözüm var. Türkiye’yi düzlüğe çıkarmak mümkün. Ama şu andaki mevcut yönetimin bu kapasitesi kalmamış durumda.” diye konuştu.

ELAZIĞ’DA DA İŞSİZLİK PROBLEMİ VAR

CHP Ekonomi Masası, şehirdeki basın mensupları ile kahvaltı programında bir araya  gelen Öztrak, “Keban Barajının yapımı ile birlikte iklim değişikliğine varana kadar önemli değişiklikler yaşandı. 27.690 kayıtlı işsiz var. 11 570 kişi işsizlik ödeneğine bağlanmış. Bu tablo ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da işsizlik problemi var." dedi.

İŞSİZLİK VE ENFLASYON EN BÜYÜK SORUN

Ülkenin en önemli sorunlarının İşsizlik ve enflasyon olduğu söyleyen Öztrak, "Elazığ da hayat pahalılığı var. Hayat pahalılığı Elazığ’ı da vurmuş durumda. Tarımda ciddi sorunlar var. Neresinden bakarsak bakalım. Ülkemizin iki önemli sorunu var. İşsizlik ve enflasyon. Bu veriler ele alınarak bir sefalet endeksi yapılmış. Bu endeksin lideri Türkiye. Bunu kim yapmış mevcut Hükümet. Evet, dünyada pandemiden dolayı bir sıkıntı var. Arz zincirlerinin dağılımı, arz güvenliğinin tehlikeye girmesi. Ancak ülkemizdeki enflasyon diğer ülkelere göre yüzde 8-9 kat fazla. Türkiye de enflasyon artışı son Ağustos ayında yüzde 19’dan yüzde 79’a çıktı. Faiz sebep enflasyon sonuç dedi enflasyon arttı. Faizleri düşürdü ancak piyasada faizler arttı. Cari açıkta rekorlar kırılıyor.  İlk beş ayda bir yılda olacağı belirtilen cari açığı geçtik. Buna baktığımız zaman enflasyon artıyor işsizlik artıyor." diye konuştu.

ELAZIĞ’I HAK ETTİĞİ YERE GETİRECEĞİZ

Öztrak, Projelerinin çok olduğunu belirterek, "CHP olarak izleyeceğimiz kalkınmada öncelikli politikada Elazığ bizim Pilot illerimizden biri olacak. Genel Başkanımız buradaki potansiyelin gerektiği gibi değerlendirilmediği kanaatinde. İl Başkanımız ve değerli Milletvekilimiz burayla ilgili stratejik öncelikli konularını gayet güzel tespit etmişler. Bunun üzerinden de ilerleyeceğiz. Sizleri de dinleyeceğiz. Buna göre Elazığ’ı hak ettiği yere getireceğiz. Bir kent düşünün 81 il içerisinde Güneş Enerjisinden en çok faydalanacak iller içinde 18. Sırada. Hani nerede. Güneş enerjisinden Elazığ’ın en iyi şekilde faydalanmasını sağlayacağız. Biz söyleyince hemen tepki veriyorlar ama ardından bizim söylediklerimizi yapmaya başlıyorlar. Bizde proje çok. Milletimizin yüzünü güldürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BÖLGENİN ÖNEMLİ GIDA ÜRETİM MERKEZİ

Öztrak, Kuzova ve Uluova sulama sıkıntısına değinerek,  “Tarımda sulama probleminin çözümü tüm Türkiye’de çok yavaş gittiği görülüyor. Bugün Elazığ’da bulunan Elazığ Ovası, Kuzova ve Uluova sulama sıkıntısı yaşıyor. Bu üç ovanın da sulanması lazım. Oysa Elazığ Keban Barajının hemen dibinde. Elektrik fiyatları çok yüksek olması nedeniyle bu alanda problem yaşıyor. Biz bu problemin çözümü ile Elazığ’ın bölgenin önemli bir Gıda üretim merkezi olmasını sağlayacağız. Biz CHP olarak Güneş enerjisinden daha fazla yararlanarak bu ovaların sulanmasını sağlayacağız.  Bu konuda Genel Başkanımız Şanlıurfa’da açıklama yaptığında iktidar karşı çıktı. Sonuçta bizim söylediğimizi yapmayı planlamaya başladılar.  Dünyada ki genel gıda sorununu ele aldığımız da, Elazığ bu konuda stratejik bir merkez haline gelir." dedi.

SIĞINMACILAR GİDECEK

Öztrak, sığınmacılar ile ilgili olarak da “CHP olarak iktidara gelmemiz durumunda gerekli düzenlemeleri yaparak, Suriye’den ülkemize gelenleri 1 yıl içinde geri göndereceğiz.” Dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol