Öne Çıkanlar 2023 DEPREM GENEL yerelhaber Elazığ

Bu haber kez okundu.

Op. Dr. Çakmakçı’dan Ailelere Sünnet Uyarısı

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Üroloji Uzmanı Op.  Dr. Süleyman Çakmakçı, çocukta psikolojik etki bırakmaması, iyileşmenin ve bakımın daha kolay olması gibi nedenlerle yenidoğan sünneti tercih edilmesinin uygun olduğunu, 2-6 yaş arasında yapıldığında ise ileri dönemlerde olumsuz sonuçlara neden olmaması için genel anestezi altında yapılması gerektiğine dikkat çekti.

 Erkek çocukların hayatında önemli bir yeri olan sünnetin yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sezonu da açıldı. Peki, çocuğunuzu sünnet ettirirken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Konu hakkında gazetemize bilgiler veren Üroloji Uzmanı Op.  Dr. Süleyman Çakmakçı,  sünnetin dini-kültürel açıdan gerekliliğinin yanı sıra sağlık açısından fizyolojik ve ruhsal açıdan da birçok faydası olduğunu ve Avrupa Üroloji kılavuzunun da önerdiğini söyledi.

 Sünnetin, deneyimli ellerde uygun koşullarda doğru yöntemlerle yapılması gerektiğini söyleyen Op.  Dr. Çakmakçı, dikkat edilmemesi takdirde hatalı bir işlemde çocuğunun yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yolaçabileceğini dile getirdi.

 SÜNNET İÇİN EN DOĞRU ZAMAN

Üroloji Uzmanı Op.  Dr. Süleyman Çakmakçı, sünnetin tıbbi olarak uygun yöntemlerle her yaşta yapılabileceğini ve erken dönemde yapılmasının önemli avantajlar sağlayacağını belirterek, “Doğumdan itibaren her yaşta yapılabilir. Fakat özellikle tavsiye edilen yaş grubu genelde 1,5 yaşına kadar yapılmasıdır. Çünkü küçük yaşlarda yaranın iyileşmesi ve çocuğun bakımı daha kolay oluyor. Bir de çocuk o dönemlerde hatırlamayacağı için, psikolojik açıdan da küçük yaşlarda yapılması tavsiye edilen bir durum.” dedi.

BEBEKLERDE ANESTEZİ ŞEKLİ DEĞİŞİYOR

Yenidoğan bebekte sünnetinin en önemli avantajının bebeğin operasyonu hatırlayamayacak olması olduğunu bu nedenle poliklinik şartlarında lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturma) ile yapılmasının uygun olduğunu söyleyen Op.  Dr. Çakmakçı, “Bebeklerde anestezi şekli değişiyor. İlk 6-8  aya kadar lokal anesteziyle narkoz almasına gerek kalmadan sadece penisin etrafını uyuşturarak yapılabilir . “ diye konuştu.

2 VE 6 YAŞ ARASI ÇOCUKLARA GENEL ANESTEZİ

2-6 yaş arası sünnet, çocuğunuzun psikolojisini ileride bozabileceğinden genel anestezi ( uyutma ) yönteminin tercih edilmesi gerekildiğini kaydeden Op.  Dr. Çakmakçı, “Biraz daha büyük yaşlı çocuklarda genel anestezi ( uyutma ) tercih ediyoruz. Çocuk hareket etmek isteyecek, ortama yabancılık çekecek, ağlayacak ve kendisi için de travmatik bir dönem yaşamış olacak. Bu da ilerleyen dönemlerde çocuklarda psikolojik sorun yaratabilir.  Bunu önlemek için 1 ve üzeri çocukların uyutularak yapılmasını tavsiye ediyoruz.” dedi.

6 YAŞ GRUBUNDA, BİLGİLENDİRMEK ÖNEMLİ

6 yaş gurubu çocuklarda ise çocuğu bilgilendirerek sünnetin yapılması gerektiğini işaret eden Op.  Dr. Çakmakçı, “6 yaşından sonra da çocuk normal lokal anesteziyle uyuşturulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken, çocukla güzel bir iletişim kurup, konuşarak, durumu anlatıp ikna ettikten sonra lokal  anesteziyle yapabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

EN TEMEL MANTIĞI HİJYENDİR

Sünnetin faydalarını anlatan Üroloji Uzmanı Op.  Dr. Süleyman Çakmakçı, “Sünnetin en temel mantığı hijyendir. Penisin temizliği ve enfeksiyon kapmaması açısından penisin üzerinde bulunan derinin sünnet edilmesidir. Sünnetin faydaları bulaşıcı hastalıklardan korumasıdır. Sünnet edilmiş bireyin bağışıklığı ürogenital enfexiıon ve virüslere karşı daha güçlüdür. İleri ki yaşlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik bir koruyucu özelliği var. Sağlık açısından da Avrupa Üroloji kılavuzunun da önerdiği bir şeydir. ”dedi.

ILIK SUDA BEKLETİLMESİ YANLIŞ

Sünnet sonrası yapılması gerekenleri anlatan Op.  Dr. Çakmakçı, “Toplumda eskiden kalma, sünnet sonrası bakımda, ılık suya oturtup suda bekletme gibi bir alışkanlık var. Bunun yanlış olduğunu özellikle söylemek isterim. Orada dikiş atılan ve iyileşmesi beklenen bir yara var. Suda beklemesi de yine yaranın iyileşmesini geciktirecektir ve enfeksiyona da sebep olacaktır. “ diye konuştu.

GÜNLÜK PANSUMAN

Herhangi bir olumsuzluk yaşandığında doktora başvurmak gerektiğini dile getiren Op.  Dr. Çakmakçı, “Günlük pansumanının yapılması yeterli. Sünnet sonrası kanama, enfeksiyon veya yara iyileşmesinde sorun yaşanıyorsa doktora başvurulmalıdır. Çocuğun ilk iki üç gün ödemden dolayı biraz ağrısı olur. Eğer enfekte bir durum varsa doktor kontrolünde şurup olarak da antibiyotik verilebilir.” İfadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol