Öne Çıkanlar BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI: YENİ TAZİYEEVİNİ HİZMETE SUNDUK suriye MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI ŞEHİT ANNELERİNİ YALNIZ BIRAKMADI BAŞKAN HAVABULUTTAN TEŞEKKÜR MESAJI

Bu haber kez okundu.

PRİM VE VERGİ YÜKÜ İSYANI

BAĞ-KUR primleri indirimli olursa esnafın rahat bir nefes alacağını belirten Berberler ve Kuaförler Oda Başkanı Nizamettin Türkoğlu, esnafın artan prim ve vergi yükünün altından kalkamadığını söyledi.

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

Elazığ’da kuaförlerin ve berberlerin sorunlarını dile getiren Berberler ve Kuaförler Oda Başkanı Nizamettin Türkoğlu, küçük esnafın ciddi sıkıntılar içinde olduğunu gazetemize anlattı. Asgari ücrette yaşanan artışla birlikte kendi primini cebinden ödeyen ve yanında çalıştırdığı personelin de yükünü üstlenen esnafa dikkat çekerek, “Esnaf iş yapamaz haldeyken, bu giderleri nasıl kaldıracak? BAĞ-KUR 3 bin değil de, bin 500 olsa esnaf rahat edecek.” dedi.

Esnafın sesini duyurmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Türkoğlu, “Milletvekillerimizin hepsine Elazığ’da berber ve kuaförlerin sıkıntılarını yazılı bir şekilde gönderdim. Hiçbiri ilgilenmediler ve mecliste sıkıntılarımız hakkında konuşmadılar.” şeklinde konuştu. 

SIKINTILAR KÜÇÜK ESNAFIN SIRTINA VURULUYOR

Asgari ücrete yapılan zammın ardından Bağ-Kur primlerinin yükseldiğini ifade eden Başkan Türkoğlu, “Hükümetimizin asgari ücrete zam yapması çok güzel. İnsanların daha rahat geçim yapmaları için bu şart. Yalnız neden asgari ücrete zam yapıldıktan sonra sıkıntılar küçük esnafın sırtına vuruluyor. Mesela asgari ücrete zam yapıyorsun sabahı Bağ-Kur 2 bin TL’den, 3 bin 200 TL’ye çıkıyor.  Buda esnafı çok zorda bırakıyor. Önceden Bağ-Kur yüksek değildi. Herkes rahat yatırabiliyordu. Bugün 3 bin 200 TL Bağ-Kur ödeyen bir esnafı düşünün evin kirası, dükkân kirası, elektriği, suyu, doğalgazı hesaplarsanız 10 bin TL’yi buluyor. Küçük esnaf bu giderle nasıl ayakta durabilecek? diye sordu.

ÇOCUĞUNA HARÇLIK VEREMEYEN ESNAFLARIMIZ VAR

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan esnafın son derece olumsuz etkilendiğini belirten Başkan Türkoğlu, “Asgari ücrete zam yapılıyor. Ardından A’den Z’ye her şeye zam geliyor. Esnaf büyük sıkıntılar içerisinde. Küçük esnaf 3 bin 200 TL Bağ-Kur’u hesaplasan 10 kalem giderle nasıl ödeyecek. Bir yol göstersinler de bizde ödeyelim.  Elazığ’da bine yakın kuaför, berber var bunların içinde  SSK’ya gidin borçlu olan yüzde 80 esnaf var. Ödeyemiyor, çocuğuna harçlık veremeyen esnaflarımız var. Bir esnafa baksınlar, mutlu mu? Evini geçindirebiliyor mu? Esnaf devlete yük değil. Esnaf her şeyde devlete vergi veriyor, vergi vermediği hiçbir kalem yok. Bu zor günlerde esnafı koruma zamanı.” şeklinde konuştu.

BAĞ-KUR -  SSK AYRIMCILIĞI VAR

Başkan Türkoğlu, Bağ-Kur, SSK  prim gün şartının farklılık gösterdiğini de kaydederek; “Gündemde EYT konusu var.  Sigortalı olanlar 5 bin günde emekli oluyor. Bağ-Kurlu olanlar 9 bin günde emekli oluyor. 2008 yılında Bağ-Kurla, SSK’yı birleştirmişlerdi. Peki, bu ayrımcılık neden? Arada ki farka bakın SSK’ya 5 bin gün, esnafa 9 bin gün prim şartı, nasıl yatıracak esnaf? Zaten bizim meslekte 50-55 yaşından sonra veremli olamıyorsun. Çünkü Kuaförlük ve berberlik mesleği ayakta duran bir meslek vücudunda kaldırmıyor artık.” ifadelerini kullandı.

ESNAFA SAHİP ÇIKILMALI

Borç altında ve destek göremeyen esnafın dükkânını kapattığını söyleyen Başkan Türkoğlu, “Asgari ücrete zam geldikten sonra, küçük esnafın Bağ-Kur’u yükselmesin. Esnafa faizsiz kredi verilmeli. Esnafın ayakta durabilmesi için, elektriğini, doğalgazını, suyunu indirmeleri gerekiyor. Esnafa sahip çıkılmalı. Bugün BAĞ-KUR 3 bin değil de, bin 500 olsa esnaf rahat edecek. En kötü esnafa bin TL elektrik gidiyor. Elektriğe yüzde 30, yüzde 20 indirim yaparlarsa esnaf nefes alır. Kış ayında bin 500 TL’den aşağı doğalgaz gelmeyecek. Bunlara indirim gelirse küçük esnaf ayakta durabilir.  Yoksa esnafın, bu zamların altında kalkacak gücü kalmadı.” dedi.

AYRIMCILIK SON BULSUN!

Zengin esnafın da 3 bin TL BAĞ-KUR ödediğini, küçük esnafında 3 bin TL BAĞ-KUR ödediğini belirten Başkan Türkoğlu, bunun doğru olmadığını ifade ederek şunları kaydetti; “ BAĞ-KUR konusunda 1’ci,2’ci,3’cü sınıf diye ayrımlar yapılmalı. Bugün en zengin esnafta 3 bin TL BAĞ-KUR ödüyor. Tek koltuklu olan berber dükkânı da 3 bin TL BAĞ-KUR ödüyor. Sınıflara ayırsınlar. Çok kazanan çok ödesin, az kazanan az ödesin. Devlet Kurumunda çalışan biri emekli olurken beli bin miktar tazminatı alıyor emekli oluyor. Esnafa neden böyle bir güzellik yapılmıyor. 25 yıl esnaf kendi cebinden BAĞ-KUR ödüyor. Emekli olurken de esnafa ödediği vergiler, BAĞ-KUR, hizmetler karşılığında örneğin 10 Bin TL’de ödemiş olsa esnafın gönlünü almış olunur. Milletvekillerimizin hepsine Elazığ’da berber ve kuaförlerin sıkıntılarını yazılı bir şekilde gönderdim. Hiçbiri ilgilenmedi mecliste sıkıntılarımız hakkında konuşmadı.”

GELİNLİKÇİLER, KUAFÖRLERİN EKMEĞİYLE OYNUYORLAR

Başkan Türkoğlu, ekonomik sıkıntılarla altında ezilen esnafın birde gelinlikçilerin paket adı altında sunulan işlemlerin esnafı mağdur ettiğine değinerek; “Gelinciler, araba benden, kuaför benden diyerek bir sürü esnafın ekmeğiyle oynuyor. Gelinlikçiyse sadece gelinliği satsın, kaç esnafın ekmeğiyle oynuyorlar. Bunların gelinliğin yanında hiçbir şeyi hediye ettiği yok. Gelinliği maliyeti 5 bin TL içinde bunlar var 10 Bin TL, kim zararda.” dedi.

1 YIL RUHSATA ARA VERİLSİN

Elazığ’ın bütün sokaklarının berber, çaycı, kahvelerden oluştuğuna işaret eden Başkan Türkoğlu; “Bir binada 10 tane güzellik salonun olması ne kadar mantıklı. Elazığ’ın sokaklarını berber, çaycı, kahve. Yazık günah. Encümen kararıyla bir yıl ruhsata ara verilmesi gerekiyor. Biz açılmasına karşı değiliz, açılsın şehir büyüdü ama hep aynı bölgede açılıyor. Yeni yapılan mahallelerde berber yok.” diye konuştu. 

ESNAFIN SIKINTISI BİTTİ TATİL KALDI

Zor günler geçiren esnafa dayatma yapılarak tatile mecbur bırakmanın doğru olmadığını da kaydeden Başkan Türkoğlu; “Pazar günleri tatil gündemde, onaylandı da. Esnafın sıkıntısı bitti tatil kaldı. Tatil yapalım esnafa ne verilecek. Sen odamıza kayıtlı esnafa ne diyeceğimi bilemiyorum biri istiyor, diğeri istemiyor evime ekmek götüremiyorum diyor. Esnaf faturalarını nasıl ödeyeceğini düşünürken, nasıl tatil yap kapat dükkânını diyeceğiz. Sen mi faturalarımı ödeyeceksin? diye tepki gösterecektir. Devletimi de,  memleketimi de seviyorum. Ama bizde oda olarak burada bin kişi temsil ediyoruz. Hepsi geliyor sıkıntısını, beklentisini anlatıyor.  Sadece devletimizin esnafa sahip çıkmasını istiyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol