Öne Çıkanlar MİLLİ ATLET AYTAR ANILDI 2 RUHSATSIZ TABANCA ELE GEÇİRDİ PERİLER EVİNDE KAYBETTİ Dağoğlu hayatını kaybetti KREDİ VE YURTLAR GENEL MÜDÜRÜ ELAZIĞDA

Bu haber kez okundu.

SAĞLIKLI ORUÇ İÇİN  PROTEİN TÜKETİMİNE DİKKAT!

Sahurda protein içeriği yüksek olan yumurta ve peynirin sofralardan eksik edilmemesini belirten Diyetisyen Nücübe Çelik Küçük, İftardan sahura kadar en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Oruçluyken acıkmamak için hem hafif, hem sağlıklı hem de besin değeri yüksek yemeklerin neler olduğunu merak edenler için Diyetisyen Nücübe Çelik Küçük, gazetemize anlattı. Ramazan ayında vatandaşların doğru olmayan beslenmenin iftar sonrası tatlı tüketmek olduğunu söyleyen Küçük, İftar yaptıktan sonra mutlaka yürüyüş yapılması gerektiğini belirtti

SAHURSUZ ORUÇ TUTMAK ZARARLIDIR

Ramazan Ayı’nda oruç tutarken dikkat edilmesi gereken detayları ince ince açıklayan Diyetisyen Nücübe Çelik Küçük, düzenli ve aşırıya kaçmadan nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda şunları söyledi; ‘’Mutlaka sahur yapmalıyız. Sadece iftar yaparak, zayıflamak için tek öğün ile oruç tutmamalıyız. Çünkü bu durum gün içerisinde güç kaybı yaşamamıza sebep olur. Sağlığımız açısından da zararlı ve yanlış bir eylemdir. Sahur yaparken özellikle protein ve yağ içeren ürünler tüketilmeli, ben genellikle kahvaltılık tarzı gıdalarla yani; tahıllı ekmek, yarım porsiyon kadar meyve, zeytin çeşitleri ( tuzsuz), yağlı tohumlar ( badem, ceviz, fıstık vb.) özellikle kaliteli yağlar ve mutlaka yumurta ile peynir yiyerek (salamura peynir tarzı suyu iyi alınmış olmalı) beslenilmesini öneriyorum. İftarın ise iki öğüne bölünmesini öneriyorum. İftarda, bir kere de vücuda çok yüklenmek yerine, belirli ölçüde yenilmeli. Ardından saat 22.00‘da bir öğün daha yapılmasını ve bu sayede daha sağlıklı beslenilmiş olunacağını düşünüyorum.”

MUTLAKA PROTEİN TÜKETİLMELİ

Sahura kadar uyanık kalınmasını ve protein ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini öneren Diyetisyen Küçük; “ Özellikle sahurda protein içeren gıdalarla beslenmek gün içerisinde hem kan şekerimizi dengeleyecek hem de daha az acıkmamızı sağlayacaktır. Örnek olarak söylediğim kahvaltılık ürünler bu açıdan idealdir. Mutlaka sahur ve iftarda 2. 5-3 litreye yakın su içilmeli ve bu azaltılmamalıdır. Sahura kadar uyumak yerine, tabi eğer kişi çalışmıyorsa ve uyanık kalabiliyorsa, sahurdan önce uyumamış olması hem metabolizmanın daha iyi çalışmasına yardımcı olurken hem de sahurda daha iştahlı ve iyi beslenilmesini yardımcı olacaktır. İftarı açarken de kavurma ve kızartma tarzı gıdalar yerine daha çok fırınlanmış buğlama, haşlama gibi az yağlı ürünleri tüketmeleri gerek.”dedi.

ÇAY TÜKETMEK SUSUZLUĞU ARTTIRIR

Susuzluk ile açlığı önleyecek veya azaltabilecek unsurları Nücübe Çelik Küçük şöyle ifade etti; “ Sahurda çay ve kahve tarzı içecekler tüketilmemeli bunun yerine bol su ya da şekersiz meyve suyu tercih edilmelidir. Çünkü çay ve kahve tarzı ürünler Diüretik ürünlerdir. Bu tür içecekler gün içerisinde daha çok susamamıza ve sürekli idrara çıkmamıza sebep olacaktır. Sahur yerine çayı iftardan sonra tüketmek daha doğru olacaktır. "

RAMAZAN AYI’NDA SPOR YAPILABİLİR

Diyetisyen Küçük, İftar yaptıktan sonra mutlaka yürüyüş yapılması gerektiğini belirterek, “ Özellikle iftar yaptıktan sonra mutlaka yürüyüş yapılmalı hareketsiz kalınmamalıdır. İftarı yapıp oturmak veya uyumak vücut için hiç de iyi bir durum değildir. Onun dışında gün içerisinde oruçluyken spor yapılmasını çok fazla istemiyoruz. Çünkü kan şekerinde ani düşüşler ve yükselişler yaşanmasına yol açabilir. Eğer kişinin zamanı yoksa iftara 1 saat kala sporunu yürüyüş vb. türde yapıp ondan sonra iftarını açabilir. Onun dışında akşam yapılması daha sağlıklı olacaktır. İftardan 2 saat sonra spor yapılması, metabolizmanın çalışmasını hızlandırıp kişinin yediklerini daha çabuk ve rahat sindirmesine aynı zamanda bağırsak şişkinliğini alacağı için de daha faydalı ve uygun olacaktır.” Dedi

Bol su tüketimi uyarısı yapan Diyetisyen Nücübe Çelik Küçük, “Mutlaka bol su tüketilmeli tuz ve şeker ya azaltılmalı ya da gerekmedikçe tüketilmemelidir. Kişinin kilo problemi yoksa arada bir ufak bir kaçamak yaparak tatlı tüketebilir. Örnek olarak Elazığ’ımızın badem şekerinden ölçülü olacak şekilde mesela.” Diyerek sözlerine son verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol