Öne Çıkanlar elazığyerelhaber google SARIÇİÇEK Otomobil Kamyonete Arkadan Çarptı: 2 Yaralı elazığhaber

Bu haber kez okundu.

SAĞLIKTA ÖNCÜ KURULUŞ

Şehir hastanesi olarak bölgeye şifa dağıttıklarını ifade eden Başhekim Prof. Dr. Erol Keleş ile Elazığ’ın sağlık hizmetlerindeki yerini ve Fethi Sekin Şehir Hastanesini konuştuk. Sohbet tadında geçen söyleşiyi gazetemiz Haber Müdürü Gülçin Turgut yaptı.

Fethi Sekin Şehir Hastanesinin bölgenin tek şehir hastanesi olduğuna dikkat çeken Başhekim Keleş ‘‘Hastanemiz Şehrimize sağlıkta bir üs olma niteliği kazandırdı’’ dedi. Gerek şehrin sağlığı gerekse hastanenin işleyişiyle ilgili yönelttiğimiz sorulara açık yüreklilikle cevap veren Prof. Dr. Erol Keleş “Şehir Hastaneleri fiziki özellikleri ve donanımları itibariyle gerçekten mükemmel hastaneler. Devletimizin vermiş olduğu bu imkânları Milletimiz için en iyi şekilde kullanmanın gayreti içindeyiz” dedi.

Gelişen teknolojinin tüm imkânlarını, hastaların hizmetine sunduklarını belirten Prof. Dr. Erol Keleş, göreve geldiği günden bugüne kadar, polikliniklere başvuran hasta sayısını 2 bin 500 seviyelerinden 7 bin 500 seviyelerine çıkardıklarını kaydetti. Prof. Dr. Keleş, tüm çalışanların da özveri ve gayretleriyle çok güzel başarılara imza attıklarını söyleyerek, yakın tarihte de mesai sonrası poliklinik hizmetlerine yeniden başlayacaklarını bildirdi.

Her zaman “daha iyi hizmet verebilmek için neler yapılabilir!” düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Prof. Dr. Keleş, hedeflerinin Şehir Hastanesini, tam anlamı ile Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüştürmek olduğunu söyledi ve Türkiye’de çok sınırlı hastanelerde olan hizmetlerin Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde verilmekte olduğunun da altını çizdi.

Fethi Sekin Şehir Hastanesini başhekimi Prof. Dr. Erol Keleş’le yaptığımız söyleşi şöyle:

*Öncelikle Elazığ ve Bölgenin en büyük büyük yatırımı olan Fethi Sekin Şehir Hastanesinin sağlık alanındaki yeri, fiziki yapısı ve personel sayısı hakkında biraz bilgi verir misiniz?

“PANDEMİ SÜRECİNİ SORUNSUZ ATLATTI”

“Fethi Sekin Şehir Hastanesi 355 bin metrekare üzerinde kurulmuş, 1038 yatak kapasiteli bir hastanedir. Hastanemiz fiziki donanım ve teknolojik imkânlar açısından oldukça üst düzey imkanlara sahiptir. 35 adet tam donanımlı ameliyathanemiz, 185 adet yoğun bakım yatağımız mevcuttur. Hastanemizin fiziki mekân ve donanım açısından uygunluğu sayesinde, ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda yoğun bakım yatak sayımızı 200’e kadar çıkarabildik. Yoğun bakımların önemini pandemi döneminde çok net gördük. Şehir hastanesi sayesinde, Elazığ ve bölgeden gelen covidli hastaların hastanemize yatışı konusunda sıkıntı yaşanmadı. Avrupa’daki insanların Covid salgını döneminde hastane koşullarında yaşadıkları sıkıntıları görsel ve yazılı basında izledik. Bizim insanımız bu hastanelerimiz sayesinde pandemi sürecini sorunsuz atlattı.

Diğer yandan aynı kampüs içinde Ana Hastanemiz yanında Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri ve Tutuklu Adli Psikiyatri Hastanelerimiz de var.”

*İki hastaneden biraz bahseder misiniz?

“TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN HASTA GELİYOR”

“Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanemiz 100 yataklıdır.  Bu Hastanemizde Adli makamlar tarafından cezai ehliyetinin olup olmadığının tespiti için gönderilen hastalar yatırılıyor. Psikiyatri doktorlarımız ve sağlık personelimiz tarafından gözlemleri ve tedavileri yapılıyor. Sürecin sonunda hastalar raporlarıyla Adli makamlara geri gönderiliyor. Türkiye’de 6 adet Yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi var. Bunlardan biri de Elazığ’da; Fethi Sekin Şehir Hastanemiz bünyesinde hizmet veriyor. Kapasite olarak baktığımızda Hastanemiz şu anda en yüksek kapasiteye sahiptir.

Tutuklu Adli Psikiyatri Hastanemiz ise 50 yataklıdır. Bu Hastanemizde de tutuklu psikiyatri hastalarının tedavileri yapılıyor. Türkiye’de 3 adet Tutuklu Adli psikiyatri Hastanesi mevcut. İlki bizim hastanemiz bünyesinde hizmete açıldı. Bu hastanelerimize sadece Elazığ’dan değil, Türkiye’nin her yerinden hasta kabulü yapılıyor.”

HASTANEMİZ, BÖLGEYE VE ŞEHRİMİZE

CİDDİ ANLAMDA HİZMETLER VERİYOR

“Hastanemizde 2 tane helikopter pistimiz var. Çevre illerdeki acil hastalar çok kısa sürede hastanemize ulaştırılıp tedavileri sağlanıyor. Hastanemiz poliklinik sayısı olsun, ameliyatlar konusunda olsun Bölgeye ve Şehrimize ciddi anlamda hizmetler veriyor.”

*CİHAZ SIKINTISI VAR MI?

“Cihazlar konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Son teknoloji cihazlar ile İlimiz ve çevre illere, gerek duyulduğunda tüm bölge şehirlerimize hizmet vermekteyiz.”

*DOKTOR SIKINTISI VAR MI?

“Özellikle ana branşlar olmak üzere hiçbir branşta eksiklik olmadan, geniş ve iyi bir kadro ile hizmet veriyoruz. Birkaç özellikli yan dal olan; çocuk metabolizma hastalıkları, çocuk nefrolojisi gibi uzmanlık alanlarımızda doktor sıkıntımız var. Bunların sayıları da sınırlı. Çok yakın zamanda da bu spesifik yan dal uzmanı doktor arkadaşlarımızı da kadromuza dahil edeceğimizi biliyorum.”

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK

HAKLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILDI

“Son dönemlerde Sağlık Bakanlığımızın, ‘Sağlıkta Beyaz Reform’ adlı bir çalışması oldu. Açıklanan beyaz reformla tüm sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirmeler yapıldı.”

KAMUYA DÖNÜŞ İÇİN TALEPLER ARTTI

“Hemen ardından Bakanımız, Kamuya dönmek isteyen doktorlar için atama sürecinin başladığını açıkladı. Bu atama, özel sektörden kamuya dönmek isteyen hekim arkadaşlarımız için iyi bir fırsat oldu. Kamuya dönüş için talepler arttı. Türkiye geneli 6 binin üzerinde müracaat olduğu bilgisini aldık.”

MÜRACAATLAR VAR

“Özelden, hastanemize dönmek için de ciddi sayıda müracaatlar var. Bu durum, Hastanemizin hekim kadrosunu güçlendirmek açısından bizi sevindiren bir gelişme. Şehrimize ve bölgemize de olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyorum.”

*Hocam biraz da hizmetlerinizden, çalışmalarımızdan ve başarılarınızdan bahseder misiniz?

“Bir buçuk yıldır görevdeyim. Bana verilen bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için elimden gelen bütün çabayı harcıyorum. Harcamaya da devam edeceğim. Şehir Hastaneleri fiziki özellikleri ve donanımları itibariyle gerçekten mükemmel hastaneler. Devletimizin vermiş olduğu bu imkânları Milletimiz için en iyi şekilde kullanmanın gayreti içindeyiz.”

“AMELİYAT SAYILARI YÜZDE 100 ARTTI”

Göreve geldiğim zaman Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde bakılan günlük poliklinik sayısı 2 Bin 500 ile 3 Bin civarındaydı. Biz bunu 7 bin 500’e, hatta özellikle haftanın ilk günleri 9 Bin 500’lere kadar çıkardık. Bunu gururla söylüyorum. Ameliyat sayılarımız da yüzde yüzün üzerinde bir artış gösterdi.

*Birazda özellikli hizmetlerinize değinelim hocam, şehir hastanesini ayrıcalıklı kılan hizmetler?

ONKOLOJİ BÖLÜMÜ

“Özellikli sağlık hizmetlerimiz var. Mesela, göreve geldiğimizde onkoloji bölümümüz hizmet vermiyordu. Şu anda onkoloji bölümümüz %100 dolulukla; hem kemoterapi açısından hem de radyasyon onkolojisi açısından tam kapasite ile hizmet vermektedir. Medikal Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi uzmanı hekim arkadaşlarımız özverili bir şekilde bölgeye hizmet veriyor. Bunu da gururla söylüyorum.”

ROBOTİK YÜRÜME FİZİK TEDAVİ

Robotik Yürüme Fizik Tedavisinde, biz göreve geldiğimizde cihazımızda arıza vardı ve çalışmaz durumdaydı. Bunları çok cüzi miktarlarla tamir ettirdik. Devletimize yük getirmeyecek şekilde tekrardan ayağa kaldırdık ve hizmete sunduk. Robotik yürüme Türkiye’de çok sınırlı hastanelerde olan bir hizmet.

PALYATİF SERVİS

Palyatif servisi Bölgenin ve Şehrin ciddi bir ihtiyacıdır. Palyatif bakım; ciddi hastalığı olan kişilerde, oluşabilecek semptomları önlemek veya rahatlatmak için yapılan, en iyi yaşam kalitesini elde etmeye yönelik tedavi süreçlerinin ve bakımlarının yapıldığı birimdir. Birimimizde yatak sayısını arttırdık. Bölgede sadece birkaç yerde olan Çocuk Palyatif servisini hizmete sunduk. Bildiğim kadarıyla Diyarbakır ve Şanlıurfa’da var. Palyatif servislerde Doluluk oranlarımız da şu an yüzde yüz civarında.

“7 YATAKTAN 13 YATAĞA ÇIKARTTIK”

“Bazı bölümlerimiz gerçekten çok özellikli. Örneğin, çocuk yoğun bakım servisi. Biz göreve geldiğimizde üçüncü basamak çocuk yoğun bakım hizmeti veren sadece yedi yatağımız vardı. Biz bu sayıyı 13 yatağa çıkardık ve buna ilaveten ikinci basamak çocuk yoğun bakım servisinde de yatak sayımızı 19’a çıkardık. Doğu Anadolu Bölgesi’nde çocuk yoğun bakım uzmanlığının olduğu hastanelerin sayısı çok çok sınırlı. Biz; Ağrı’dan, Karadeniz’den, Güneydoğu Anadolu’dan birçok hasta kabulü yaptık. Hastalar da hizmetten memnun bir şekilde memleketlerine döndüler.”

Türkiye’nin Birçok Yerinden Hasta Geliyor

“Sadece bölgeden değil Türkiye’nin birçok yerinden hasta geliyor. Yoğun bakımlarımıza ve Özellikle tutuklu adli psikiyatri hastanemize Türkiye’nin her yerinden hasta kabul ediyoruz.”

YURTDIŞINDAN HASTALARIMIZ VAR

“Yurtdışından gelen hastalarımız var. Geçtiğimiz günlerde basınla paylaşmıştık. Ukrayna’dan gelen Ahıska Türkü’ne çok özellikli bir cerrahi işlem yaptık. Hasta buradan yürüyerek sağlığına kavuşmuş bir şekilde dönmüş oldu. Sağlık turizmi açısından da özellikle Obezite Cerrahisinde, kendi dalım olan Kulak Burun Boğazda, Rinoplasti ve estetik cerrahide yurtdışından gelen hastalarımızın sayısı oldukça fazla.”

MESAİ SONRASI HİZMET VERDİĞİNİZ BRANŞLAR VAR MI?

“Nisan ayı içerisinde mesai sonrası poliklinik hizmetlerine başladık. Özellikle ihtiyacın fazla olduğu bölümlerde, randevu almada sıkıntı yaşayan hastalar için, gündüz çalışırken hastaneye gelmekte zorlanan hastalar için güzel bir imkândı bu. Yaklaşık iki ay boyunca devam ettik. Yaz ayı gelince izin dönemi başladı. Biz de ara verdik. Büyük ihtimalle Ekim ya da Kasım ayından itibaren mesai sonrası hizmete tekrar başlayacağız. Vatandaşımızın sesine çok duyarlı davranıyoruz. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. İmkanlarımız dahilinde elimizden geleni yapıyoruz.”

HEKİM ARKADAŞLAR ÖZVERİYLE ÇALIŞIYORLAR

“Buradaki hekim arkadaşlarımız özveriyle hizmet etmeye çalışıyor ama onların da bir insan olduğunu asla unutmamak lazım. Bir doktorun gün içerisinde bakabileceği bir hasta potansiyeli var. Bunun üstünü de zorlamamak lazım. Zorlandığında verilen hizmetin kalitesi de düşüyor. Bunları da dikkate almak gerekiyor.”

YÜZDE 100 CEVAP VERMEK KOLAY OLMUYOR

“Sadece Elazığ’a hizmet etmiyorsunuz, bölgeye hizmet ediyorsunuz, ilçelere hizmet veriyorsunuz. Dolayısıyla buna yüzde 100 cevap vermek kolay olmuyor. Her şeye rağmen sıkıntılı bölümlerde olan hekim arkadaşlarımız yetişebilmek için özveriyle hizmet veriyorlar.”

*Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir hocam?

“Çok fazla yapmak istediğim şeyler var ama bunlar için biraz zamana ihtiyaç var. Bir mesafe kat ettik mi? Belki dışarıdan yaptıklarımızın bir kısmı görünüyor. Gerek çalışanlarımız olsun gerek idari kadromuz olsun ciddi çalışmalar yapıyor. Yeter mi? Asla yetmez. Bunlar çok daha ileriye taşınması gereken şeyler.”

EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE DÖNÜŞTÜRMEK

“Hizmet konusunda en büyük hayalim; özellikle Üniversiteden gelen bir öğretim üyesi olarak, Hastanemizi tam anlamıyla bir eğitim hastanesine dönüştürmek.  Şehir Hastanemiz Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı, yani burası da üniversite, burası da eğitim veriyor. Göreve geldiğimde sınırlı sayıda öğretim üyemiz vardı. Eğitim kliniğimiz yoktu.”

5 KLİNİĞİMİZİ EĞİTİM KLİNİĞİNE DÖNÜŞTÜRDÜK

“Şu anda beş Kliniğimizi eğitim kliniğine dönüştürdük. Bunlar Kulak Burun Boğaz, Acil Kliniği, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği, Üroloji Kliniği ve Dermatoloji Kliniği. Kliniklerimize asistan eğitimleri vermeye başladık. Şu anda Kulak Burun Boğazda 9 asistanımız var. Onların gelmesi bizim için, hizmet açımızdan ve eğitim açısından hastanemize ayrı bir hava kattı. Eğitim Kliniklerimizin sayısını daha da arttırmak için çok ciddi emek sarf ediyorum.”

“BİZ DAHA YENİ DOĞDUK”

“Bizim idolümüz Fırat Üniversitesi, ben Fırat Üniversitesi’nin Öğretim Üyesiyim. Şehir Hastanemizi, Fırat Üniversitesi gibi eğitim üniversitesine dönüştürmek için ciddi çabalarım var. Ben hep söylerim; bir bebek hemen doğduğunda yürümeye başlamıyor. Biz daha yeni doğduk, Şehir Hastanesi 2018 yılında hizmet vermeye başladı. Şu anda bir bebek gibi sürünüyoruz, emekleyeceğiz, koşmaya çalışacağız. Ama bir gün mutlaka biz de ayağa kalkıp koşacağız.”

“GÜNÜN EN AZ 12 SAATİNİ HASTANEDE GEÇİRİYORUZ”

“Çevresel düzenleme olsun, Hastanenin işleyişi açısından olsun günün en az 12 saatini hastanede geçirerek her konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunun meyvelerini de alıyoruz. Hem Çalışanlarımız hem de bu Şehrin insanları olumlu derecede fayda görüyor. Hasta memnuniyetimiz gün geçtikçe artıyor, artmaya da devam edecek. Bunun için de, elimizden geldiği kadar hizmetimizi sürdüreceğiz.”

*Hocam son olarak koronavirüs salgını ne durumda, son günlerde grip gibi görünmeye başlayan salgın etkisini yitiriyor mu?

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ PROBLEMİ OLMAYAN

KİŞİLERDE HAFİF OLARAK ATLATILIYOR”

“Tüm dünyada olduğu gibi biz de çok sıkıntılı bir süreç yaşadık. Bu süreç içerisinde sağlık çalışanlarımız canlarını ortaya koyarak ciddi emekler verdiler ve bu süreci çok iyi bir şekilde, iyi bir hizmet sunumuyla geçirmeye çalıştık. Bitti mi? Bitmedi ama şunu söyleyebilirim ki; ilk dönemde gördüğümüz varyantlar ölümcüldü. Zaman geçtikten sonra çok farklı varyantlar çıktı. Bu varyantlar biraz daha olumlu yönde gitmeye başladı ve son dönemde çıkan varyant daha çok bir gribal enfeksiyon türünde, akciğerlere inmeyen, genellikle gençlerde ve bağışıklık sistemi problemi olmayan kişilerde hafif olarak atlatılıyor.”

İNŞALLAH 2023 YILINA SAĞLIKLI, GÜZEL ULAŞACAĞIZ

“Bundan bir ay önce bir pik yaşadık ama bu pik kimse tarafından çok hissedilmedi. Çünkü gribal enfeksiyon şeklinde geçti. Hastaneye yatan hastalarımız oldu ama çok ciddi sayılarda değildi. Son bir iki haftadır çok ciddi bir düşüş yaşadık. Hastanemizde sanırım iki ya da üç hastamız var. onları da yakın zamanda taburcu edeceğiz. İnşallah bundan sonra farklı bir varyant daha çıkmaz. Geçen gün de Dünya Sağlık Örgütü Başkanı açıklama yaptı ‘Yolun Sonu Göründü’ diye. İnşallah 2023 yılına çok daha sağlıklı ve güzel ulaşacağız diye ümit ediyoruz.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol