Öne Çıkanlar DEPREM a ya komisyonların iptal edilen incelemesinin yapılmasını istedi seçim 23 Nisanda çocukları ağırladı.

Bu haber kez okundu.

Sepsis Tedavisinde Her Saniye Hayati Önem Taşıyor

Sepsis Dünya üzerinde her beş ölümden birinin sebebidir…

Prof. Dr. İsmail DEMİREL, hastane mortalitesinin bir numaralı sebebinin Sepsis olduğunu, Sepsisin Dünya üzerinde her beş ölümden birinin sebebi olduğunu ifade etti.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demirel, sepsisin tüm hekim ve sağlık çalışanları açısından çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Düzenlenen konferansta konuşma yapan Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ, sepsisin, yetişkin ve çocukların hastalığı olduğunu kısacası enfeksiyon hastalığı görülen her bireyde gelişebileceğini ancak yaşlı, bebek, hamile bireylerde veya bağışıklık yetmezliği yapabilen kanser, diabet, kronik böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişilerde riskin daha yüksek olduğunu, bir diğer risk grubunun da gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanan kişilerin enfeksiyonları olduğunu ifade etti. 

 Dr. Öğretim Üyesi Türkkan Öztürk Kaygusuz, gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı sonucu mikroorganizmalarda antibiyotik direnci geliştiğini, dirençli mikroorganizmalara bağlı gelişen enfeksiyonların tedavisinde başarı elde etmenin zor olduğunu ve  sepsis gelişme riskinin arttığını sözlerine ekledi. 

 Dr. Öztürk Kaygusuz, sepsisin belirtileri arasında yüksek veya düşük ateş, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı olduğunu, bebeklerde sepsis gelişmesi durumunda bunlara ek olarak emmede güçlük veya beslenememe, soluk almada duraklama, cilt renginde soluklaşma, sara nöbetleri, sarılık görülebileceğinin altını çizdi. 

 Sepsise yakalanmamak için enfeksiyonlardan kaçınmak gerekir... 

 Fırat Üniversitesi Hastanesi  Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Türkkan Öztürk Kaygusuz, diğer hastalıklarda olduğu gibi sepsise sepsise yakalanmamak için enfeksiyonlardan kaçınmanın gerekli olduğunu, bunun içinde elleri yıkamak ve yiyecek temizliğine dikkat etmek, kirli su kullanmaktan kaçınmak, temiz tuvaletler kullanmak gibi  kişisel ve toplumsal  hijyene uymak, sağlıklı bir diyet yapmak, yeni doğanları emzirmek, önerilen aşıları yaptırmak, aşı programlarına erişimi sağlanmak ve enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin uygun şekilde kullanılmasının önem arz ettiğini söyledi.

Her gün tüm dünyada milyonlarca hasta sepsis tanısı almaktadır... 

 “Dünya Sepsis Günü” dolayısıyla ile konuşma yapan  Fırat Üniversitesi Hastanesi  Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan AKBULUT, hayati risk taşıyan ve hastanelerde ölümlerin en önemli sebebi olan sepsise karşı farkındalığı artırmak amacıyla, her yılın 13 Eylül Gününün “Dünya Sepsis Günü” olarak kabul edildiğini, her gün tüm dünyada milyonlarca hastanın sepsis tanısı aldığını söyledi. 

 Prof. Dr. Ayhan Akbulut, sepsisin, acil olarak tedavi edilmesi gereken tıbbi bir durum olduğunu, enfeksiyon yapan mikroorganizmaların kan yoluyla tüm vücuda yayılarak hayatı tehdit eden bir hastalık tablosu oluşturmasının söz konusu olduğunu ifade etti 

 Sepsise karşı erken, zamanında ve etkin tedavi yapılmalıdır... 

 Prof. Dr. Ayhan Akbulut, vücudun enfeksiyona karşı aşırı tepki vermesi nedeniyle kendi doku ve organlarının zarar gördüğünü, bunun sonucunda organ yetmezlikleri ile karşımıza çıktığını ve sepsise karşı erken, zamanında ve etkin tedavi yapılamazsa organlarda gelişen ciddi hasarlanmaların ölümcül olacağını ifade etti. 

 Sepsis düşünülen durumlarda erken tanı ve tedavi hayati öneme sahiptir…

Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Gülsüm ALTUNTAŞ, enfeksiyon ve organ fonksiyon bozukluğu (sepsis) düşünülen durumlarda erken tanı ve tedavinin hayati öneme sahip olduğunu’, özellikle ilk 1 saat içinde sıvı ve antibiyotik tedavisinin başlanması gerektiğini,  hayati riski olan hastaların yoğun bakımda takip ve tedavilerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Dünyadaki can kayıplarının %20'si sepsisten meydana gelmektedir…

Dr. Öğretim Üyesi Gülsüm ALTUNTAŞ, genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan sepsisin vücutta organ hasarlarına neden olduğunu, Dünyadaki can kayıplarının %20'sinin sepsisten meydana geldiğini ve sepsisin ağır seyrettiği tablolarda organ kayıplarının da görüldüğünü ifade etti.

Fırat Üniversitesi Hastanesi 6. Kat Konferans Salonunda gerçekleştirilen Dünya Sepsis Günü konferansına çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol