Öne Çıkanlar DEPREM a ya 23 Nisanda çocukları ağırladı. komisyonların iptal edilen incelemesinin yapılmasını istedi GENÇLİK VE SPOR BAKAN YARDIMCISI BAYDAŞ

Bu haber kez okundu.

Tapuda Yeni Dönem!

ÖZEL HABER: GÜLÇİN TURGUT

TBMM gündemindeki son düzenleme ile konut alım satımlarında tapu dairelerinde yapılan devir işlemleri artık noterlerde de yapılabilecek. Konuyla ilgili ayrıntıları gazetemizle paylaşan Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, yeni düzenleme ile birlikte tapu dairelerinde yapılan alım-satım işlemlerinin bugün itibarıyla noterlerde de gerçekleşeceğini söyledi.  Emlak Uzmanı Babürhan, Noterlerde sadece konut değil, ofis, dükkân, arsa ve tarla gibi ‘tüm taşınmazların’ alım-satım işlemi yapılacağını belirtti.

 ALIM SATIM NELERİ KAPSIYOR?

Tüm taşınmazların’ alım-satım işlemi yapılacağını kaydeden, Emlak Uzmanı Babürhan, “Tapu da yeni döneme girilmiş oluyor. Bu süreçte konut, iş yeri, arsa gibi gayrimenkullerin alım satım işlemleri kapsama dahil olacak.” dedi.

BU DÜZENLEME NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, sürecin eski tapu sistemi gibi noter sisteminden de yapılacağını belirterek, “Tapudaki sistemde e-Devlet üzerinden Wep tapu sistemine girilip başvuru yapılıyordu.

Noter sisteminde ise başvuru yapmak isteyen vatandaşlar e-Devlet kapısı üzerinden Türkiye Noterler Birliği’nin e-randevu/başvuru uygulamasını kullanarak başvuru yapabilecek.” diye konuştu.

ALIM SATIM İŞLEMLERİ NOTERDE NASIL TAMAMLANACAK?

Başvurudan sonra noterde, başvuru belgesi düzenleneceğini kaydeden Babürhan, “Noter başvuru belgesi düzenleyip Tapu Kadastro Müdürlüğüne sistem üzerinden iletecek. Noter tapu sistemi üzerinden gayrimenkulün satışına engel hukuki bir durumun olup olmadığına bakıp ona göre sözleşme hazırlayacak.” ifadelerini kullandı.

TAPU TESLİMİ NASIL OLACAK?

Tapunun teslim sürecini anlatan Babürhan, “Noter gayrimenkul üzerinde hukuki bir engel olmadığını tespit ettikten sonra hazırladığı sözleşmeyi taraflara imzalatıp tapu sistemine kaydedecek.

Sözleşme sonunda noter tapu senedini alıcıya teslim edecek.” dedi.

NOTER DE ÜCRET VAR MI?

Emlak Uzmanı İhsan Babürhan, tapu da ücret satış bedelinin %4 kadar ödendiğini belirterek, “Fakat Noterlerde bu ücrete ek olarak gayrimenkulün değerine göre 500 TL ile 4 bin arasında bir ücret ödemesi gerçekleşecek.” dedi.

İŞLEMLER DAHA KISA ZAMANDA HALLEDİLMİŞ OLACAK

Tapudaki yoğunluğun azaltılması amacıyla noterlerin sisteme dahil edildiğini dile getiren Babürhan, “Tapularda yaşanan yoğunluklar iş yükünün artmasına ve buna bağlı olarak işlemlerin uzamasına sebep oluyordu. Bu yeni uygulama ile birlikte iş yükü hafifletilecek. İşlemler hızlanacak. Vatandaş bu vesile ile uzak olan tapuya gitmek yerine kendine yakın notere gidecek.” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol