Öne Çıkanlar Elazığ yerelhaber elazığdanhhaberler Türkiye türkiyede deprem

Bu haber kez okundu.

Tarımda Yeni Müjde...

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 yıl işlenmeyen topraklar için harekete geçti. 81 ilde ekilip biçilmediği belirlenen 1,5 milyon hektarlık arazinin üretime kazandırılması hedefleniyor.

Sahibi tarafından 2 yıl üst üste işlenmeyen topraklar için harekete geçildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, ekilip biçilmediği belirlenen arazileri isteyene kiralayacak. Böylece atıf durumdaki durumdaki 1.5 milyon hektarlık arazi tarıma kazandırılacak.

Tarım Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazilerini mülkiyet hakkına dokunmadan üretime kazandıracak. Hisselilik, ihtilaf, göç veya başka sebeple üst üste iki yıl işlenmeyen arazi kiralanacak.

Türkiye geneli 81 ilde 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğu ve ekilip biçilemediği belirlendi. Yapılan hesaplamalara göre bu alanın yeniden üretime kazandırılmasıyla ekonomiye yıllık 14 milyar TL katkı sağlanacak ve vatandaşın pahalıya ürün yemesinin de önüne geçilecek.

Kiralama, öncelikle arazinin bulunduğu yerdeki köylülere ya da sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına yapılacak. Arazilerin kira bedelleri ve kiralayanın yetiştirebileceği ürünler internetten ilan edilecek.

Tarım Bakanlığı, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde sözleşmeli üretimi özendirmek için atıl durumda bulunan tarım arazilerinin mülkiyet hakkının özüne dokunmaksızın üretime kazandırılmasını kararlaştırdı.

Yeni düzenlemeye göre bakanlık, Hazine arazileri hariç mülkiyeti kişilere ait olup hisselik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, göç veya başka bir sebeple üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılmasını amaçladı.

Bakanlığın yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında bugüne kadar nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki yaklaşık 4.5 milyon dekar alanda tarımsal üretim başladı. Son 3 yıllık süreçte 505 milyon lira bütçeyle yaklaşık 3.4 milyon dekarda ekim, dikim ve aşılama çalışmaları yapılarak hedefe ulaşıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol