Öne Çıkanlar Elazığ yerelhaber elazığdanhhaberler yeniufuk elazığyeniufuk Türkiye

Bu haber kez okundu.

Üzüm Üreticisi Hem Fiyatlardan Hem Hastalıktan Dertli

HABER: DİLARA MENGÜNOĞUL

Elazığ’da şaraplık üzüm hasadı başladı. Birçok üzüm üreticisi kesimlere başlarken geçtiğimiz yıl 14 liradan alınan üzüm şimdi 27 lira 50 kuruştan alınıyor. Geçen yıla göre maliyetlerin yüzde yüz artmasından dolayı üzümdeki fiyat artışının az olduğunu belirten üzüm üreticisi Hüseyin Tan, üzümlere vuran hastalıktan dolayı üretimin de az olduğunu söyledi.

Elazığ merkeze bağlı Kuzova bölgesinde üzüm üretimi yapan köylüler geçen yıl firmaların üzümün kilosunu 14 liradan almak istemesi üreticinin ise 18 lira talep etmesi nedeniyle üzümler uzun süre dalda kalmıştı. Bu sene üzümün kilosu 27 lira 50 kuruşa çıktı ancak maliyetlerin artışından dolayı  yine üreticinin yüzünü gülmedi.

“ÜZÜMDEKİ ARTIŞ PEK BİR ŞEY İFADE ETMİYOR”

Elazığ merkeze bağlı Sün Köyü’nde işçi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı sadece 3 işçi tutabilen ve ailesiyle  üzüm hasadı yapmak zorunda kalan Hüseyin Tan, “Bu sene üzümlerde fiyat olarak geçen yıla göre bayağı bir artış var ama maliyetlerin yükselmesinden dolayı pek bir şey ifade etmiyor. Her şey yüzde yüz arttı ondan dolayı bu yıl üzümlere verilen fiyat bizi kurtarmaz. Geçen yıl 14 lira vermişlerdi bu yıl ise ilk 30 lira denildi sonrasında ise 27 lira 50 kuruşa düşürdüler. Nakliye konusunda ise burada toplayıp traktörlere yüklüyoruz bizim traktörümüz var ancak olmayanlar da traktör kiralıyorlar tabi onlar için şartlar biraz daha zor oluyor. En büyük sorunumuz bağları hastalık vuruyor. Yıllardan beri bu sorun var çoğu bağlar komple kurudu. Benim bağlarım da da yarı yarıya hastalık almış durumda. O yerlerde üzüm yetişmediği için hasat yapamıyoruz. Herhalde bu gidişle bir iki yıla kadar hepsi hastalık alır ve sökmek durumunda kalıyoruz ve üzüm üretimi bitirip arpa yada buğday ekmek zorunda kalıyoruz çok kişi de bunu yaptı” ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol