Tarihi kent Harput hakkında bir Harputlu olarak epeyi yazım yayınlandı.

Genellikle Harput’un tarihi dokusunun korunması, koruma amaçlı imar planlarının titizlikle uygulanması, tarihi kent görüntüsünü bozan iğreti prefabrik yapıların kaldırılması için kaleme alınan bu yazılar yazıldığı gibi kaldı.

Yazmaktan sıkılmıştım kimsenin yazı okuduğu yoktu, herkes burnunun doğrultusunda hareket ediyor, kendi doğruları ile yaşamayı tercih ediyordu.

Çağımız tarihten, kültürden uzak bir çağ idi, çağımız insanı da bu çağa uyum sağlamak, çağın değerleri ile yaşamak için can atıyordu.

Harput konusuna eğilen Harput dışındaki ‘’Harputlular’’ ise işin sadece magazin yönü ile ilgileniyor, O muhteşem Harput musikisini ‘’Çatalkaya’’ türküleri ile tanıtma yanılgısı ile Harput sevdalısı rolü oynuyordu.

Harput merkez çok sık gittiğim, her gidişimde huzur bulduğum, ruhen dinlendiğim bir yerdir.

Harput, Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları’nın yerüstündeki tarihi yapıların bakım, onarım ve Restorasyonu için gayretli çalışmaları ile her geçen gün biraz daha kendini bulmaktadır.

Harput, Yer altı tarihi eserlerin zamanla ortaya çıkarılması, korunması ve sergilenmesi ile gerçek manada tarihi bir Dünya Kenti olacaktır.

Harput Tabiat Varlıkları Koruma kurulunca koruma altına alınan bir Tarihi Kenttir, Koruma Amaçlı İmar Planları yapılmış ağır aksak yürüse bile Harput için bir güvencedir.

Harput Merkez dışı ‘’Periferi’’ dediğimiz bölgelerde Harput’un geleceği ve gelişmesi için imar planlarının yapılması zorunluluk arz etmektedir.

Son yaşanan depremler bize bir gerçeği acı şekilde hatırlattı, bu gerçek zemini sağlam alanların yerleşime en uygun alanlar olduğu gerçeğidir.

Harput aynı zamanda tarihi çok eskilere dayanan, çeşitli uygarlıkların yaşadığı bir yerleşim bölgesidir, yakın zaman sayılacak 19.YY da Harput yoğun nüfusu, farklı demografisi ile bir medeniyet ve kültür kenti idi.

Bu özelliklerden, demografik çeşitliliğin geri getirilmesi mümkün değildir ama yerleşim özelliğinin geri getirilmesi mümkündür.

Harput’un yerleşime açılması için ilk etapta Harput’un eteklerinden başlayarak, Anguzu baba, Alayaprak, Güllübağ bölgelerinde düşük katlı villa tipi konutların yapılmasının önünün açılması ile Harput ihya olma yolunda ilk adımı atacaktır.

Harput Mahalle merkezinde Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın yapmış olduğu alt yapı, sosyal yaşam merkezleri ile canlanan tarihi kente, yine Şahin Şerifoğulları öncülüğünde yapılacak yeni imar planları tarihi kente kalıcı bir hizmet olacaktır.

Yazının sonunda Harput köylerine götürülen hizmetler için İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş beyi tebrik edip, Harput Mahalle Muhtarı köylüm Zülküf Denirpolatı da kutlayayım.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol