Anadolu da yaşayan fakir bir köylünün elindeki tek servet sarı bir inektir, köylünün tek geçim kaynağı olan inek köylü tarafından her gün sağılır, ineğin sütü satılır, kazanılan para ile evin ihtiyaçları karşılanır.

Köylü yine ahırdadır, başlar ineği sağmağa, aklı fikri ineğin sütünden kazanacağı paradadır, O dalgınlıkla ineği sağmaya devam eder, koca bakraç dolar, taşmaya başlar, inek kafasını çevirir sahibine hiddetle bakar ve bakraca bir tekme savurur, süt yerle bir olur, köylü çıldırır.

Köylü ne zaman fazla süt sağsa, her seferinde inek bir tekme atıp sütü yere döker.

Yaşanmış bir hikâyedir sarı inek ile köylü arasındaki didişme.

Evin erkek evladı ineğin sütü ile elde edilen para ile büyür, eğitimini tamamlar, iş güç sahibi olur, baba oğluna sarı ineği her seferinde hatırlatır, oğul sarı ineği unutma diye nasihat eder.

Zaman ve Entropi;

Entropinin en basit tanımı şudur, evrende her şey kendini minimum enerji ve maksimum düzensizliğe çekmek ister.

Yani her şey dağılma ve bozulma eğilimindedir, dalından koparılmış elma giderek bozulmaya başlar, çürür hatta siz dalından koparmasanız da kendiliğinden düşer, zamanla bozulur toprağa karışır.

Entopiyi zaman ekseninde ele almak gerekir, bir vazo kırıldığında o vazo düzenini kaybetmiştir, yani entropiye uğramıştır, Onu geri getiremezsiniz.

İnsan da öyledir, zamanla entropiye uğrar bozulma eğilimindedir, zamanla fiziksel ve düşünsel olarak entropiye uğrar, hatta duygularımız bile entropiye maruz kalır.

Çok sorulan bir sorudur, zaman mı entropiye sebep olur yoksa entopi mi zaman algısını yaratmıştır, kabul gören cevap ise zaman entropiye sebep olur cevabıdır.

Zugzwang derin anlamlar taşıyan bir satranç terimidir, satrancın sonsuz ihtimalli bir oyun olduğunu düşünürsek Zugzwang bu sonsuz ihtimalli oyunda tüm ihtimal ve hamlelerin tükendiği anı ifade eder.

Oyunda olduğumuzu farz edelim, bir hamle yapmak zorundayız, yapacağımız hamle bize oyunu kaybettirecektir, oyundan çekilme, hamleyi karşı tarafa devretme şansımız da yoktur, ya tahtanın başında sonsuza dek bekleriz, ya da hamlemizi yapar oyunu kaybederiz.

Zugzwang durumu insanın mutlak sonudur, hamle de yapsanız, sonsuza kadar hareketsiz de kalsanız, zaman ve entropi ilişkisi sizi bozulma ve çürüme ile baş başa bırakacak, yenilginiz kaçınılmaz olacaktır

İnsan sarı ineği istismar eder ineğin hışmına uğrar, ders almaz ise inek tarafından mutlaka cezalandırılır.

İnsan kendini beka sahibi görür, zamanla bozulur, çürür, zaman-entropi ilişkisi ile işe yaramaz hale gelir.

Siyasi kurumlar da böyledir, kendini beka sahibi görür, yok olmayacağını zanneder, sarı ineği istismar eder, inekten tekme yer, zaman aleyhine işler fark etmez, zaman zugzwang durumuna düşürür, görmek istemez, hamle de yapsa, hareketsiz de kalsa, O artık yenilgiyi ve yok oluşu yaşayacaktır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol