Öne Çıkanlar TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR istihdamdır… Sıcaklıklar Yükseliyor

Bu haber kez okundu.

AĞIN BADEMDE ATAĞA GEÇTİ

Elazığ'ın Ağın ilçesi, tarımda yeni bir rota belirledi. Uzun yıllar kendine özgü leblebisi ile bilinen Ağın, son yıllarda hızla gelişen badem üretimi ile isminden söz ettirmeye hazırlanıyor.

Katma değeri yüksek olan badem yetiştiriciliğine büyük ilgi duyan yöre halkı, elde ettikleri verimle hem ilçe hem de il ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. 

İlçede 6 Bin 500 dekar alanda gerçekleştirilen badem üretiminde bu yıl yaklaşık Bin ton rekolte bekleniyor. 

6 BİN 500 DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR

Ağın ilçesinde badem yetiştiriciliği yapan Şenpınar Mahallesi Muhtarı Ahmet Emin Ermen, badem hasadına başladıklarını belirterek, "70 dekar alan üzerinde üretim yapıyoruz.

Orta ölçekli bir işletmemiz var. Bademi diktikten sonra iyi bir bakım yaptığınız zaman 4. senesinde az da olsa verim almaya başlıyoruz. 10 yaşına geldiğinde tam randımana binmesini bekliyoruz. Hasat yapmak için kabuğunun çatlaması gerekiyor

. Hasat sonrasında badem patosu var, orada dış kabuğunu alıyoruz. Bu sene pandemiden dolayı büyütemedik. Pandemi bizi olumsuz yönde çok etkiledi. İşçi bulmada sıkıntı çektik. Maliyetlerimiz arttı. Her şey iki katına çıktı. Ağın'da şuanda 6.500 dekar üzerinde profesyonel olarak badem yetiştiriciliği yapılıyor. Ağındaki üretimi görüp de Elazığ'da 200-300 dekar alanda üretim yapan yerler var. Ama bu bölgede Malatya ve Elazığ bölgesinde en büyük üretim yapan yer Ağın. " dedi.

"BİN TON REKOLTE BEKLİYORUZ"

İlçede bu yıl yaklaşık Bin ton rekolte beklediklerini söyleyen Ermen, "Üretimde iklim şartları çok önemli.  İlçede şuan büyük işletmelerimiz var. Bunun yanında meyveye geçmemiş orta ve küçük işletmeler de var. Onlar da üretime geçtiği zaman bu yıl yaklaşık 1000 ton üretim olacağını tahmin ediyoruz. Badem üretiminde Kahta en büyük üretim merkezi olarak biliniyor. 40 Bin dekar alan üzerinde üretim yapılıyor. Bu bölgede ise Ağın ilçemiz üretim merkezi konumunda. Şuanda 6500 dekar üzerinde üretim yapılıyor" şeklinde konuştu.

"SU SIKINTIMIZ VAR"

İlçede su sıkıntısı olduğunu, badem bahçelerine kendi imkanla su getirdiklerini ifade eden Ermen,"Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi su imkanının kısıtlı olması. Biz de buraya sulama sistemini kendi imkanlarımızla çektik. Bu da aşırı maliyet getiriyor. Bize ekstra yük. Halbuki burada sulama projesi olsaydı 40-50 Bin dekar tarım alanı değerlendirilebilirdi. Barajın hemen kenarında olmamıza rağmen sadece baden ve hububatta susuz tarım yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

"TABAN FİYAT HENÜZ BELİRLENMEDİ"

Bademde bu yılki taban fiyatın henüz belirlenmediğini, 20-25 TL aralığında bir beklentilerinin olduğunu söyleyen Ermen, " Badem sektöründe fındık, kuru üzüm, incir gibi devlet tarafından taban fiyat uygulaması yapılmıyor. Tamamen 3-5 firmanın elindeki bir açıklamaya bağlı. Şuanda bir fiyat açıklaması yok. Bizim beklentimiz 20-25 TL arasında bir rakam ama şuanda bir açıklanmış fiyat yok. Beklentimiz bu yönde. Çünkü masraflarımız iki kat arttı. İlaç, mazot, gübre, elektrik, işçilik maliyetleri yüzde yüz arttı." dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol