Öne Çıkanlar O Hadis-i Şerif Bir Kez Daha Hatırlattı Halis Zafer Koç Korgeneralliğe Terfi Etti FIRAT FESTTE KONSER VE SİNEMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ ENDİŞELİ BEKLEYİŞ ARPA FİYATLARI GÖZDEN GEÇİRİLSİN

Bu haber kez okundu.

Elazığ'da Orcik ve Üzüm Festivali

Bölgede üzüm yetiştiriciliğinin merkezi konumunda olan Hoş köyünde gerçekleştirilen Festivalde, yerli üzüm türleri tanıtıldı ve lezzetiyle adından söz ettiren orcik (cevizli sucuk) yapıldı. Pandemi nedeniyle sınırlı sayıda katılımla düzenlenen festivale, Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Milletvekilleri Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, Gürsel Erol, Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, kurum müdürleri, üzüm üreticileri ve davetliler katıldı.

Festival kapsamında Vali Erkaya Yırık ve protokol üyeleri, bağ bozumu yaparak üzüm topladı. Programda ayrıca Vali Yırık ve davetliler, ipe dizilmiş kurutulmuş cevizleri üzüm şırasına batırarak orcik yaptı.

120 BİN TON ÜZÜM ÜRETİMİ YAPILIYOR

Programda konuşan Elazığ Valisi Erkaya Yırık, Elazığ'ın 120 bin üzüm üretimiyle Türkiye'de önemli sıralarda olduğuna dikkat çekti. Üzüm üretiminin yanısıra orcik yapımının da Elazığ'ın söz sahibi bir şehir olduğunu belirten Vali Yırık, "Geleneksel olarak yapılan bağ bozumu ve sonrasında orcik yapımı festivalindeyiz. bu yıl 14. sünü icra ediyoruz. Elazığımız, Türkiye'de 120 bin ton üzüm üretimi ile önemli sıralarda. Üzümü üretiminden sonra da bağ bozumundan sonra da kurumuş cevizlerin ipe dizilmesi, sonrasında boğazkere, kırmızı üzüm, öküzgözü gibi yaklaşık 8-9 tür üzümün şiresinin kaynatılmasıyla ve ipe dizilen cevizlerin şireye batırılmasıyla yapılan orciğin geleneksel etkinliğindeyiz. Orciğimiz gerçekten Türkiye'de tescilli bir lezzet. Bugün gördük ki hakikaten orcik sadece şireden yapılan bir yiyecek değil, özelliği olan üzüm türlerinin şiresinden yapılan bir lezzet. Orcik denilince akla gelen vilayet Elazığ, işte burada gördüğünüz üzüm türleri." diye konuştu.

"ELAZIĞ DİĞER TAHIL ÜRÜNLERİN DE ÜRETİM POTANSİYELİNE SAHİP"

Elazığ'ın sadece orcikle değil, birçok tarım ürünüyle de önemli bir üretim kapasitesine sahip olduğunu aktaran Vali Yırık, "Orciğin yanında Elazığımız, Gezin fasulyesi, Ağın leblebisi, badem, Şavak tulum peyniri, gibi bir çok ön planda olan ve önemli bir üretim potansiyeline sahip tahıl ürünlerini üreten bir ilimiz." ifadelerini kullandı.

"ELAZIĞ'IN İNSANI SICAKLIĞINI, ORCİĞİN SICAKLIĞINDAN ALIYOR"

Elazığ insanının çalışkan, güler yüzlü ve sıcakkanlı olduğunu vurgulayan Yırık, "Elazığımızın insanlarının son derece çalışkan, gayretli, sıcakkanlı, enerjik olduğunu görüyoruz. Gülen yüze sahip olduğuna şahit oluyoruz. Çünkü vatandaşımızın bu sahip olduğu meziyetlerin de bahsettiğimiz orcik gıdasından, üründen kaynaklandığını kaloyca görebiliriz. İnsanımız bu orciğin enerjisinden enerjisini alıyor. Orciğin sıcaklığından, sıcaklığını alıyor. Yine üzümün tadından da tadını alıyor. Ben burada orcik yapmak suretiyle geçimlerini temin eden ilimizde tarımımıza katkı veren tüm çiftçilerimizin bağ bozumunun bereketli olmasını diliyorum. Bu vesile ile geçimlerini sağlayan vatandaşlarımıza kolaylıklar diliyorum." dedi.

"AMACIMIZ, ELAZIĞ ÜZÜMÜNÜ VE ORCİĞİ DÜNYAYA TANITMAK"

Programda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan ise geleneksel olarak düzenledikleri festivalle, Elazığ'da kaliteli olarak üretilen orciği ve üzümü tüm dünyaya tanıtmak istediklerini kaydetti. Program sonunda üzüm üreticilerine gayretli çalışmalarından ötürü plaket verildi. Akçakiraz Belediye Başkanı Sebahattin kaya ise, ceviz üreticilerine ceviz kırma makinesi hediye etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol