Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

ELAZIĞ’DAN DÜNYA’YA ÇÖMLEK İHRACATI

Elazığlı iş insanı Metin Başbay’ın girişimleri ile kurulan Uslu Çömlekçilik fabrikasında üretilen 60 çeşit ürün, Dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.

Elazığlı iş insanı Metin Başbay, yıllarca İstanbul’da tekstil işiyle uğraştığını ifade ederek, Aslen Sivrice ilçesine bağlı Çatakkaya köyünden olduğunu ve bölgelerinde atalarının çömlek işiyle uğraştığını belirterek, 2017 yılında Elazığ’da bir çömlek fabrikası kurmak için girişimlere başladıklarını söyledi.

Ata mesleği çömlekçiliği, kuracağı fabrikada yaşatmak için kolları sıvayan iş insanı Metin Başbay, 2018 yılında kurduğu fabrikada 1 yıl test ve personel yetiştirmek için yoğun bir tempo ile işe koyulduklarını ifade etti.

HEDEF İSTİHDAMI ARTTIRMAK

İş insanı Metin Başbay Günışığı Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, 60 kişinin çalıştığı fabrikada istihdamı 150-200 kişiye çıkaracaklarını belirterek, “Fabrikayı 2017 sonunda kurduk. Haziran 2018 yılında işe başladık. Hem üretim hem inşaat aşamasına geçtik. Yaklaşık 1 yıl test deneme ve personel yetiştirme sürecinde zaman kaybımız oldu. 1 yıl sonra kısmen satışlara başladık. Şuan da 60 kişi çalışıyor. Hedefimiz 150 - 200 kişiye kadar çıkmak.” dedi.

60 ÇEŞİT ÜRÜN VE İSTEĞE GÖRE SİPARİŞ ALINMAKTA

Kurulan çömlek fabrikasında fabrikasyonun yanı sıra el işçiliği ile yapılan ürünlerinin olduğunu ifade eden Başbay, “60 civarında ürünümüz var. Günlük 8 bin adet üretim yapıyoruz. Fabrikasyon olarak yapılan ürünlerin yanı sıra 15 adet müşteri isteğine göre. 15 civarında makinede model uygulamamız var geri kalan ürünlerin tamamı el işçiliği ile yapılmakta. Eskiden atalarımızın yaptığı gibi elle yapılan çömlekleri günümüzde de sürdürüyoruz, tabi burada daha modern koşullarda hazırlanan çamur ile yapılmakta." diye konuştu.

PAZAR SIKINTISI YAŞAMIYORUZ

Metin Başbay, pazar sorunu yaşamadıklarını ifade ederek, "Pazar durumumuz iyi bir sıkıntımız yok. Ürünlerin yüzde 80’ini hemen hemen yurtdışına gönderiyoruz. Yüzde 20’ye yakın iç piyasaya satıyoruz. Gittiğimiz fuarlarda bağlantılar yapıldıktan sonra ihracata geçiliyor. Birçok ülkeye gönderdiğimiz ürünler beraberinde başka firmalardan da taleplerin gelmesiyle aynı ülkeden birkaç firmaya ürün gönderiyoruz." dedi.

DÜNYAYA BU KAPSAMDA İHRACAT YAPAN TEK FİRMAYIZ

Başbay, çömleğin Arap Yarım Adası'na ve Orta Doğu'ya ihraç eden firmaların olduğunu ancak dünya geneline ihraç eden tek firma olduklarını belirterek, “Çömleği Elazığ’da belki de Türkiye’de ilk ihracat eden biziz. Orta Doğu’ya belki ihracat yapan vardır, ama Dünya genelinde biz yapıyoruz. İlk ihracatımızı 2019 Nisan ayında Sudi Arabistan'a yaptık. Daha sonra katıldığımız uluslararası fuarlar ile birlikte Kuzey Irak, Libya, Ürdün, İsrail, Filistin, Dubai, Kuveyt, Arap Ülkeleri, Avustralya, İtalya, Almanya, Kanada, Arnavutluk, Venezuela, Amerika gibi ülkelere ihracat yaptık.  Şuanda da bu ülkeler dışında 7-8 ülke ile temas halindeyiz. Bizim için önemli olan yapmış olduğumuz ilk ihracatlarına ikinci üçüncü taleplerinin gelmesiydi. Bu üründen memnun olduklarını gösterir. Bundan sonra ki amacımız mevcut kapasiteyi arttırıp daha fazla ülkeye ürün satmaktır. Bizim için yurtiçi piyasasının hareketlenmesi de önemli ama ilk hedefimiz, bütün önceliğimiz yurtdışı ülkeleridir.” ifadelerini kullandı.

NAKLİYE SIKINTISI ÇEKİYORUZ

Kalifiye elemanın yanı sıra nakliyede yaşadıkları sıkıntılarının olduğunu belirten Başbay, “Elazığ’da ihracat alt yapısı yok, yeterli personel yok. Bunun için biz İstanbul’da ki şirket üzerinden yapıyoruz ihracatı. Elazığ’da ciddi bir nakliye sorunu yaşıyoruz. Konteyner yok burada. Mersin’den geliyor konteynerler. Bu da çok ciddi bir maliyet ürünler için. Aslında burada altının çizilmesi gereken meselede ihracatlar yurtiçinde ki gibi değil. Ürünün bir teslim süresi var ve o sürede teslim etmek zorundayız. Çünkü pandemi dolayısıyla müşterilerin birçoğu ile yüz yüze görüşmüyoruz. Mail ve telefon aracılığıyla iletişim kuruyoruz. Aramızda bir sözleşme yapıyoruz. Sözleşme içerisinde ürünlerin teslim tarihini belirtmek zorundayız. Belirttiğimiz tarihler arasında eğer ürünü teslim edemezsek bu sefer de müşteri tazminat talebinde bulunabilir. Çok ağır yaptırımları var.” şeklinde konuştu.

İHRACAT İÇİN ALT YAPININ GÜÇLENDİRİLMESİ LAZIM

Başbay, ihracat yapan firmaların yaşadıkları sıkıntıların başında alt yapı ve uygulamalarda yaşanan sıkıntılar olduğuna dikkat çekerek, “Zaman zaman yaşadığımız zorlandığımız durumlar oldu. Fakat bunun en büyük sebebi bizim yapmış olduğumuz planlama değil, Elazığ’ın ihracatta bir alt yapısının olmamasıdır. Makinemiz arızalandığı zaman arızayı gidermek için İstanbul’a Ankara'ya Malatya'ya başvurmak zorunda kaldık. Bu da bizi Elazığ’da en çok zorlayan durumlardan birtanesi. Bir İtalyan firmasına gidip de makine arızalandı diye bir mazeret sunamazsınız. O sözleşmeye riayet etmediniz diye bunu bilirler. Bu alt yapı gelişirse çok daha iyi şeyler yapılabilir. Aslında alt yapı müsait uygulamada biraz eksikliklerimiz var.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol