Öne Çıkanlar TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR istihdamdır… Sıcaklıklar Yükseliyor

Bu haber kez okundu.

Sevinç: "Emeklilerin Yaşam Standartları Yükseltilmeli"

Sevinç, Emekliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, günümüzde her 100 emekliden 72’sinin gelir getirici bir iş yapma zorunda olduğunu vurguladı.

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan 'açlık-yoksulluk' araştırmasına göre, Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2.484,01 TL, yoksulluk sınırı ise 7.015,7 TL olduğunu hatırlatan Sevinç, "Bu verilere göre yaklaşık 10 milyon emeklimiz, açlık sınırının, bazı üst düzey görevlerden emekli olanları saymazsak, emeklilerimizin neredeyse tamamı ise yoksulluk sınırının altında maaş almaktadır. Bu, ne Büyük Türkiye gerçeğiyle ne emeklilerin bu sıfatı hak etmek için ortaya koyduğu hizmet birikimiyle uyumlu değildir. Türkiye, emeklilerine daha yüksek mali ve sosyal imkanlar sağlayacak güce, emeklilerimiz ise fiilen çalıştıkları dönemde sahip oldukları maaş ve diğer imkanlara yakın düzeyde tutarlara ve haklara muhatap edilmeyi hak edecek hizmet ve özveriye sahiptir." dedi.

EMEKLİLERİN TALEPLERİ

Emeklilerin mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi gerekliliğini ifade eden Sevinç, taleplerini şöyle sıraladı: "13 milyonu bulan emeklimizin haklarını korumak, yaşlılıklarını daha refah içinde geçirmelerini sağlamak, sosyal hayata daha aktif tutunmalarını desteklemek için kurulmuş olan Emekli Memurlar Sendikamız, sadece memurların değil, emekli maaşını Sosyal Güvenlik Kurumundan alan bütün vatandaşlarımızın üye olabilecekleri Sivil Toplum Kuruluşu olup bu alanda meydana gelen boşluğu doldurmaktadır.

Emeklilerin problemlerini de çözümleri de biliyoruz. Sorunları çözmek için durmaksızın çalışıyoruz. Sesimizin daha gür çıkması için bütün emeklilerimizi Emekli Memur-Sen çatısı altında toplanmaya, bu onurlu mücadeleye güç vermeye, katkı sunmaya çağırıyoruz.

Emeklilerimizin taleplerini şu şekilde sıralayabiliriz; Emeklilerimizin çalışanlar ile arasında açılan maaş farkı kapatılmalıdır. Kamu görevlilerinin fiilen çalıştıkları dönemde bordrolarında var olan 'ek ödeme' de dâhil emek verilen dönemde maaşa eklenen unsurlar emekli maaşına da yansıtılmalıdır. Memurların emekli ikramiyesi hesabı yapılırken tam hizmet yılı hesaba katılıp, ay ve gün hesabının dahil edilmemesinden doğan 1 ay ile 11 ay arası kayıp giderilmelidir. Yılda iki defa ödenen bayram ikramiyesi, gösterge rakamına bağlanmalı ve maaşlara yapılan artış kadar artış yapılması sağlanmalıdır. Emeklilerden fiilen çalışabilecek güç noktasında ve fikri zeminde bilgi birikimi müsait olanlar gerek kendi alanları, gerekse faydalı olabilecekleri uygun alanlarda istihdam edilmelidir. Emeklilerin Sendika Kurma Hakkı’nın önündeki fiili engellemeden vazgeçilmeli, hüküm .boşlukları giderilmelidir. Yaşa bakılmaksızın tüm emekliler toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalandırılmalıdır.Emeklilere, eş ve çocuk yardımı verilmemesine ilişkin hatadan ve eşitsizlik oluşturan uygulamadan vazgeçilmeli, eş ve çocuk yardımı emeklilere de verilmelidir. Öğrenim hayatına devam eden çocuğu olan emeklilere, çocuk yardımı ödemesi yapılmalıdır. Dünyada yeni bir terminoloji olan “Aktif Yaşlanma” kavramı ülkemizde de hayata geçirilerek emeklilerin daha sağlıklı bir emeklilik dönemi geçirmeleri sağlanmalıdır.Ülkemizde genel sağlık politikalarının dışında, yaşlılara yönelik özel sağlık politikaları da geliştirilmeli ve hayata geçirilmelidir. Toplumsal olarak sağlıklı yaşlanmanın önemi hakkında eğitimler verilmelidir."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol