Öne Çıkanlar toki kentsel dönüşüm can kaybı TORAMAN HALK GÜNÜNDE VATANDAŞLARI DİNLEDİ BELEDİYE MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR DOĞALGAZ YARDIMI MART AYINDA BAŞLAYACAK istihdamdır…

Bu haber kez okundu.

3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Şimdiye kadar toplam 462 adet projeye yaklaşık 337 milyon lira hibe ödemesi yaptıklarını belirten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, “Yaklaşık 730 milyon lira ilimize yatırım kazandırmış olduk.” dedi.

Elazığ'da başarılı hizmet veren kurumlar arasında yer alan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), şehre katkı sunmaya devam ediyor.

TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, 25 Mart'ta tamamlanan 11.Başvuru çağrı dönemini rekor bir başarı ile tamamladıklarını ifade ederken, çağrı dönemi hakkında gazetemize bilgiler verdi.

“ELAZIĞ EKONOMİSİNE BİR CANLILIK GETİRDİK”

Kuruldukları günden bu zamana kadar destek verdikleri her sektörün Elazığ ekonomisine bir canlılık getirdiği söyleyen Yılmaz, "462 İşletmemiz de 3 bin kişiye iş istihdamı sağladık. Yaptığımız çalışmalarla İnşaat sektörü üzerinden şehrimize yatırım açısından bir kazanç döngüsü oluşmasını sağladık. Bütün sektörlere destek veremesek de genel anlamda Elazığ ekonomisine bir canlılık getirdiğimizi düşünüyoruz. İş adamları, çiftçiler ile çiftçi odaları, paydaş kurumlarımız Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri, İl Özel İdaresi, Çevre Şehircilik Devlet Su İşleri hepsine çok teşekkür ediyoruz. Destek oldular sağ olsunlar.’’ diye konuştu.

TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, 179 projenin, 147 adedi GES gibi yenilenebilir enerji projelerinden oluştuğunu, 1 projenin bitkisel üretim, 7 tanesi yöresel ürünler, 7 tanesi arıcılık ürünleri, 14 tanesi su ürünleri yetiştiriciliği, 3 tanesi kırsal turizm gibi projelere destek verdiklerini kaydederken, projenin toplam maliyetinin 536 milyon lira olduğunu söyledi.

EN ÇOK BAŞVURU GES PROJELERİNE OLDU

En çok proje müracaatın Güneş Enerji Sistemlerine olduğunu belirten,TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, “En fazla maliyet enerjiye gidiyor. Bize gelen yenilenebilir enerji projelerinin fazla olmasının sebebi de bu. Bizde o yüzden destek verdiğimiz işletmelere, Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımcılarımıza ve çiftçilerimize çatılarına yada uygun yerlere güneş enerji panelleri kurmaları konusunda tavsiyeler verdik. İnşallah başvuruları olumlu sonuçlanacak ve bizde elimizden geldiğince daha fazla projenin geçmesi için çabalayacağız."dedi.

"10 PUAN ÖNDE BAŞLIYORUZ”

“Elazığ’ın yatırım desteği alan diğer illere göre şehrin genelinin dağlık alan olmasından dolayı 10 puan önde başlıyoruz.” diyen TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, "Bütçe açısından 42 ile bölünmüş ortak bir bütçe var. Türkiye genelinden de bütçenin çok çok üstünde bir talep geldiği için, burada projelerini daha iyi hazırlayanlar ve sıralama kriterinden daha yüksek puan alanlar; proje başvurusu yapan tüm rakiplerine göre bir kaç adım öne çıkıyorlar.Biz de yaşanan bu yoğunluktan ötürü her yatırımcıyı sıralama kriterlerine, çok dikkat etmeleri konusunda her türlü alandan bilgilendiriyoruz.”Dedi.

"HEDEFİMİZ ELAZIĞ'I 1. YAPMAK"

TKDK olarak destek fonlarından en fazla yararlanan iller arasında 5. olduklarını ifade eden Yılmaz, hedeflerinin Elazığ'ı 1. yapmak olduğunu söyledi.

"TEMEL ALANIMIZ HAYVANCILIK"

Temel alanlarının hayvancılık olduğunu söyleyen Sertaç Yılmaz, Hibe oranlarını açıklarken, Hayvancılık sektöründe yüzde 70, Çiftçilik faaliyetlerinde yüzde 50-60, İşleme sektöründe de yüzde 40-50’ye kadar olduğunu kaydetti.

"YÜZDE 18’LİK KDV MUAFİYETİ"

Ayrıca yüzde 18’lik bir KDV muafiyeti sağladıklarını aktaran TKDK Elazığ İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz, "Bizim diğer destek programlarından ayıran yönümüz hibe oranlarına ek olarak yüzde 18’lik bir KDV muafiyeti sağlanarak yüzde 73’lük bir fırsatla sektörlerimizin karşısına çıkmamızdır. Aynı zamanda yeni bir kolaylık da geçen sene geldi. Artık yatırım yapıldığı zaman bize teminat mektubu getirilirse, karşı tarafın giderlerinden dolayı sıkıntı yaşamaması için sözleşme imzalandıktan hemen sonra bizden alacağı paranın yarısını direk veriyoruz.” Dedi.

“18 YAŞINDAN BÜYÜK OLAN HERKES”

İl Koordinatörü Yılmaz, başvuranlar için TKDK’nın genel şartlarını sıraladı; “Başvuru sahibi 18 yaşından büyük ve 65 yaşından gün almamış olmalı. Adli sicil sabıka kaydında terör suçu ve yüz kızartıcı bir suç işlenmemiş olmalı. Vergi ve SGK prim borcunun olmaması veya yapılandırmış olması lazım.” dedi.

Yılmaz, Hayvancılık sektörü için de hayvandan elde edilen gıdaların tüketimi bakımından direk olarak insan sağlığını da ilgilendirdiği için, AB ve TKDK Yönetim Otoritesi tarafından diğer şartların yanında bu alanda ulusal prosedürlerin belirlediği olmazsa olmaz şartların da var olduğunu belirterek, zorunlu olan bu kriterlerin; Başvuran kişinin ya tecrübeli olduğuna dair, ya geçmişe dair en az 3 yıl tarım sigortası veya Tarım Bağkurunun olması. Bu yoksa en az 3 yıl hayvan kayıt sistemine kaydı olması lazım. Buda yoksa Veterinerlik, Ziraat mühendisliği veya 2 yıllık hayvancılıkla ilgili bölümlerin birinden mezun olunmuş olması gerektiğini dile getirdi.

“GENÇLERE VE KADINLARA POZİTİF AYRIM”

TKDK İl Koordinatörü Sertaç Yılmaz kadın yatırımcıları için ise; “40 yaşın altında genç kadın yatırımcılar, ilgili alanda her hangi bir diploma veya MEB onaylı bir sertifikası olan eğer bunlar yoksa tecrübeli olduğuna dair 3 yıllık çalışma geçmişi ve bu alanda çalıştığına dair sigorta girişi olan kişiler pozitif ayrımcılıktan yararlanabilecekler.”Dedi

“EĞİTİM ALINMASI İÇİN KURSLAR AÇTIRDIK”

Son olarak insanların bilgilenmesi ve kendi alanlarında eğitim görmesi için kurslar açtıklarını belirten Sertaç Yılmaz, “Halk Eğitim Müdürüyle görüştük sağ olsun hemen kurs açmamıza yardımcı oldu. Onlar sayesinde projelerimiz diğer projelerin, 15 puan önüne geçti.Bu kursları MEB adına sadece Halk eğitim verebiliyor. Bu sayede Elazığ’da 316 merkezde kurs açtık ve Karakoçan’da 120 kişi hemen bu kurslara gidip eğitim aldı.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler:
3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol