Öne Çıkanlar elazığhaber toki kentsel dönüşüm can kaybı  elazığ İl Özel İdare Farklı Branşlarda da Ses Getirme Hedefinde! ACILAR DİNDİRİLECEK

Bu haber kez okundu.

Atmaca, Dünyada 5 Psikiyatri Profesöründen Biri Oldu

Prof. Dr. Murad Atmaca iki yıldır Kopenhag’da devam ettiği eğitimini tamamlayarak dünyada son dönemin en önemli terapi ekollerinden biri olan Metakognitif Terapi konusunda belgelendirmeye yetkili tek kurum olan Metacognitive Institute tarafından Metakognitif Terapist olarak diploma verilen Türkiye’deki birkaç kişiden biri olurken; yine Türkiye’de ilk, dünyadaki toplam 5 psikiyatri profesöründen birisi oldu.

Atmaca konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “İki yıldır devam eden yorucu bir eğitimdi.

Bunun için değişik aralarla sekiz defa Kopenhag’da bulundum. Eğitimi bitirip bir taraftan da izlediğimiz olguların takibi gerçekleştirildi. İkinci yılın sonunda tüm gereklilikleri karşılayarak metakognitif terapist ünvanı almaya hak kazandık.

Bu terapi oldukça etkili ve dünyada hızla gelişen fakat oldukça yeni bir terapi tekniği.

Bunu hem hastalarımıza uygulamak hem de klinikteki ve ülkemizdeki eğitim gören psikiyatrist arkadaşlarımız ve ruh sağlığı profesyonellerine tanıtmak gibi önemli bir görevimiz olacaktır.

Bu süreci tamamlamada klinikte beraber çalıştığım tüm personel, hemşire, araştırma görevlisi arkadaşlar ve akademisyen arkadaşların, ve ailemin rolünü unutmamam gerekir. Mensubu olmaktan gurur ve mutluluk duyduğum Fırat Üniversitesi’nin ismini bu vesileyle duyurmak ayrı bir kıvanç benim için. Bu alanda eğitimi tamamlayan sadece bir kaç kişi var. Ama psikiyatri camiasında ilk psikiyatri profesörü olmak ve beraberinde dünyada toplamda 5 pskiyatri profesöründen birisi olmak önemli.” dedi.

METAKOGNİTİF TERAPİ NEDİR?

Metakognitif terapi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Murad Atmaca, "Dünyada en son, en güncel terapi akımlarından bir tanesi. Oldukça etkili. Kanıt düzeyi giderek artan önemli bir terapi yöntemi. Biz psikiyatride hastaları tedavi ederken hem ilaç tedavisi uyguluyoruz bir taraftan da psikoterapi uyguluyoruz. Bilinçsel terapiler dediğimiz terapiler dünyada etkinliği en güçlü olan tedaviler. Bilinçsel terapilerden en günceli ve yenisi Metakognitif terapi. Dünyada da yeni ve çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Bu tarz terapiler bizim ilaç tedavilerine ek olarak kullandığımız tedaviler.

Tüm psikiyatri camiası ve ruh sağlığı profesörleri psikoterapiyi yaygın olarak kullanır.

Bazen ilaç tedavisine gerek duymadan tek başına psikoterapi ile tedavi edebildiğimiz pek çok kişi var. İhtiyaç da var. Bu ihtiyacı karşılamaya yönelik önemli tedaviler. Mesela bazen hamile hasta geliyor.

İlaç tedaisi kullanma şansımız yok. Bunun yanında ilaç tedavisini reddeden, uyum göstermeyen hastalarda psikoterapileri kullanıyoruz. Metakognitif terapi yaklaşık 4 ay süren bir tedavi yöntemi. İlaç kullanılmıyor. Birçok bozuklukta tek başına etkili oluyor.

Tedavi süreci seanslar şeklinde uygulanıyor. Her seans ortalama 45 dakika sürüyor. " dedi.

"METAKOGNİTİF TERAPİ YÖNTEMİNİ ÖĞRETMEK İSTİYORUM"

Bundan sonraki süreçte yapacağı çalışmaları anlatan Atmaca, "Türkiye'de hem psikiyatristlere hem ruh sağlığı profesörlerine Metakognitif terapi yöntemini öğretmek istiyorum.  Bundan sonra  bu terapinin eğitimini yapmak ve tanıtımını yapmak görevimiz.Fırat Üniversitesi mensubu olarak Üniversitemizin de ismini bu vesile ile duyurmak ve bu işin merkezinin de buradan çıkıyor olması da ayrıca önemli bir şey." diye konuştu.

MURAD ATMACA KİMDİR?

1971 yılında K. Maraş’ta doğdu. Üniversite öğrenimini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1994’te tamamladı. 1999 yılında psikiyatri uzmanı oldu. 2004 yılında doçent ve 2009 yılında profesör ünvanını aldı.

Halen Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalında görev yapan Dr. Murad ATMACA, Türkiye Psikiyatri Derneği Elazığ Şube Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapmaktadır. Beck Institute’den aldığı eğitim sonrası “American Academy of Cognitive Therapy” tarafından Bilişsel Davranışçı Terapist olarak diplomalandırılan ve mezuniyet sonrası Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi veren sınırlı psikiyatri akademisyeninden biridir.

Dünya Sağlık Örgütü ICD-11 “OKB ve ilişkili bozuklular” Tanı Ölçütlerini Belirleme Kurulu’nun dünyadan katılan toplam 10 üyesinden birisi olup, 2020’de çıkacak ICD-11 için çalışmalarını tamamlamıştır. 150’si uluslararası indekslere giren 300’ün üstünde bilimsel makale ve yazısı bulunmaktadır. Evli ve 1 çocuk babasıdır. İngilizce, Fransızca (B2 düzey) ve İtalyanca (B2 düzey) bilmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol