Öne Çıkanlar 2023 İFLASIN EŞİĞİNDE DUA BEKLİYOR STK Temsilcileri Bakan Soylu İle Görüştü Defterdarlık Binası Hizmete Açılıyor

Bu haber kez okundu.

BAKIM HİZMETİNDEN YARARLANAN GÖRME ENGELLİ SAYISI 39 BİNİ AŞTI

Aralık ayında  bu yardımdan; 39 bin 174 görme engelli birey yararlandı.

Bakanlık bünyesinde yürütülen hizmetler ile Türkiye'de görme engellilerin, herkesle eşit hak ve olanaklara sahip olması, toplumla kaynaşması ve günlük yaşamlarını sürdürürken bağımsız ve özgür olabilecekleri koşullara sahip olabilmeleri hedefleniyor.

Hak Sahibine Aylık Bin 798 Lira Evde Bakım Yardımı Yapılıyor

Bakanlık tarafından bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlara ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla evde bakım hizmeti de veriliyor.

Evde bakım yardımından Sağlık Kurulu Raporları’na göre; ağır engelli,  ya da tam bağımlı yetişkinler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda (ÇÖZGER); çok ileri düzeyde özel koşul gereksinimi, Belirgin Özel Gereksinim Var (ÖGV), özel koşul gereksinimi ibareleri bulunan çocuklar, hane içinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte iki oranının altında ise yararlanabiliyor.

Evde bakım yardımı kapsamında hak sahibi başına aylık bin 798 TL ödeme yapılıyor.

 535 Bin Vatandaş Evde Bakım Yardımı’ndan Yararlanıyor

Bakıma muhtaç engelli yakınının, bakımını üstlenen aylık ortalama 535 bin vatandaş; Evde Bakım Yardımı’ndan yararlanıyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada; 2021 yılında toplam 11 milyar TL evde bakım yardımı ödendindiği belirtildi.

Aralık ayı verisine göre, evde bakım yardımı alanların, cinsiyet ve engel grubu dağılımına göre; Aralık 2021 itibarıyla evde bakım yardımından faydalanan görme engelli bireylerin sayısı 19 bin 349'u kadın ve 19 bin 825'i erkek olmak üzere toplam 39 bin 174 oldu.

Sağlık raporuna göre, yüzde 40 ve üzeri engeli olan, sosyal güvencesi bulunmayan ihtiyaç sahipleri, engelli aylığından faydalanabiliyor.

Yüzde 40 üzeri engeli olan görme engelli vatandaşlar da bu destekten yararlanabiliyor.

Kamuda Görme Engeli Bulunan Memur Sayısı Yaklaşık 11 Bin Oldu

Bakanlık tarafından, görme engellilere erişilebilirlik ve rehabilitasyon hizmetlerinin yanında kamuda da istihdam sağlanıyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ulusal Engelli Veri Sistemi'nde kayıtlı yaklaşık 2,6 milyon engelli vatandaş bulunuyor.

Bu kişilerin 215 bin 76'sını görme engelliler oluşturuyor. Bakanlık, 2002'de 5 bin 777 olan engelli memurların sayısının 2021   yılı itibarıyla; yaklaşık 11 bini görme engelli olmak üzere 63 bin 87'ye ulaştığını açıkladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol