Öne Çıkanlar FIRAT FESTTE KONSER VE SİNEMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ ENDİŞELİ BEKLEYİŞ ARPA FİYATLARI GÖZDEN GEÇİRİLSİN Halis Zafer Koç Korgeneralliğe Terfi Etti MHP İL BAŞKANI IŞIKVERDEN 19 MAYIS MESAJI

Bu haber kez okundu.

" BASIN HÜR DEĞİLSE İNSANLARIN MUTLULUĞU SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Çelik, Günışığı ve Yeni Ufuk Gazeteleri Genel Yayın Yönetmeni M. Nafiz Koca'yı ziyaret etti.Samimi bir sohbet havasında gerçekleşen ziyarette yerel basınının önemine  değinen Manisa Celal Bayar Üniversitesi Akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Çelik, "Bir ülkenin demokratik yapısı, hukuk devleti olma özelliğinin göstergesi basın hürriyetidir, basın özgürlüğüdür" dedi.

Günışığı ve Yeni Ufuk Gazetesi'nden övgüyle bahseden Manisa Celal Bayar Üniversitesi Akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Çelik,"  “Doğup büyüdüğümüz şehir Elazığ’a senede birkaç sefer yolum düşüyor. Pandemiden dolayı biraz aksama yaşadım, bu şehri özledim, bu şehrin insanlarını özledim birkaç gündür şehrin sokaklarını, caddelerini gezdim insanları ile de hoş sohbet ettik. Bir şehrin gözü, kalbi olan basınını  da görmek gerekirdi. Bu yüzden Elazığ medyasını zirvesinde bulunan Günışığı ve Yeni ufuk gazetelerini binalarında onları ziyaret ederek, şehir hakkında bilgiler aldım.  

Elazığ gelişmesi ve nereye gittiği hususunda bilgiler aldım burada dikkati çeken en önemli şey şuydu; Bir ülkenin demokratik yapısı, hukuk devleti olma özelliğinin göstergesi basın hürriyetidir, basın özgürlüğüdür. Ulusal basın bir vücudun ana arterleri teşkil ediyor, O ana arterler o vücudun sinir sistemi ile ilgili ince damarlar ne kadar önemli ise mahalli basın olarak tabir edilen basında o ülkenin demokrasisi hukuk devleti olma özelliğini en iyi gösteren göstergelerdir."diyen Prof. Dr Çelik,  "Bir ülkede eğer basın hür değilse, basın herhangi bir gücün kontrolü altındaysa o ülkede insanların mutluluğu söz konusu olamaz, o ülke bir hukuk devleti olamaz, o ülkenin demokrasisi sadece kâğıt üzerinde kalmaya mahkûmdur." dedi.

"SAVAŞLAR İNSANLIK SUÇUDUR"

Prof. Dr. Mehmet Çelik," “Dünya çok küçüldü, sınırlar artık yapay sınırlar. Bugün Fransa da meydana gelen bir olay,  3 saniye sonra sosyal medyada Türkiye’de de okunuyor, Arjantin’den de, Japonyadan’da okunuyor. O nedenle artık global bir dünyada yaşıyoruz ve artık bütün insanlık artık tek bir yasayla, tek hukuk sistemiyle ki biz bunlara evrensel hukuk sistemi diyoruz. Evrensel yasalar diyoruz. Fransalısı, Japonya'lısı falan yok. Dünya buraya gitmeli buraya gittiği zaman savaşlar bitecektir. Bir tarihçi olarak şunu söyleyebilirim, Savaşlar insanlık suçudur. İster bunu dini sosla, soslayın isterseniz CHAT diyin isterseniz bunu milliyetçilik sosla soslayın kahramanlık diyin. Hepsi için geçerli olan bir durum. Artık biri birisinin boğazından geçen lokmayı çekip almak için ne dini bahaneler uydurmalı, nede milli bahaneler. İnsanlık ailesi evrensel bir hukuk ve evrensel ahlak ilkeleri içerisinde ırkçılık yapmadan dar milliyetçilik yapmadan. İnsanı esas alarak bugün insanlık tarihi buna nasıl kavuşur, ancak medya ile olur, hür basın yoluyla olur, Kaliteli basın yoludur. Ben bütün ülkede olduğu gibi, ülkemizde olduğu gibi basının bu özellikleri maalesef yok. Abdülhamit döneminden de tek parti döneminde de 1950’de çok partili döneme geçtiğimizde ağırlıklı olarak bugünde böyle yarında herhalde böyle olacak.” diye konuştu

İNSANLIK ANCAK BASIN YOLUYLA EĞİTİLEBİLİR

Daha mutlu bir Türkiye, daha mutlu bir dünya , insanlığın barış içinde yaşaması basın yoluyla sağlanabilir diyen Prof. Dr. Mehmet Çelik," Bir ülkede, sabah kalktığınız da basın hürriyetinde hakaret etmeden, her şeyi yazabileceksiniz. Tek ölçü olarak, halkı bilgilendirme aracı olarak kendisini konumlandıracaksa, öyle zannediyorum ki çocuklarımıza daha mutlu bir Türkiye bırakacağız. Bütün dünyada görüldüğü zaman insanlıkta artık savaşlar kavgalar olmayacak birbirinin lokmasına göz dikmeyecek. Eğer dünya basını gerçekten güçlü olursa insanlık ancak basın yoluyla eğitilebilir.” sözlerine ekledi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol